Leul a inregistrat o sedinta de depreciere in prima zi de tranzactionare a acestei saptamani, cursul afisat de Banca de emisiune fiind de 4,4373 pentru un euro si de 3,695 lei pentru un franc elvetian. Si dolarul a inregistrat o apreciere, cursul monedei americane fiind de 3,44 lei (fata de 4,42 lei/usd), fara interventii masive ale BNR in piata. Volumele tranzactionate luni au fost reduse, chiar daca la inceputul sedintei au existat ordine de vanzare care au inflamat tendinta de depreciere a leului, au spus pentru HotNews.ro dealerii unor banci comerciale. Din pacate, au mai explicat acestia, vestile proaste din Europa si ingrijorarile legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro sunt de rau augur pentru monedele regionale.

"Toate monedele din zona s-au depreciat astazi (luni-n.red). Si forintul si zlotul au avut episoade de depreciere. In asemenea momente se testeaza noi praguri si personal cred ca e o chestiune de ore pana cand se vor face tranzactii si la nivelul de 4,5 lei/euro, chiar daca asta nu convine in acest moment Bancii Centrale", a mai spus dealerul citat.

Citeste si despre cat de "agresive" sunt interventiile Bancii Centrale

Si ING exclude interventia in piata a BNR. "Cat timp activele europene cu risc relativ ridicat raman sub presiune, am crezut ca numai o interventie agresiva a BNR ar stopa deprecierea monedei nationale. Cu toate ca un asemenea eveniment nu pare sa fi avut loc, deprecierea monedei nationala pare sa fi pierdut din viteza in aceasta dimineata, aceasta tranzactionandu-se in prezent la nivelul inregistrat la finalul zilei de vineri de 4,4330/EUR in timp ce multe monede din regiune inregistreaza pierderi de 0,6-0,7%. Aceasta ar putea sugera ca unii participanti la piata ne impartasesc ideea unei interventii valutare ce ar putea avea loc in curand iar aceasta tempereaza deprecierea. Totusi, cat timp aversiunea la risc va persista, aceasta temperare pare mai probabil temporara in absenta unei interventii valutare agresive", se arata in documentul citat.

Chiar daca un leu slab nu convine BNR (scumpeste produsele importate "stricand" jocul de-a tintirea inflatiei), exportatorii se bucura fiindca incaseaza mai multi lei pentru fiecare euro incasat. Cei care pierd sunt importatorii si persoanele (fizice si juridice) cu datorii in moneda straina.

  • Ponderea ridicata a creditelor in valuta (65%) si impactul puternic al cursului asupra inflatiei sunt principalele motive pentru care leul ar putea fi totusi mentinut prin interventii BNR. Nivelul confortabil al rezervelor bancii centrale (33 miliarde de euro), care acopera mai mult de 8 luni de importuri ofera suficienta munitie BNR pentru a apara leul de eventuale episoade de depreciere.

La ce sa ne asteptam in continuare? Greu de estimat

"Este important sa impartim evolutia cursului in doua etape: termen scurt si termen lung. Pe termen scurt orice este posibil. Inclusiv situatii care par anormale – o apreciere bursca a leului dupa o saptamana de depreciere in mijlocul unei crize mondiale. Pe termen scurt banca centrala conteaza cel mai mult. Poate sa influenteze cursul in orice directie. Singura limita exista atunci cand se incearca aprecierea leului, iar aceasta limita o reprezinta marimea rezerveor valutare. Pentru deprecierea leului banca centrala are resurse nelimitate – poate sa creasca masa monetara la infinit. Avand in vedere aceasta situatie este normal sa ne intrebam cum decide banca centrala sa intervina”, spune economistul roman Florin Citu.

Pe termen lung ce conteaza pentru o valuta “puterea” economiei pe care o reprezinta. Economia Romaniei in ultimii 11 ani a avut o perioada mica dar semnificativa din punct de vedere al cresterii economice. Este singura perioada in care cursul de schimb a scazut (leul s-a apreciat). Din pacate gestionarea defectuoasa atat inainte cat si dupa aceasta perioada a economiei au determinat tendinta pe termen lung a cursului. Acest lucru devine si mai clar cand ne comparam cu Ungaria si Polonia de exemplu. In aceeasi perioada zlotul a pierdut 1%, forintul 16% iar leul 231%.

Economistul sef al celei mai mari banci locale dupa active- BCR, Lucian Anghel, vede leul miscandu-se in intervalul 4,4-4,5 lei, moneda nationala fiind subevaluata in opinia sa. Insa nimeni nu poate face predictii riguroase, cata vreme interventiile BNR in piata pot inversa tendinta leului in orice moment.