Economia italiana continua sa se scufunde in recesiune si in primul trimestru al anului 2012, Produsul Intern Brut reducandu-se cu 0,8% fata de trimestrul precedent, conform primelor estimari publicate marti de institutul de statistica Istat, citate de AFP.

Aceasta contractie este mai mare decat asteptarile economistilor, care prognozau o scadere a PIB de 0,6%.

Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 1,3%, a precizat Istat intr-un comunicat.

Aflata in mijlocul crizei datoriilor suverane si afectata de planurile de austeritate destinate recastigarii increderii pietelor, cea de-a treia economie a zonei euro a intrat oficial in recesiune in trimestrul patru din 2011, cand PIB-ul a scazut cu 0,7 procente, dupa un recul de 0,2% in cel de-al treilea trimestru.

Institutul nu a oferit date detaliate cu privire la evolutia componentelor PIB-ului. Insa conform ultimelor statistici publicate, productia industriala, care reprezinta un pilon al economiei italiene, s-a redus cu 2,1% in primul trimestru. In acelasi timp, increderea investitorilor este la cel mai scazut nivel dupa finalul anului 2009.

Totusi, contrar asteptarilor, consumul a inregistrat un progres in lunile ianuarie si februarie, in ciuda unei rate a somajului record, care ajunsese la un nivel de 9,8% in martie.

Guvernul condus de Mario Monti, care a venit la putere la mijlocul lunii noiembrie pentru a incerca sa redreseze economia tarii, a revizuit in scadere prognozele economice si se asteapta la o contractie a PIB-ului in anul 2012 de 1,2%, si la o crestere usoara, de 0,5%, in anul 2013.

Autoritatile de la Bruxelles si FMI sunt insa mai pesimiste, previzionand o scadere economica in anul 2012 de 1,4%, respectiv 1,9%.

Totodata, invocand in special inrautatirea mediului economic din Italia, agentia Moody's a retrogradat luni seara ratingurile a 26 de banci italiene.