Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Daniel Chitoiu, ministrul desemnat al Economiei: Pretul gazelor se va majora din 2013

Pretul gazelor se va majora din 2013, si nu din acest an, a declarat ministrul propus al Economiei, Daniel Chitoiu. Dupa negocierile cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, acesta a anuntat ca deocamdata nu s-a stabilit un procent al majorarii pretului de anul viitor. Intrebat in ce stadiu se afla procesul de privatizare al CupruMin, Daniel Chitoiu a precizat ca intreaga procedura de reevaluare va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va da avizul specific, in timp ce in cazul Oltchim se poate vorbi despre incheierea procesului de privatizare la finele lunii septembrie. Ministrul propus a spus ca la intalnirea cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene s-a vorbit si despre contractele cu "baietii destepti". Acesta a declarat ca Ministerul Economiei va renegocia contractele cu asa numitii "baieti destepti" din energie in maximum zece zile. Chitoiu a adaugat ca va renegocia si cantitati, si preturi, si termene mai mici. Intrebat daca a vazut vreunul dintre contracte, ministrul propus a raspuns ca el nu a vazut si nici nu are voie sa vada contractele.

Licitatie de 23 milioane de lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Comarnic-Brasov

Licitatie de 23 milioane de lei pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Comarnic-Brasov. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a lansat licitatia pentru achizitionarea de servicii de consultanta in scopul reactualizarii studiului de fezabilitate, la atribuirea contractului de concesiune pentru tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov, informeaza Mediafax. Consultantul va actualiza studiul de fezabilitate, va elabora analizele necesare, precum si documentatia de atribuire a contractului de concesiune si va recomanda structura financiara care va atrage oferte competitive din sectorul privat. Totodata, castigatorul licitatiei va asigura asistenta tehnica, juridica si financiara in pregatirea, lansarea si atribuirea contractului de concesiune, precum si asistarea in etapa de inchidere financiara, si va intocmi documentatia aferenta contractului dintre sectorul privat si autoritatea contractanta. Valoarea estimata a contractului este de 23,6 milioane de lei, fara TVA, iar durata este de 20 de luni. Proiectul va fi finantat din bugetul de stat.

Totodata, CNADNR a finalizat analiza aferenta studiului de fundamentare pentru proiectarea, construirea si finantarea autostrazii de Centura Sud a municipiului Bucuresti si intretinerea si operarea autostrazii Pitesti-Constanta. Concluziile au fost trimise spre avizare la EUROSTAT, pentru confirmarea faptului ca realizarea acestui proiect nu va afecta deficitul Romaniei.

Ministrul de Finante bulgar: FMI da sfaturi gresite tarilor aflate in criza

Fondul Monetar International nu impune politici benefice tarilor aflate in criza financiara, precum Grecia si Spania. Declaratia a fost facuta de ministrul bulgar de Finante. "Cu privire la criza actuala din Europa, FMI este parte a problemei, si nu a solutiei, cel putin deocamdata", a afirmat oficialul intr-un interviu. Intrebat daca Bulgaria ar trebui sa solicite asistenta din partea Fondului, sub forma unui imprumut, ministrul a sustinut categoric ca acest lucru este exclus. "E o idee ridicola. Te duci la FMI cand ai probleme, iar noi suntem intre primele trei tari din Europa cu cele mai bune performante financiare", a spus ministrul bulgar de finante. "In al doilea rand, dar mai important, in ultimii 3-4 ani, Fondul Monetar International a facut o serie de pasi gresiti, in Grecia, precum si in Spania", a adaugat el. Ministrul bulgar nu a specificat insa ce anume considera gresit in politicile FMI, dar si-a exprimat in schimb speranta ca sub conducerea lui Christine Lagarde lucrurile se vor imbunatati treptat in cadrul acestei institutii.