Increderea consumatorilor a crescut in luna mai la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, indicand faptul ca scaderea preturilor la combustibili ajuta gospodariile, in ciuda scaderii actiunilor de pe piata bursiera si cresterii slabe a ratei ocuparii, relateaza Bloomberg.

Indicele preliminar privind increderea consumatorilor (Indicele Thomson Reuters/ University of Michigan) a crescut la 77,8 puncte, cel mai mare nivel din ianuarie 2008, de la valoarea de 76,4, inregistrata luna trecuta.

Conform unui sondaj Bloomberg, indicele era de asteptat sa scada la 76 de puncte.

Preturile la benzina au scazut cu 21 de centi si este posibil ca acest lucru sa fi ajutat finantele populatiei, desi numarul locurilor de munca nou create a crescut cu cel mai scazut ritm din ultimele cinci luni. Venituri suplimentare care au provenit de la combustibilii mai ieftini au putut ajuta consumatorii sa isi mentina cheltuielile, acestea din urma reprezentand in jur de 70% din economia SUA.

"Increderea a fost sprijinita de preturile mai reduse la benzina, care a compensat stabilizarea preturilor actiunilor", a spus Paul Dales, economist al Capital Economics din Londra, care estimase ca sentimentul de incredere va ajunge la 78 de puncte in luna mai.

"In acelasi timp, probabil ca incetinirea de pe piata muncii, care a fost observata in ultimele luni, a fost putin exagerata si, de fapt, oamenii au devenit putin mai optimisti cu privire la perspectiva locurilor de munca", a adaugat acesta.

Estimarile sondajului Bloomberg s-au gasit in intervalul 73,5 - 78 puncte.

Media indicelui a fost de 64,2 in timpul ultimei recesiuni si de 89 in cei cinci ani de dinaintea scaderii economice, care a avut o durata de 18 luni si s-a terminat in iunie 2009.