Moody's doreste sa reduca ratingurile a mai mult de 100 de banci, aceasta miscare putand duce la o crestere a costurilor de finantare ale acestora si la reducerea creditarii, care, in final, poate ameninta cresterea economica, relateaza Bloomberg.

BNP Paribas, cel mai mare creditor din Franta, Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, si Morgan Stanley sunt printre institutiile financiare care se pot confrunta pe termen scurt si lung cu retrogradarea ratingurilor la cel mai redus nivel, spunea compania Moody's in luna februarie a acestui an.

Aceasta reducere, care va succeda retrogradarilor facute de Standard & Poor's si Fitch de anul trecut, pot 'eroda' profiturile si pot duce la imposibilitatea firmelor de a se finanta de pe pietele monetare, unde sunt reguli stricte privind imprumuturile.

Fara accesul la finantare din surse private, bancile pot recurge la vanzarea activelor si reducerea creditarii.

"As fi dorit sa spun ca opiniile agentiilor de rating nu mai conteaza, insa, din pacate, ele conteaza", a spus Philippe Bodereau, director la Pacific Investment Management din Londra, cea mai mare companie de investitii in titluri la nivel mondial.

"Este un pas inapoi pentru banci, mai ales atunci cand se ia in considerare progresul pe care acestea l-au facut pentru a deveni mai sigure si mai transparente", a adaugat Bodereau.

Chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat in sistemul bancar european, prin intermediul a doua operatiuni desfasurate in decembrie si februarie, imprumuturi ieftine cu scadenta la 3 ani de peste 1.000 de miliarde de euro, creditele catre companiile non-financiare din zona euro s-au redus in aprilie cu 0,17%, conform statisticilor oferite de BCE.

In acelasi timp economia europeana probabil ca va plonja in recesiune in primul trimestru din 2012, pe fondul crizei datoriilor suverane care a fortat guvernele sa grabeasca implementarea masurilor de reducere a cheltuielilor, precizeaza un sondaj Bloomberg.

Moody’s a comunicat in luna ianuarie ca isi va modifica sistemul prin care atribuie ratingurile bancilor si companiilor europene care desfasoara operatiuni cu instrumente financiare la nivel global, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, incetinirea cresterii economice si influenta ultimei runde de stabilire a regulilor privind capitalurile din cadrul acordului Basel III.

Compania de rating a anuntat pe 13 aprilie ca de la inceputul lunii mai va reevalua bancile italiene, inainte de a analiza institutiile financiare din alte state, precum Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie si Germania.

Conform analistilor firmele globale de pe pietele de capital, inclusiv bancile de investitii americane, nu vor avea ratingurile modificate pana in luna iunie.

Potrivit Moody’s, UBS si Credit Suisse, primele doua banci din Elvetia, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania si Morgan Stanley din SUA, care detine cea mai mare companie de brokeraj din lume, ar putea avea ratingurile retrogradate cu trei trepte din cauza datoriilor pe termen lung.

De asemenea, si ratingurile JP Morgan, cea mai mare banca din SUA, Goldman Sachs Group, locul cinci ca dimensiune in sistemul bancar american, si HSBC, cea mai mare din Marea Britanie, ar putea fi reduse cu doua trepte.

In plus, Moody’s ar putea reduce tot cu doua trepte ratingurile Bank of America (SUA), Barclays si Royal Bank of Scotland (ambele din Marea Britanie), pentru datoriile pe termen scurt.