Agentia Moody's a redus ratingurile a 26 de banci italiene, inclusiv pe cele ale Unicredit, cel mai mare creditor italian, si Intesa Sanpaolo, informeaza BBC.

Agentia a comunicat ca bancile au o vulnerabilitate crescanda la recesiunea din Italia si la efectele masurilor de austeritate adoptate ale guvernului.

Zece banci au avut ratingul taiat de la grad investitional la asa-numitul statut "junk".

Unicredit si Intesa Sanpaolo, ale caror active reprezinta o treime din piata bancara italiana, au avut ratingurile reduse de la A2 la A3, a anuntat agentia Moody's.

In acelasi timp, alte banci au avut reduceri ale ratingurilor de cel mult patru trepte. De asemenea, toate bancile au fost puse sub perspectiva negativa, semnificand faptul ca mai pot avea loc retrogradari ale ratingurilor in viitor.

"Ratingurile bancilor italiene sunt printre cele mai scazute din randul statelor europene avansate, reflectand vulnerabilitatea acestora la conditiile operationale adverse din Italia si Europa", a precizat Moody's intr-o declaratie.

"Bancile sunt vulnerabile la revenirea recesiunii in Italia, fiind dat faptul ca acestea deja au niveluri ridicate ale imprumuturilor neperformante si o profitabilitate slabita."