Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bruxelles-ul a trimis Romaniei o scrisoare de avertizare pe fondurile de pescuit care ar putea fi suspendate

Oficialii de la Bruxelles au trimis Romaniei o scrisoare de avertizare pe fondurile de pescuit. Avertismentul primit de ministrul Agriculturii de la comisarul european pentru pescuit vizeaza Programul Operational Pescuit, pe care platile destinate Romaniei sunt intrerupte de la mijlocul lunii ianuarie; programul ar putea fi "suspendat" din cauza mai multor nereguli depistate in procedurile de control si management. Pentru perioada de programare 2007 - 2013, Programului Operational pentru Pescuit din Romania i-a fost alocat un buget de 307 milioane de euro. Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca intreaga conducere a Autoritatii de Management pe acest program ar putea fi destituita. Platile sunt suspendate de cinci luni, decontarile catre beneficiari sunt asigurate de la bugetul de stat, iar autoritatile de la Bucuresti au termen ca pana la jumatatea lunii iulie sa remedieze toate neregulile sesizate de expertii Comisiei Europene. In caz contrar, Romania risca corectii financiare pe acest program.

Studiu al Institutului pentru Politici Publice: Ce fonduri europene au reusit sa acceseze autoritatile locale din Romania

Consiliile judetene din Romania au accesat, in medie, 174 de milioane lei din fonduri structurale. Concluzia apartine unei analize realizate de Institutul pentru Politici Publice cu privire la la capacitatea si implicarea administratiei publice locale in absorbtia banilor europeni. Studiul mai arata ca municipiile resedinte de judet au accesat, in medie, 99 de milioane de lei. In clasamentul judetelor, cel mai bine sta Suceava cu - peste 78 de milioane euro accesate; la polul opus se afla judetul Ialomita, cu doar 8,5 milioane euro. In clasamentul primariilor, cele mai multe fonduri au ajuns in Iasi (75,1 milioane euro), iar cel mai slab pozitionata este primaria Giurgiu cu 0 fonduri accesate. La nivelul Capitalei, sectorul care a atras cele mai multe fonduri este Sectorul 2, cu peste 4 milioane de euro. Sectorul 5 este singurul sector fara niciun proiect finantat din fonduri structurale.

Grecia a luat in considerare iesirea din Zona Euro - consilier al lui Papandreou

Grecia "a luat serios in considerare" parasirea Zonei Euro, a declarat un consilier al fostului premier grec George Papandreou. Richard Parker, cel care l-a consiliat pe Papandreou pana in noiembrie anul trecut, a spus ca guvernul elen a analizat perspectiva iesirii din Zona Euro chiar si in primele faze ale crizei economice. Pana acum, Grecia a negat cu fermitate ca a luat vreodata in considerare parasirea blocului monetar. Cu toate acestea, Richard Parker, profesor de economie la Universitatea Harvard, a spus ca executivul grec a eliminat aceasta optiune din motive economice. In teorie, iesirea din Euro i-ar permite Greciei sa-si devalorizeze noua moneda, cu scopul de a face exporturile mai atractive pentru cumparatorii straini. Fostul consilier considera insa ca cele doua industrii dominante ale tarii - turismul si traficul maritim - nu vor raspunde la o devalorizare a monedei la nivelul acestor asteptari. Acesta a declarat ca guvernul elen a consultat mai multi economisti familiarizati cu astfel de situatii si a ajuns la concluzia ca o asemenea decizie nu ar avantaja Grecia.