Spania nu isi va atinge tintele de deficit bugetar pentru anii 2012 si 2013
Conform previziunilor Comisiei, deficitul bugetar este de asteptat sa ajunga la 6,4% din PIB in acest an, peste obiectivul de 5,3% fixat de guvernul spaniol, si la 6,3% in 2013.
Madridul promisese Comisiei Europene ca isi va reduce deficitul la 3% din PIB pentru anul 2013, iar aceste previziuni vor pune presiune pe guvernul spaniol, care obtinuse deja flexibilitatea partenerilor europeni cu privire la obiectivele de deficit bugetar.
La inceputul anului guvernul a anuntat ca deficitul pentru anul 2011 a fost de 8,51% din PIB, mult mai mare decat se estima initial, si, avand in vedere acest derapaj, nu va putea sa atinga obiectivul de reducere a deficitului la 4,4% in anul 2012.
Atunci primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a solicitat partenerilor din zona euro ca tinta de deficit pentru 2012 sa fie majorata la 5,8% din PIB. In cele din urma tinta stabilita a fost de 5,3%, guvernul luandu-si angajamentul de a inregistra un deficit de 3% anul viitor.
Totodata, Comisia Europeana estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut al Spaniei de 1,8% pentru acest an si de 0,3% in 2013.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Merge rau de tot pt spanioli pt ca guvernele au cheltuit prea mult si inca o fac fara sa tina seama de economia reala, la fel ca in Grecia sau Portugalia.
Oficial, in urma recensamantului din 2011, in Spania traiesc ca rezidenti (deci fiind acolo de mai mult de 1 an) circa 900.000 de romani (care se adauga astfel ca numar de cetateni la cei 19 milioane care traiesc in Romania!).
Pentru ei e dificil, sectorul constructiilor nu mai merge prea bine, familiile spaniole isi permit mai putin sa dea bani unei guvernante pt copii, etc.
Totusi, multi dintre ei se "agata" inca de ajutoare de somaj si diverse facilitati.
Guvernul spaniol a anuntat cava deschide centre de informare special pt romani, pt a-i informa asupra locurilor de munca disponibile in Romania si a-i incuraja sa se intoarca in tara lor de origine.
Din 900.000 romani, circa 240.000 platesc contributii sociale (deci sunt salariati angajati legal si declarati), iar 60.000 primesc prestatii sociale de la stat!
Cifrele arata limpede ca o parte a romanilor fie lucreaza "la negru" fie nici macar somaj nu iau, dar si faptul pozitiv ca romanii contribuie la bugetul social spaniol mai mult decat primesc inapoi, ei sunt bine vazuti si din cauza asta, nu stau "pe banii" spaniolilor !