Creditul de consum din SUA a crescut in martie cu cea mai mare rata din ultimul deceniu, pe fondul cresterii cererii de finantare a educatiei si sectorului auto, relateaza Bloomberg.

Creditarea a crescut cu 21,4 miliarde de dolari, cel mai mare avans din noiembrie 2001, ajungand la aproximativ 2.500 de miliarde, potrivit cifrelor prezentate de Federal Reserve luni. Aceasta crestere a fost incurajata de saltul de 16,2 miliarde de dolari al imprumuturilor pentru studenti si automobile.

Evolutia poate fi explicata de faptul ca americanii incearca sa obtina finantare pentru urmarea studiilor inainte de o posibila crestere a ratelor de dobanda, care poate avea loc pe 1 iulie. De asemenea, cresterea increderii consumatorilor inseamna ca gospodariile sunt mai dispuse sa consume pe datorie.

Consumul reprezinta aproximativ 70 de procente din economia americana.

"A existat o explozie a imprumuturilor in martie, vremea calda incurajand cumparaturile de primavara iar vanzarile din sectorul auto au fost puternice", a spus Julia Coronado, economist BNP Paribas pentru America de Nord.

"Cresterea imprumuturilor pentru studenti continua sa fie foarte puternica si putin ingrijoratoare", a adaugat aceasta.

Majorarea creditului de consum a depasit mediana de 9,8 miliarde de dolari prognozata de 33 de economisti sondati de Bloomberg.