Acestea sunt doua dintre sugestiile comune oferite de italieni pe site-ul lansat de primul ministru Mario Monti saptamana trecuta, in care acestia sunt invitati sa ofere idei cu privire la cum se pot economisi cheltuieli de 4,2 miliarde de euro inainte de sfarsitul anului, relateaza Reuters.

Mai mult de 95.000 de mesaje - in medie unul la fiecare doua secunde - au fost deja trimise catre site-ul guvernului, www.governo.it, a afirmat marti, intr-un comunicat, biroul lui Monti.

Acesta a spus ca plangerile cele mai multe s-au referit la costurile relativ ridicate cu salariile parlamentarilor, pensiile generoase ale acestora si alte privilegii, precum si la masinile scumpe pe care acestia le conduc.

"Sugestia mea este ca deplasarea prin intermediul transportului public sa devina obligatorie pentru toti functionarii publici", a scris un cetatean anonim din orasul Mantova.

Cheltuielile publice reprezinta o zona de nemultumire profunda in randul italienilor, care au dezvoltat o neincredere puternica in clasa politica, din cauza scandalurilor de coruptie si a incompetentei cronice.

Alte mesaje au sugerat ca noile tehnologii pot fi folosite pentru a grabi si simplifica administratia publica si au propus reforme pentru gestionarea deseurilor publice, a afirmat biroul lui Monti.

Un rezindent din Treviso s-a plans de risipa din serviciul national de sanatate, precum "mesele neutillizate din cantine care in final sunt aruncate la gunoi" si "sistemul de incalzire care este intotdeauna pornit, chiar si vara."

Monti a lansat un program dur de austeritate la sfarsitul anului trecut, inclusiv crestere de taxe si reforma pensiilor, si vizeaza reducerea cheltuielilor publice in incercarea de a amana o majorare in viitor a taxei pe valoare adaugata.​