Iesirea Greciei din Zona Euro ar reprezenta o catastrofa, afectand nu doar celelalte state membre ci si Republica Elena, a declarat, luni, presedintele Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), Klaus Regling, citat de Reuters.

O astfel de situatie "ar avea, bineinteles, un impact major nu doar asupra programelor altor tari, nu doar asupra bancilor, ci si asupra Greciei", a declarat Klaus Regling. "Ar reprezenta o catastrofa pentru Grecia", a adaugat presedintele FESF.

Cele doua partide care sustin masurile de austeritate, Pasok (socialist) si Noua Democratie (dreapta), si care guverneaza impreuna din noiembrie 2011, se confrunta cu o adevarata catastrofa electorala, dupa ce au primit, in alegerile de duminica, intre 31 si 37% din voturi, fata de 77,4%, in 2009. Votul a adus in Parlament mica formatiune de extrema stanga Syriza, care si-a construit campania criticand masurile de austeritate, si dreapta extrema Zori de Aur.

Intrarea partidelor extremiste in Parlament anunta o perioada de instabilitate in Republica Elena cauzand ingrijoare atat in randul partenerilor europeni cat si in randul investitorilor. Impasul politic pune in pericol acordul de bailout si ridica noi intrebari cu privire la pozitia Greciei in Zona Euro, relateaza agentia americana de presa AP, citata de Yahoo! News.

Intre timp, atat autoritatile de la Bruxelles cat si guvernul german avertizeaza Republica Elena ca cea mai buna solutie pentru redresarea economica ramane respectarea conditiilor acordului de bailout, scrie AFP.

Citeste si: