Reforma sistemului bancar din Spania nu a castigat increderea investitorilor
Diferenta dintre titlurile guvernamentale de referinta ale Spaniei si Germaniei a crescut in timpul anuntului cu 456 puncte de baza, iar bursele au reactionat negativ, indicand faptul ca pietele nu au fost convinse de ultima incercare a autoritatilor de a rezolva criza sistemului bancar care domina tara de patru ani.
Guvernul de centru-dreapta a decis si un audit independent al imprumuturilor si activelor imobliare din intregul sector bancar, asa cum a fost solicitat de Uniunea Europeana.
Bancile au termen ca pana la sfarsitul anului sa-si transfere detinerile imobiliare in firme de manangement a activelor pentru a fi vandute, a precizat ministrul Economiei, Luis de Guindos, la conferinta in care a anuntat noile masuri.
Creditorii trebuie sa constituie si provizioane de 30 de miliarde de euro, aditionale celor 54 miliarde de euro stabilite in februarie, pentru a amortiza imprumuturile performante, precum si pe cele neperformante, mai scrie Reuters.
Pentru bancile care nu vor fi capabile sa creasca fondurile necesare, guvernul va oferi imprumuturi pe cinci ani convertibile in actiuni, la o rata a dobanzii dubla fata de cea platita la titlurile guvernamentale similare.
Bancile spaniole aflate in dificultate, cu imprumuturi si active toxice de peste 184 de miliarde de euro, se gasesc in mijlocul crizei datoriilor din zona euro din cauza temerilor ca o salvare masiva poate impinge finantele publice ale Spaniei spre faliment.
"Reforma va garanta credibilitate si va crea incredere in sectorul financiar, va creste fluxul creditarii in tara noastra si va conduce la vanzari de locuinte la preturi rezonabile", a precizat primul ministru adjunct, Soraya Saenz de Santamaria.
O curatare definitiva a bancilor cu probleme, precum si o stabilire anticipata a bugetului pe 2014, sunt printre reformele care pot castiga mai mult timp de la Uniunea Europeana pentru primul ministru de centru-dreapta spaniol, Mariano Rajoy, care sa fie folosit pentru atingerea tintelor de deficit, a afirmat pentru Reuters o sursa oficiala a UE. Cu toate acestea, Spania a afirmat ca nu cere vreo forma de indulgenta.
Comisia Europeana a publicat vineri noile previziuni, care arata ca Madridul va trebui sa faca economii aditionale, atat in acest an, cat si in anul urmator, pentru a-si tine promisiunea de reducere a deficitulul bugetar la 3% din PIB in 2013. Executivul european a comunicat ca Spania va avea un deficit de 6,4% in 2012 si de 6,3% anul viitor, daca nu va exista o schimbare a politicilor. Guvernul si-a reiterat insa vineri pozitia de a cobori la 5,3% din PIB deficitul in acest an, de la nivelul de 8,5% inregistrat in 2011.
Spania a preluat efectiv controlul Bankia la inceputul acestei saptamani, una dintre cele mai mari banci ale tarii, la cateva zile de la temerile exprimate de piete privind viabilitatea institutiei financiare. De Guinos a precizat ca guvernul va anunta planurile complete pentru Bankia in urmatoarele saptamani.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO