Datele publicate marti de Institutul National de Statistica nu sunt dintre cele mai bune; in termeni trimestriali Produsul Intern Brut a scazut, iar in termeni anuali, economia a crescut cu doar 0,3%. In conditiile in care Guvernul isi propune o crestere anuala in jurul a 2%, o crestere de doar 0,3% nu e de natura a ne linisti. Intrucat in sondajul publicat ieri de agentia Reuters, analistii straini mizau pe o crestere de circa 1%, cifrele INS ar putea afecta si cursul leului (in sensul deprecierii).

  • ING Bank: va fi interesant de vazut daca Guvernul isi ajusteaza politicile

Flash-ul privind PIB-ul a demonstrat o activitate contractata in T1 2012 fata de T4 2011 cu 0,1% în termeni trimestriali ajustati sezonier, după contracţia de 0,2% din T411 fata de T3 2011. În ceea ce priveşte creşterea anuală, aceasta a încetinit la 0,3% la 1,9% anterior, se arata intr-o nota a ING Bank.

"Noi estimasem o contractie trimestriala de 0,3% şi o rată anuală de 0,4% în timp ce sondajele arătau analişti mai optimisti, asteaptandu-se la stagnari (crestere zero) trimestriale - Resuters - şi o creştere 0.8/0.9% anual (în sondajele Reuters si Bloomberg ). Cifra este în contrast puternic cu proiecţia de 1,5% faţă de anul precedent invocate de aproximativ două săptămâni în urmă de către fostul ministru de finante.

În timp ce detaliile PIB nu au fost încă publicate (datele urmează să fie lansate pe 6 iunie), este probabil ca deteriorarea cererii externe sa fi fost un factor-cheie pentru aceasta evolutie.

Cele două trimestre consecutive de creştere negativă ar putea declanşa unele ajustări ale politicilor noului Executiv, astfel că va fi interesant de vazut daca vor fi facute ajustari fine ale acestora, se mai arata in nota ING.

  • Raiffeisen: Vedem o crestere modesta si in trimestrul II din acest an.

Estimarile noastre vizauo contractietrimestrialade0,3%(trimestru la trimestru)şi o creşterede0,8%(an la an).Consensul pieteiînultimulsondajThomsonReutersa fost pentruo creşterede1,2%faţă de anul precedentsi o rata zero de crestere trimestriala.

Datele disponibilesugereazăcă activitateas-a deterioratînT1, înmulte sectoare(industrie,construcţii şiservicii), încontextulcererii externeslabeşi a condiţiilormeteorologice nefavorabile. Vedem o crestere modesta si in trimestrul II din acest an.

  • BCR: Nu ne modificam prognozele, dar evolutia viitoare nu pare a fi dintre cele mai favorabila

PIB-ul a alunecat în teritoriu negativ pentru al doilea trimestru consecutiv (-0,1% Q/q), estimarile noastre fiind de -0,2% q / q, în timp ce media pietei a fost de 0% q / q. În termeni anuali, PIB-ul s-a luptat pentru a rămâne pozitivă(+0,3% Y / y) şi, asa cum se menţionează în publicaţia noastră săptămânala, cele mai recente evolutii negative y / y în industrie şi construcţii au cantarit destul de greu asupra evolutiei PIB-ului 1in T1 2012.

Deşi Institutul Naţional de Statistică (INS) nu a furnizat mai multe detalii, credem că cererea internă, ​​şi consumul casnic au contribuit cel mai mult la aceasta evolutie. Pentru moment, nu ne modificam prognoza de crestere anuala de 1,2% dar in acelaşi timp, suntem conştienţi de riscurile care planeaza asupra aceste cresteri.

In trimestrul al patrulea din 2011, economia se contractase cu 0,2% fata de trimestrul anterior, confirmand intrarea tehnica in recesiune.

Melania Hancila

Melania Hancila

Foto: Hotnews

"Cifrele nu sunt foarte incurajatoare, dar se apropie de estimarile noastre", explica pentru HotNews.ro Melania Hancila, economistul sef al Volksbank. Noi ne asteptam la o scadere mai mare si asteptam datele definitive care ar putea fi revizuite.

Poate ca ar fi bine ca Guvernul sa isi revizuiasca datele privind cresterea anuala si constructia bugetara, pentru ca tinta de crestere asumata se dovedeste a fi foarte ambitioasa, cata vreme o crestere pe primul trimestru este de numai 0,3%.

Practic, cifrele confirma epuizarea masurilor de reforma care au fost luate in Romania si faptul ca in sectorul public nu au fost facute reforme structurale", mai spune Hancila. Pentru o tara emergenta cum este Romania, a mai adaugat economistul sef al Volksbank, unde este suficient loc pentru cresteri consistente, aceasta cifra ar putea fi privita cu ingrijorare de catre investitorii straini.

  • Florin Citu: Pe termen lung o tara cu economie slaba si cu datorie publica in crestere nu poate sa aiba o valuta puternica

INS a mai dezlegat un mister: Romania ESTE din nou in recesiune. Avand in vedere ca este un an electoral majoritatea comentariilor oficiale se vor concentra pe aspectul “tehnic” al acestei recesiuni. Vom auzi ca avem doar doua trimestre consecutive de scadere a PIB – defnitia unei recesiuni tehnice. Foarte adevarat. Numai ca orice recesiune incepe cu o recesiune tehnica, scrie Florin Citu pe blogul lui

Pentru cei care umraresc variabilele din economia Romaniei cifra anuntata astazi de INS, -0.1% in 1Q2012 fata de 4Q2011, nu ar trebui sa fie o surpriza.

Evolutia proasta a economiei se reflecta si in evolutia cursului de schimb pe termen lung. Este normal ca pe termen scurt dinamica cursului de schimb sa fie accelerata atat de socuri neprevazute din intrerior (schimabri politice) cat si de cele din exterior (Grecia, Spania etc). Dar pe termen lung o tara cu economie slaba si cu datorie publica in crestere nu poate sa aiba o valuta puternica.

Intrebarea este acum ce se intampla cu cresterea economica in 2012 si dupa acea? Sunt iar doua dimensiuni si ambele depind de modul cum vor raspunde polticile economice la realitatea economica din Romania. Din punctul meu de vedere, o stimulare fiscala prin cresterea cheltuielilor publice sustinuta de o politica monetara prea relaxata va mentine economia pe plus in 2012 dar va scadea potentialul de crestere pe termen lung si va duce cu siguranta la o noua criza economica in Romania pana in 2015.

In schimb, o politca economica de stimulare prin reducere de taxe, impreuna cu un plan credibl de scadere a cheltuielilor publice si a daotriei publice (reforma admnistratiei publice) in urmatorii 2 ani si cu o politica monetara concentrata doar pe un singur obiectiv va duce la un potential de crestere mai mare pe termen lung.