Sectorul privat din zona euro s-a contractat puternic in aprilie, depasind asteptarile, arata un sondaj citat de BBC.

Indicele compozit Markit privind intentiile de achizitii ale managerilor (PMI) din zona euro a scazut la 46,7 in aprilie de la valoarea de 49,2 inregistrata in luna martie. Orice valoare a acestui indice sub 50 sugereaza o contractie.

Aceasta scadere este cea mai puternica din octombrie 2011 si una din cele mai abrupte contractii din ultimii trei ani. Declinul seminificativ in noile afaceri si exporturile slabe de produse sunt principalele cauze ale prabusirii indicelui, precizeaza Markit. Totodata, figurile sugereaza si ca economia zonei euro, in ansamblu, s-a contractat cu 0,5% in luna aprilie.

Italia a inregistrat cel mai redus nivel din ultimii trei ani in sectorul manufacturier si cel al serviciilor, in timp ce Germania, motorul economic ale Europei, a alunecat "spre stagnare". Noile afaceri s-au contractat pentru a noua luna consecutiv, in timp ce rata ocuparii a scazut pentru a patra luna la rand.

PMI pentru sectorul serviciilor din zona euro a scazut la 46,9 de la 49,2 in martie, o cifra pe care Howard Archer, de la IHS Global Insight, o considera "cu adevarat cumplita".

Economistul sef al Markit, Chris Williamson, a afirmat ca increderea investitorilor si a consumatorilor pare a se fi deteriorat semnificativ in regiune, dupa redresarea de la inceputul anului.

"Indicele PMI a fost sub estimarile initiale. Sondajul sugereaza ca economia s-a contractat cu o rata trimestriala in jur de 0,5% in aprilie, prelungind scaderea in al treilea trimestru succesiv", a adaugat acesta.

"Cresterea practic s-a oprit in Germania, iar Franta s-a alaturat Italiei si Spaniei, inregistrand o rata puternica de declin economic"