China achizitioneaza petrol iranian folosind direct propria moneda, yuanul, a precizat un diplomat al Iranului citat de BBC.

Tranzactiile petroliere sunt de obicei realizate in dolari, insa sanctiunile impuse de SUA au facut ca Iranul sa nu mai poata sa realizeze platile in moneda americana.

Iranul isi foloseste veniturile pentru a cumpara bunuri si servicii din China, a precizat Mohammed Reza Fayyad, ambasadorul Iranului in Emiratele Arabe Unite.

China are cea mai mare pondere in exporturile iraniene de petrol si este dependenta de importurile de petrol, preturile acestuia in China crescand puternic de la inceputul acestui an.

China si-a redus importurile din Iran la jumatate in primele trei luni ale anului, acest lucru fiind facut in principal in scopul de a negocia conditii mai bune de tranzactionare cu Iranul.

SUA a facut presiuni asupra Beijingului ca acesta sa participe la boicotul international asupra programului nuclear al Teheranului.

Totodata, China incearca sa promoveze folosirea yuanului ca moneda internationala si ca un rival al dolarului, inclusiv stabilirea unui nou centru de tranzactionare offshore din Londra alaturi de centrul existent din Hong Kong.