Productia industriala din Germania a crescut de trei ori peste estimarile economistilor in luna martie, ceea ce poate semnala faptul ca economia germana, cea mai mare din Europa, poate evita recesiunea, relateaza Bloomberg.

Productia industriala a avut in martie o expansiune de 2,8% fata de luna februarie, cand aceasta avusese un declin de 0,3 procente, a anuntat Ministerul Economiei marti.

Un sondaj realizat de Bloomberg arata ca economistii prognozau o crestere in luna martie de 0,8 procente. In termeni anualizati (martie 2012-martie 2012) si ajustata cu numarul de zile lucratoare, productia a avut o expansiune de 1,6 procente.

Economia Germaniei s-a contractat in ultimul trimestru din anul 2011 pe fondul crizei datoriilor suverane care a afectat exporturile sale de bunuri.

Raportul publicat marti este ultimul care sugereaza ca poate fi evitat un al doilea trimestru consecutiv de scadere, pe fondul cresterii rapide a companiilor pe pietele asiatice.

Comenzile intreprinderilor au crescut in luna martie cu 2,2 procente, mai mult decat prognozele, si increderea oamenilor de afaceri s-a imbunatatit neasteptat, ajungand in aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni.

"Criza datoriilor a afectat cererea de produse germane in Europa, insa Brazilia, India, Rusia, China si Africa de Sud ar trebui sa fie capabile sa compenseze declinul vanzarilor. De asemenea, recuperarea Germaniei se bazeaza pe o cerere interna puternica din cauza ratei inalte de ocupare, cresterii salariilor si investitiilor, care alimenteaza consumul si productia industriala", a spus Gerd Hassel, economist al BHF Bank din Frankfurt.

Productia de bunuri de capital a crescut cu 2% in martie si productia bunurilor de consum s-a majorat cu 3%, arata raportul publicat marti. Activitatea din constructii a crescut cu 30,7 procente dupa o scadere de 16,9% in februarie cauzata de vremea rece.

Ministerul Economiei a comunicat ca productia din primul trimestru a compensat-o pe cea din al patrulea trimestru. "Activitatea industriala a castigat in ritm si perspectiva s-a imbunatatit semnificativ", a mentionat acesta.

Primii trei producatori de masini din Germania si furnizorii acestora au beneficiat cel mai mult de cererea sustinuta din China, profiturile Bayerische Motoren Werke, Volkswagen si Daimler depasind previziunile analistilor. In acelasi timp, alte companii, de la Hugo Boss la Beiersdorf, profita de o crestere a cheltuielilor de consum.

Pe fondul unei rate a somajului care a ajuns la cel mai redus nivel de dupa reunificare, muncitorii germani au parte de cea mai mare crestere a salariilor din ultimele doua decenii. Comparativ, somajul din cele 17 state din zona euro a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 15 ani in martie, iar sectorul manufacturier s-a contractat pentru a noua luna consecutiv, aratand o adancire a crize economice in regiune.

http://www.bloomberg.com/news/2012-05-08/german-industrial-output-rises-three-times-more-than-forecast.html