Spania a hotarat vineri ca bancile sa isi creasca semnificativ fondurile necesare pentru a acoperi pierderile cauzate de imprumuturile imobiliare toxice si va acorda ajutor guvernamental limitat pentru creditorii aflati in dificultate, sub forma unor imprumuturi la rate ale dobanzii ridicate, relateaza Reuters.

Diferenta dintre titlurile guvernamentale de referinta ale Spaniei si Germaniei a crescut in timpul anuntului cu 456 puncte de baza, iar bursele au reactionat negativ, indicand faptul ca pietele nu au fost convinse de ultima incercare a autoritatilor de a rezolva criza sistemului bancar care domina tara de patru ani.

Guvernul de centru-dreapta a decis si un audit independent al imprumuturilor si activelor imobliare din intregul sector bancar, asa cum a fost solicitat de Uniunea Europeana.

Bancile au termen ca pana la sfarsitul anului sa-si transfere detinerile imobiliare in firme de manangement a activelor pentru a fi vandute, a precizat ministrul Economiei, Luis de Guindos, la conferinta in care a anuntat noile masuri.

Creditorii trebuie sa constituie si provizioane de 30 de miliarde de euro, aditionale celor 54 miliarde de euro stabilite in februarie, pentru a amortiza imprumuturile performante, precum si pe cele neperformante, mai scrie Reuters.

Pentru bancile care nu vor fi capabile sa creasca fondurile necesare, guvernul va oferi imprumuturi pe cinci ani convertibile in actiuni, la o rata a dobanzii dubla fata de cea platita la titlurile guvernamentale similare.

Bancile spaniole aflate in dificultate, cu imprumuturi si active toxice de peste 184 de miliarde de euro, se gasesc in mijlocul crizei datoriilor din zona euro din cauza temerilor ca o salvare masiva poate impinge finantele publice ale Spaniei spre faliment.

"Reforma va garanta credibilitate si va crea incredere in sectorul financiar, va creste fluxul creditarii in tara noastra si va conduce la vanzari de locuinte la preturi rezonabile", a precizat primul ministru adjunct, Soraya Saenz de Santamaria.

O curatare definitiva a bancilor cu probleme, precum si o stabilire anticipata a bugetului pe 2014, sunt printre reformele care pot castiga mai mult timp de la Uniunea Europeana pentru primul ministru de centru-dreapta spaniol, Mariano Rajoy, care sa fie folosit pentru atingerea tintelor de deficit, a afirmat pentru Reuters o sursa oficiala a UE. Cu toate acestea, Spania a afirmat ca nu cere vreo forma de indulgenta.

Comisia Europeana a publicat vineri noile previziuni, care arata ca Madridul va trebui sa faca economii aditionale, atat in acest an, cat si in anul urmator, pentru a-si tine promisiunea de reducere a deficitulul bugetar la 3% din PIB in 2013. Executivul european a comunicat ca Spania va avea un deficit de 6,4% in 2012 si de 6,3% anul viitor, daca nu va exista o schimbare a politicilor. Guvernul si-a reiterat insa vineri pozitia de a cobori la 5,3% din PIB deficitul in acest an, de la nivelul de 8,5% inregistrat in 2011.

Spania a preluat efectiv controlul Bankia la inceputul acestei saptamani, una dintre cele mai mari banci ale tarii, la cateva zile de la temerile exprimate de piete privind viabilitatea institutiei financiare. De Guinos a precizat ca guvernul va anunta planurile complete pentru Bankia in urmatoarele saptamani.