Programul de guvernare al guvernului Ponta, capitolul Buget si politici economice: In cursul acestui an vom reintregi salariile personalului bugetar  si vom restitui sumele retinute pensionarilor

de Red. economic     HotNews.ro
Vineri, 4 mai 2012, 4:42 Economie | Finanţe & Bănci


"Cresterea incasarilor bugetare prin eficientizarea administrarii fiscale, indeosebi prin aplicarea de proceduri moderne de control, lupta impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei, reducerea drastica a cheltuielilor materiale ale institutiilor bugetare si ierarhizarea investitiilor publice in functie de influentele economico-sociale favorabile ale acestora; eliminarea practicilor prin care "baietii destepti" au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public" sunt doar cateva tinte ale noului Cabinet trecute la capitolul "Buget" in Programul de guvernare care va fi citit luni in Parlament.


"Caderea puternica a economiei din anii 2009 si 2010 a fost generata de un model economic vulnerabil, bazat pe indatorare excesiva, indeosebi a sectorului neguvernamental si o alocare ineficienta, respectiv catre sectoarele neexportatoare de bunuri si servicii dar, in schimb, mari importatoare", se mai arata in document. Dezechilibrele interne au fost puse in evidenta de criza financiara internationala manifestata prin inghetarea finantarii externe private, ceea ce a determinat implozia economiei romanesti.

"Pentru restabilirea echilibrelor economice a fost necesara o corectie fiscala de amploare, ale carei efecte trebuiau sa fie atenuate de o absorbtie foarte accelerata a fondurilor europene in scopul inlocuirii fluxurilor de capital strain care s-au redus drastic dupa 2008. Trebuia astfel compensata caderea cererii de bunuri si servicii generate de fluxurile straine de capital, cu o cerere generata de absorbtia substantiala a fondurilor europene. Nerealizarea acestui obiectiv a fost determinata atat de carentele programelor guvernamentale ale PDL, cat si de incapacitatea practica de implementare a Guvernelor Boc si Ungureanu.

Reforma fiscala, in lipsa fondurilor europene, nu s-a facut prin reducerea risipei si coruptiei in achizitiile de bunuri si servicii, nici prin eficientizarea proiectelor de investitii (in ultimii 3 ani Romania a avut 5% cheltuieli de capital in buget, cel mai ridicat nivel din Europa Centrala, cu efecte nesesizabile, insa, asupra cresterii economice). De asemenea, nu s-a imbunatatit nici structura veniturilor bugetare si nici colectarea acestora.

Este drept ca trebuiau eliminate excesele sectorului public privind aparatul administrativ, dar guvernul a recurs la cele mai facile masuri, prin taieri masive de cheltuieli bugetare cu afectarea, pe multiple planuri, a celor mai vulnerabile categorii ale populatiei. S-au redus astfel dramatic cheltuielile cu asistenta sociala si s-a majorat substantial (cu 5pp) taxa pe valoarea adaugata, care este un impozit regresiv, ce-i afecteaza cu precadere pe cetatenii cu venituri reduse si medii.

Corectia fiscala era necesara, dar modul in care s-a realizat atat in plan economic, cat si in domeniul fiscal a fost profund injusta prin modul de impartire a poverii ajustarii.

De aceea, astazi, in Romania traim bine macroeconomic si traim rau la nivel microeconomic, respectiv la nivel individual si familial. Guvernul are ca obiectiv fundamental crearea premiselor pentru o crestere economica durabila, insa echitabil repartizata, astfel incat sa traim bine atat la nivel macroeconomic, cat si la nivelul fiecarui cetatean.

In prezent in toata lumea se regandeste raportul intre eficienta si echitate. Desigur, vom avea preocupari pentru politici economice care sa genereze o crestere economica durabila prin stimularea muncii, economisirii, investitiilor si competitivitatii. In acelasi timp, vom actiona pentru reconstruirea si consolidarea coeziunii sociale prin politici adecvate. Aceasta echivaleaza cu asigurarea unei cresteri economice inclusive, concretizate intr-o mai echilibrata repartizare a veniturilor in societate. Astfel, se realizeaza cresterea si consolidarea clasei mijlocii - temelia sociala a democratiei si reducerea substantiala a polarizarii sociale din Romania. Asa cum disciplina bugetara nu este nici de dreapta nici de stanga, tot astfel grija fata de coeziunea sociala nu trebuie sa aiba culoare ideologica. Spre deosebire de guvernele Boc si Ungureanu, noi ne propunem sa fim disciplinati bugetar si sa refacem coeziunea sociala.

Ca masuri si actiuni concrete Guvernul isi propune urmatoarele prioritati in domeniul finantelor publice:
- Realizarea unui mix eficient intre politicile de stimulare a cresterii economice si obiectivul asigurarii stabilitatii economice si financiare a tarii;
- In acest scop, vom continua acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si altii) si vom respecta prevederile acestora. Prin limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflationist si la stabilitatea cursului de schimb al monedei nationale;

- Executia bugetara se va realiza de o maniera prudenta, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate catre diferite categorii de cetateni, si anume, in cursul acestui an, reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor;
- Punerea in aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene - sursa de crestere economica durabila si de modernizare a tarii;

- Gestionarea finantelor publice va fi caracterizata prin predictibilitate, transparenta, reguli si proceduri clare in toate segmentele acestora, atat la nivel central, cat si la nivel local;

- Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri si intarirea clasei mijlocii;
- Guvernul sustine semnarea de catre Romania a Tratatului Fiscal promovat la nivel european si va stimula dezbaterea publica a prevederilor sale, urmand sa adopte cu operativitate si alte masuri de intarire a guvernantei economice adoptate la nivelul Uniunii Europene"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2011 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  bla, bla, bla... (Vineri, 4 mai 2012, 5:59)

  mary [anonim]

  Programul economic este un mare bla-bla.Nu pune degetul pe rana, pentru ca nu poate social democratul sa ne spuna ca nu avem economie de piata si de aceea nu functioneaza economia.

  O da cotita cu evaziunea fiscala, cu gradul mare de indatorare, fara sa spuna de ce s-a ajuns aici, si fara sa puncteze unde trebuia pentru relansarea economiei. Cu alte cuvinte nu cred nici 5 sec. ca acest program este viabil economic.

  Daca te gandesti ca maine urmeaza alegerile parlamentare de tot rasul-plansul un astfel de program economic.

  Se dovedeste ca USL chiar nu este pregatit pentru conducere. Halal uniune bazata pe "Da-mi mie ciolanul ca stiu ce am de facut!"
  • +10 (10 voturi)    
   Pai USL a adunat traseisti sa-l opreasca pe MRU (Vineri, 4 mai 2012, 8:02)

   CalinM [utilizator] i-a raspuns lui mary

   Gasca lui Ponta a fost obligata sa-i mituiasca pe traseisti ca sa-l doboare pe MIhai Razvan Ungureanu care fara nici un "spate" politic devenise foarte apreciat intr-un timp extrem de scurt. Avea increderea populatiei cat Ponta dupa ani de intoxicari cu toate armatele mass-media ale USL.

   Si acum programul USL are de fapt doar trei puncte:
   - impartirea functiilor si banilor, si vedem deja pe cine au adus.
   - pacalirea credulilor ca au un plan, si aici apar fituicile astea
   - blocarea Justitiei si o sa vedem cum Adrian Nastase scapa de condamnarea la inchisoare, Voiculescu nu mai da nimic inapoi din zecile de milioane de euro furate.
  • -8 (8 voturi)    
   era buna guvernarea portocalie !! (Vineri, 4 mai 2012, 8:37)

   costica [anonim] i-a raspuns lui mary

   D-aia au fugit toti ca de dracu' din PDL !!
   Era buna, dar numai pentru PDListi si clientela de partid aciuata prin toate posturile caldute si bine platite, fara sa aiba cele mai elementare competente pentru a ocupa acele functii!!
   O guvernare incompetenta si corupta cum nu a avut Romania in astia 20 de ani!!
   Asta va plati cu varf si indesat PDL in frunte cu Boc(iesit deja din politica bucuresteana, urmeaza esecul umilitor de la Cluj in toamna!!) si mai tarziu Traian Basescu.
   Despre alde Udrea, Roberta si Oltean, peste cativa ani nici dracu' nu va mai sti de ei decat amaratii carora guvernarea portocalie le--a amarat ani din viata acum si inca pentru cativa ani de acum incolo..
   Ani de zile ii vor trebui Romaniei si mai ales romanilor sa se refaca dupa dezastrul numit PDL si Emil Boc.
   Gata,a a venit scadenta si PDL plateste definitiv.

   NOTA.
   Programul de guvernare la Sectiunea BUGET este intocmit cu aprobarea Dlui Florin Georgescu.
   NU se compara cu incompetentul si analfabetul de Ialomiteanu, fostul Contabil Sef de la Rasnov ajuns mare Minsitru de Finante in catastrofala Guvernare Boc.
   • +5 (5 voturi)    
    Daca au fugit titi... (Vineri, 4 mai 2012, 9:03)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui costica

    sa inteleg ca nu kai exista PDL?
    Deja ai pus botul la "greaua mostenire".
    Pai, parca erau 10-12 miliarde euro pe la guvern si ministere?
    Cum devine treaba asta, dom' costica, fa lamba mai mica?!
   • +6 (6 voturi)    
    alarmism (Vineri, 4 mai 2012, 9:48)

    alip [utilizator] i-a raspuns lui costica

    Toti care puneti etichete din astea cu "guvernarea portocalie", de zici ca portocaliul este o culoare demna de dispret, suferiti de amnezie. PDSR-PSD a fost cel mai mare dezastru care i s-a intamplat Romaniei dupa comunism si abia PDL ne-a dus spre lumina, pe un drum cu hartoape, desi s-au impiedicat si ei de multe ori, ca deh, sunt romani. Dar sa nu-mi vorbesti de coruptii PDL ca de bine de rau DNA si ANI s-au luat de toti deopotriva, ba chiar au putut sa functioneze, caci a existat vointa politica. Adu-ti aminte, in ciuda amneziei cronice, daca PNA-ul facea ceva pe vremea lui Nastase. Asa ca mai scuteste-ne. Dar daca ne zici ca esti bugetar sau membru PSD, atunci iti inteleg frustrarea, ai fost rupt de la resurse cativa ani buni, si asta doare.
 • +4 (4 voturi)    
  in primul rand (Vineri, 4 mai 2012, 6:41)

  visio [utilizator]

  in 2009 psd-ul a fost la guvernare, asta apropo de gestionare aiurea a resurselor (intre noi fie vorba, gestionarea s-a facut prost inca dupa 89, dasr numai pt cetatean); reintregirea salariilor se poate face, rational, numai pe fondul cresterii reale a economiei; altfel, vorbim de imprumuturi care vor fi platite de nepotii nostri; in alta ordine de idei, politica psd de a pensiona prematur si de vinde obiective industriale gen rafinaria astra, etc, ne este binecunoscuta; foarte multi din cei disponibilizati din aceste Companii au ingrosat randul pensionarilor, iar plata pensiilor lor va fi suportata foarta multa vreme de cei care muncesc; de unde reintregeste ponta pensiile? din salariul lui, sper...
 • +5 (5 voturi)    
  Frica...! (Vineri, 4 mai 2012, 6:54)

  Ioan [anonim]

  Observ ca prin acest asa zis program de guvernare, USL-ul, pe langa faptul ca nu a venit cu nimic concret, a insailat exact o mare parte din ceea ce infierau cu manie proletara la vechiul guvern. Pai, ce sa mai credem, ca totul va fi o mare pacaleala si ca singurul motiv de daramare a PDL-ului de la guvernare a fost frica de masluire a alegerilor viitoare? Cine se teme mai tare de hoti, daca nu hotii?
 • +5 (5 voturi)    
  Alegatoru nu e prost (Vineri, 4 mai 2012, 7:44)

  vjevej jrevneirjv [anonim]

  cu promisiunea asta i-a prostit pe parlamentari pontonericul dar nu-i poate prosti si pe alegatori.
 • +5 (5 voturi)    
  Eu retinusem de la (Vineri, 4 mai 2012, 8:29)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  pontalau ca aceste drepturi vor fi restituite IMEDIAT!
  Acum... este in cursul anului?
  Foarte bine votaci uslasi!
  Incet incet, v/o da pe la nas!
  (Nu eu am spus/o ci "independentul" oparescu!)
 • +5 (5 voturi)    
  Reintregire pensii!!! (Vineri, 4 mai 2012, 8:48)

  Stelia [anonim]

  De unde o sa ia banii ?????????ca doar de aceea
  s-au retinut ca nu erau suficienti bani la sanatate.Adica o sa mareasca impozitele celor care inca mai activeaza in mediul privat.
 • -2 (2 voturi)    
  guvernarea portocalie de SUCCESURI !!!!!!!!!! (Vineri, 4 mai 2012, 8:50)

  lili [anonim]

  Criza e doar pentru noi: 1 milion de euro pe sucuri şi cafea la companiile statului
  Sursa: Mediafax | Publicat: 03 mai 2012, 16:23 | Actualizat: 03 mai 2012, 19:55

  Jumătate dintre companiile de stat, ale căror bugete pe acest an au fost avizate de Guvern, au cheltuit deja peste 1,2 milioane euro cu sponsorizări, reclame şi achiziţii de cafea, sucuri şi diplome oferite la întâlniri de protocol şi vor consuma încă de patru ori mai mult până la sfârşitul anului.
  Jumătate dintre companiile de stat, ale căror bugete pe acest an au fost avizate de Guvern, au cheltuit deja peste 1,2 milioane euro cu sponsorizări, reclame şi achiziţii de cafea, sucuri şi diplome oferite la întâlniri de protocol şi vor consuma încă de patru ori mai mult până la sfârşitul anului.

  Pe lista companiilor de stat care şi-au bugetat astfel de cheltuieli, indicate într-un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX, figurează atât companii profitabile, cât şi societăţi cu pierderi şi datornici tradiţionali la bugetul de stat.
  Datele rezultă din centralizarea bugetelor de venituri şi cheltuieli avizate de Guvern pentru 46 de companii cu capital integral sau majoritar de stat, dintr-un total de 113 bugete aşteptate pentru avizare.
  Aceste date relevă că firmele de stat au cheltuit deja în acest an peste un milion lei pentru acţiuni de sponsorizare şi vor consuma în următoarele luni încă 5 milioane lei pentru astfel de acţiuni, iar pentru reclamă şi publicitate au cheltuit 2,67 milioane lei şi urmează să aloce încă 12 milioane lei la acest capitol. Pentru acţiuni de protocol, companiile de stat au cheltuit 1,57 milioane lei şi vor consuma încă 3,67 milioane lei în acest sens.
  Companiile de stat cu bugete avizate, reprezentând mai puţin de jumătate din totalul unităţilor, şi-au propus astfel să cheltuiască peste 26 milioane lei cu acţiuni de sponsorizare, publicitate şi protocol, din care au consumat deja 5,3 milioane lei şi vor aloca încă 20,7 milioane lei până la sfârşitul anului."
  MEDIAFAX.
  • +4 (4 voturi)    
   NEA (Vineri, 4 mai 2012, 9:16)

   miki [anonim] i-a raspuns lui lili

   Stimate domn,ati scris un caiet intreg fara sa spuneti mare lucru.Concluzia este una simpla,cheltuielile cu protocolu sunt prevazute ca deductibile intr-un anume procent in buget printr-o lege?Ei bine,da sunt prevazute nu numai la societatile de stat ci si la cele particulare si...atentie si la institutii ale statului.Nu vei crede ca Ponta aduce bani de acasa pentru cafea,bautura si altele?Dar,pe cind cei dela societatile de stat fac banii ei cei din institutii cheltuie ban public fara sa produca nimic.Gresesc,produc praf pentru ochii fraierilor care se uita mai ales la ce spun ei.Mai bine vedeai ca ,in acest program,marele mincinos sau premierul resemnat,nu a pomenit nimic de "reducerea cu 50% a cheltuielilor de capital"marea gaselnita,doar verbala,a acestui neica nimeni mincinos de profesie!Daca azi USL are 67% la inceputul toamnei vor avea 30%.Te prinzi la un pariu.
 • +1 (1 vot)    
  PSD= HOTI, MINCINOSI SI CORUPTI PNL este pe acolo! (Vineri, 4 mai 2012, 12:53)

  Mircea [anonim]

  Eu vreau sa adaug doar atat: JOS GUVERNUL! Acum este randul popurului care munceste, sa ceara jos guvernul! De la noi opreste tot, ca sa poata plati penalii de la STAT...cu mana intinsa!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by