Dupa o perioada de acalmie, ministrii de Finante din Zona Euro se vor intalni luni intr-o atmosfera de tensiune, in timp ce exista riscul ca impasul politic in Grecia sa determine tara sa renunte la moneda unica europeana. Totodata, Spania nu reuseste sa convinga de capacitatea sa de a-si indeplini angajamentele bugetare.

Ministrii de finante din cele 17 tari se vor intalni de la ora 15:00 GMT la Bruxelles, ora 17:00 in Romania, si ar trebui sa transmita un mesaj ferm catre Atena care nu a reusit sa formeze un guvern din 6 mai, si, astfel, isi vede planul de austeritate pus serios sub semnul intrebarii, scrie AFP.

Obiectivul: Sa-i aminteasca Greciei ca nu va primi niciun ban, fara punerea in aplicare a reformelor cerute de creditorii sai, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Zona Euro a trimis deja un mesaj si nu a trimis miercuri intreaga suma promisa Atenei, spunand ca nevoile tarii sunt acoperite pana in iunie.

"In cazul in care acordurile nu sunt respectate, nu sunt indeplinite conditiile pentru a continua discutiile cu o tara care nu respecta angajamentele asumate", a declarat presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, evocand o iesire a Greciei din "clubul"monedei euro.

O alta problema spinoasa pentru Eurogrup: situatia din Spania

In pofida asigurarilor date, tara nu pare in masura sa isi reduca deficitul la 3% anul viitor, asa cum a promis. In ultima sa prognoza economica publicata vineri, Comisia se asteapta la un deficit de 6,3% din PIB anul viitor.

"Intrebarea este cum si cand vom infrunta aceasta problema. Nu va fi luni, deoarece noi nu ar trebui sa dam semnale negative pentru piata", a declarat o sursa diplomatica europeana.

Potrivit acesteia, Zona Euro va astepta recomandarile de la Bruxelles privind politica si reformele structurale care vor fi stabilite de fiecare tara a UE. Aceste rapoarte vor fi facute publice in 30 mai.