Zona euro in ansamblu a inregistrat o crestere nula (0,0%) in primul trimestru din 2012, dupa o scadere a PIB-ului de 0,3% in trimestrul precedent, conform unor prime estimari publicate marti de oficiul european de statistica, Eurostat, citate de AFP. De asemenea, si Uniunea Europeana a avut o crestere zero fata de ultimul trimestru din 2011.

Cifra este mai buna decat estimarile analistilor, care se asteptau la o contractie de 0,2%, permitand zonei euro sa evite recesiunea. Aceasta ar fi fost a doua etapa de recesiune in trei ani pentru uniunea economica si monetara, care a revenit pe crestere in cel de-al treilea trimestru din 2009.

"Regiunea ramane foarte dependenta de Germania, a carei activitate economica a crescut mai mult decat estimarile, cu 0,5% in primul trimestru", a declarat pentru AFP Jennifer McKeown, de la Capital Economics.

Finlanda a avut cea mai mare crestere in primul trimestru, de 1,3% fata de ultimul trimestru din 2012, in timp ce Belgia a avut o expansiune de 0,3%, iar Austria a crescut cu 0,2%.

Cifrele publicate au fost sub asteptari pentru Franta (0%), Olanda (-0,2%), Spania (-0,3%) si Italia (-0,8%). PIB-ul Portugaliei s-a redus cu 0,1%.

Ultimul stat membru care a aderat la zona euro, Estonia, a inregistrat o crestere de 0,5%, iar PIB-ul Ciprului s-a contractat cu 0,3%. Slovacia a crescut cu 0,8%.

In randul statelor din afara zonei euro, Ungaria a avut cea mai mare scadere economica (1,3%). Cehia a avut un recul al PIB-ul de 1%, iar Marea Britanie a scazut cu 0,2%. Economia Bulgariei a stagnat in primul trimestru (0,0%).

Cea mai mare crestere a fost in Letonia, al carei PIB a avut o expansiune de 1,1%, in timp ce PIB-ul Lithuaniei a crescut cu 0,8%.

In ultimul trimestru al anului 2011 PIB-ul Uniunii Europene inregistrase, in medie, o scadere economica de 0,3. In termeni anuali (trimestrul intai din 2012 -trimestrul intai din 2011) PIB-ul a crescut in medie cu 0,1%.

Pentru Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia si Suedia datele nu au fost disponibile.

Desi Eurostat nu precizeaza evolutia PIB-ul Greciei, AFP relateaza ca oficialii greci estimeaza o scadere de 6,2% in primul trimestru din 2012.