Banca Nationala "nu-si face foarte mari griji" in legatura cu situatia bancilor cu capital grecesc din Romania. BNR "este pregatita sa faca fata cu bine oricarei situatii, dar nu ne-ar conveni sa avem de-a face cu un risc care vine din Grecia". La nivel european "deja s-a platit prea mult si a nu merge mai departe cu salvarea Greciei ar insemna sa pierzi o groaza de bani". Declaratiile au fost facute, la RFI, de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Ce risca bancile grecesti din Romania, pe fondul tulburarilor economice si politice de la Atena? Adrian Vasilescu asigura ca "Banca Nationala si intregul sistem de garantare si de supraveghere a sectorului bancar este pregatit sa faca fata cu bine oricarei situatii, dar nu ne-ar conveni sa avem de-a face cu un risc care vine din Grecia, pentru ca asta ar accentua necazurile in zona euro, iar atunci cand se accentueaza necazurile in zona euro, pierdem noi cel putin pe partea de export".

Adrian Vasilescu precizeaza ca "bancile astea din Grecia sunt banci romanesti cu capital grecesc, functioneaza in sistemul nostru bancar, sunt supravegheate de BNR, sunt reglementate de BNR, managementul este direct controlat de BNR, iar intr-un caz extrem, BNR are inclusiv mecanismul ca sa decada din dreptul de vot, cel putin si de decizie banca-mama din Grecia. Deci nu ne facem foarte mari griji din punctul asta de vedere. Dar sigur ca daca lucrurile vin pe ocolite, lovesc zona euro si de acolo suntem loviti noi cel putin in partea de exporturi, n-o sa ne cada bine".

Continuarea pe www.rfi.ro.