Daniel Daianu: Incerc sa demontez cliseul unei relaxari fiscale in Romania in 2012, este o prostie
Daniel Daianu a declarat, la Cluj-Napoca, la o manifestare organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, ca este increzator ca, in ciuda masurilor de revenire a salariilor bugetarilor si pensiilor, deficitul bugetar va scadea de la 4,2 la suta la 2,3 la suta la sfarsitul anului 2012.
"Incerc sa demontez un cliseu pe care il vad, si vad ca unii comenteaza si este straniu cand vad analisti din banci si oameni de pe piata de capital care spun ca in 2012 vom asista la o relaxare fiscala in Romania, ceea ce este o prostie. Este o prostie, fiindca deficitul cu care s-a terminat executia bugetara in 2011 a fost putin peste 4 la suta din PIB. In 2012, in pofida faptului ca va avea loc o revenire la salariile din iunie 2010, ca se va produce o reparatie esalonata la pensii, consolidarea fiscala, adica diminuarea deficitului bugetar, va fi mai mult decat semnificativa. Am credinta ca se va termina 2012 cu un deficit bugetar in jur de 2 - 2,3 la suta din PIB", a spus Daianu.
Potrivit acestuia, a trece de la 4,2 la suta la 2,3 la suta este un pas foarte mare, greu de facut, chiar "temerar", in conditiile in care se inregistreaza, inca, o criza in zona euro si in circumstantele in care nu exista o relansare a sectorului neguvernamental, nu exista o revenire a procesului investitional.
"A face o diminuare de deficit bugetar atat de pronuntata este o operatiune dificila. De aceea mi-am exprimat mirarea ca exista acest tip de rationament care este defectuos, este chiar un fals sa spui ca asistam la o relaxare fiscala. Relaxarea fiscala inseamna sa maresti deficitul bugetar. Dar nu se va intampla in 2012", a afirmat Daianu.
El a apreciat ca Romania va inregistra o cvasi-stagnare economica pe primul trimestru al acestui an fata de trimestrul precedent, afirmand ca isi doreste mult sa nu se inregistreze "o deteriorare a conditiilor din zona euro, norii care se aduna asupra Greciei, dar si altor tari".
"Ceea ce se intampla in ultimul timp este ca problemele economice au un companion pe plan social, iar daca lucrurile scapa de sub control pe plan social, se poate trece un Rubicon al gestionarii treburilor publice. Fiindca este greu sa guvernezi o tara daca ai instabilitate sociala, oameni in strada si instabilitate politica. Este foarte greu. Putem construi un buget si un program economic, dar trebuie sa ai oamenii de partea ta, sa ai mesaje credibile, sa fii persuasiv, sa oferi o perspectiva oamenilor", a spus el.
Daniel Daianu a participat, luni, la Cluj-Napoca, la campania de informare si comunicare "Forum european" organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
La manifestare au mai fost prezenti Niculae Idu, seful Reprezentantei CE in Romania, si fostul negociator sef al Romaniei cu UE Vasile Puscas.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Somn usor!
Si ce daca ajungem ca Grecia? O sa ne fie si noua cald si o sa avem numai Mediterane si Egee!!!
Carcotasilor!!!!
raspunsul acesta dovedeste ca la un moment-dat nu a stiut ce vorbeste; pentru un om politic, ca cei din occident (tony blair si Bush jr. fac exceptie), este condamnabil sa faca afirmatii fara acoperire; si este condamnabil penal....deci, nu ii mai lua apararea ca nu ai ce sa aperi....
1.vor creste salariile, pensiile, ajutoarele sociale
2.vor scadea impozitele
3.vor scadea taxele
4. va curge lapte si miere
5.Proiectele lui PDL au fost suspendate si banii dati la USL
6.banii lu doamna Udrea au fost luati si dati lu dom Felix
7. Sa dormim linistiti ca guvernul lucreaza pentru noi.
Asa ca tundeti-o din spatiul public internet-istic ca nu va merge. Vreti dumneavoastra acum sa ne explicati ca USL are cel mai cinstit harnic, frumos si destept guvern de pana acum...
Când se referă la trecerea Rubiconului domnia sa înțelege calculul lucid al șanselor ca gestionarea populistă a finanțelor publice să aducă USL nu deificarea lui Cezar ci asasinarea lui.
Ar fi culmea stupidității să ignori efectele pozitive (recunoscute ca atare de experți europeni) obținute prin măsurile extrem de nepopulare luate de precedentele guvernări, măsuri care au obligat populația să îndure cu stoicism suferințele recesiunii înțelegând că România trece prin momente grele.
Victor Ponta nu este prim ministru pentru că USL a obținut prin alegeri majoritatea în Parlament ci în urma unei lovituri ”de palat” la limita legii.
USL face un joc periculos cu mintea plebeilor inconștienți care salivează după cei câțiva sesterți a căror valoare se va evapora înainte de a ajunge în pungile lor.
Ura populației este un inamic care nu uită și nu iartă.
Se bazeaza pe faptul ca se va mari consumul populatiei, dar asta este discutabil, caci nu iau in calcul inflatia, deprecierea leului, recesiunea economiei si faptul ca ceea ce se face prin reintregirea salariilor bugetarilor, nu va ajunge in consum ci in mare parte vor acoperi datoriile acestora.
Deficitul va fi mare decat se preconizeza.
Pentru a acoperi o parte din masurile luate de acest guvern ar trebui sa reduca cheltuielie bugetare si cu reducerea numarului de parlamentari respectiv cu indemnizatiile acestora care vor mai miscora deficitul.