Financial Times, despre provocarile guvernului Ponta: Ar putea fi o vara lunga si fierbinte atat la Bucuresti, cat si la Atena
Insa exista o suspiciune privind modul usor in care coalitia primului ministru Victor Ponta a obtinut aprobarea parlamentului pentru a conduce Romania pana la alegerile din luna noiembrie. De asemenea, in vizunea autorului, numirea lui Victor Ponta si evolutia ulterioara a guvernarii acestuia genereaza unele intrebari.
O prima intrebare este legata de faptul daca premierul va reusi sa respecte programul de austeritate stabilit cu FMI, intr-un moment in care austeritatea este atacata peste tot in Uniunea Europeana. Vor reusi oare deputatii sai sa ramana in cadrul actualelor acorduri in contextul apropierii alegerilor?
Ponta ia locul unui premier care a functionat doar doua luni. Administratia de centru-dreapta a lui Mihai Razvan Ungureanu a cazut in fata protestelor publice cu privire la cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor care, de asemenea, au dus si la caderea predecesorului sau, Emil Boc, sustine Wagstyl.
Echipa lui Ponta a promis ca va mentine acordul de 5 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana care vizeaza reducerea deficitului bugetar sub 3 procente din PIB in 2012, de la valoarea de 5,2% anul trecut.
Acesta a afirmat, de asemenea, ca are o intelegere cu FMI pentru o crestere cu 8% a salariilor din sectorul public incepand cu luna iunie, reprezentand o reparare partiala a reducerii de 25% impuse in 2010, si inapoierea contributiilor la asigurarile sociale platite de pensionari.
Totodata, investitorii par gata sa arate mai multa flexibilitate, cat timp acordul cu FMI si UE ramane in vigoare. Leul a scazut la nivelul minim istoric de 4,462 fata de euro pe 1 mai, dupa ce guvernul Ungureanu a cazut. Insa, de atunci acesta a recuperat si a fost tranzactionat marti la nivelul de 4,40 lei pentru un euro.
In plus, investitorii au foarte multa incredere in banca centrala, care, prin interventiile sale, a tinut moneda nationala destul de stabila. Anul acesta leul s-a tranzactionat in cadrul unui interval de 4% in raport cu euro, comparativ cu intervalul de aproximativ 13 procente pentru forintul ungar.
Insa poate ramane guvernul chiar si in acest cadru mai generos, in fata presiunilor interne?
Foarte multe pot depinde acum de Grecia, de care comertul si sectorul bancar din Romania sunt legate mai puternic decat in orice alta tara din Balcani. Oricat ar fi de bine intentionat, Ponta ar putea avea dificultati in limitarea impactului generat de o implozie a Greciei. Poate fi o vara lunga, fierbinte si inabusitoare atat la Bucuresti, cat si la Atena - conchide autorul articolului pe blogul beyondbrics al cotidianului Financial Times.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Ponta pare basiat destept, sper sa poata faca ceva treaba. Si trebuie sustinut chiar daca nu e pe placul tuturor. Trebuie sa avem unitate pentru a ne merge lucrurile bine.
Atitudinea asta de a striga tot timpul ca cei care's la putere sunt naspa (indiferent ca e PDL/USL..) nu ajuta pe nimeni
Investitorii, nu stiu cit de perversi sunt acesti ciolanari, acest ghiveci politic , aceasta ciulama de guvernare.In Romania nu functioneaza , respectul pentru munca celorlalti( valabil si in privat).In general nu trebuie sa faci ceva destept ci sa arati mereu ca ceilalti sunt rai si incompetenti pentru ca implicit tu care nu faci nimic judecat, sa fii considerat bun.Tehnica comunista.Nu o scapam de aceste hiene nici in mormant, chiar daca se vor umfla de minciuni si bogatii.Intodeauna vor rigurgita timpenii de atata bunastare personala.Uitati-va la datoriile pe care le au ( cum au gindit rambursarea si mai ales din ce) si citi bani au in conturi ( de unde ? probabil din leafa de ....) Dupa ce vor face praf deficitul bugetar, inflatia eset pe val, se supara ca in 2009 si pleaca in greva parlamentara, fii-le tarina usoara