Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Economia Romaniei a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce inseamna, tehnic, reintrarea in recesiune

Economia Romaniei a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare, evoluţia fiind anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%. "Produsul Intern Brut în trimestrul I 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică. Faţă de acelaşi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie brută şi cu 0,8% pe serie ajustată sezonier. Acestea sunt primele estimări privind evoluţia economiei în intervalul ianuarie-martie, denumite "date semnal". INS va anunţa la 6 iunie datele provizorii privind PIB în perioada menţionată. Întrucât şi în trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie, economia este considerată în recesiune tehnică, situaţie care reflectă două trimestre consecutive de scădere faţă de trimestrul anterior. România reintră astfel în recesiune tehnică, situaţie în care s-a regăsit pentru doi ani şi jumătate, în perioada 2008-2011. Estimările analiştilor plasează creşterea economică a Romaniei in acest an la aproximativ 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%. Anul trecut, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi din industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Crestere medie zero in primul trimestru din 2012 atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana. Tehnic, recesiunea e evitata

Zona euro in ansamblu a inregistrat o crestere zero (0,0%) in primul trimestru din 2012, dupa o scadere a PIB-ului de 0,3% in trimestrul precedent, conform unor prime estimari publicate marti de oficiul european de statistica, Eurostat. De asemenea, si Uniunea Europeana a inregistrat o crestere zero fata de ultimul trimestru din 2011. Practic, economia zonei euro, ca si produsul intern brut al Uniunii Europene, au stagnat in primul trimestru, evitand la limita intrarea in recesiune si oferind o surpriză plăcută pentru economişti şi pieţe, care anticipau intrarea blocului monetar în recesiune. Cifra este mai buna decat estimarile analistilor, care se asteptau la o contractie de 0,2%. Aceasta ar fi fost a doua etapa de recesiune in trei ani pentru uniunea economica si monetara, care a revenit pe crestere in cel de-al treilea trimestru din 2009. Finlanda a avut cea mai mare crestere in primul trimestru, de 1,3% fata de ultimul trimestru din 2012, in timp ce Belgia a avut o expansiune de 0,3%, iar Austria a crescut cu 0,2%. Cifrele publicate au fost sub asteptari pentru Franta (crestere 0%), Olanda (-0,2%), Spania (-0,3%) si Italia (-0,8%). In randul statelor din afara zonei euro, Ungaria a avut cea mai mare scadere economica (-1,3%). Cehia a avut un recul al PIB-ul de 1%, iar Marea Britanie a scazut cu 0,2%. Economia Bulgariei a stagnat in primul trimestru, cresterea fiind 0,0%. Cea mai mare crestere a fost in Letonia, al carei PIB a avut o expansiune de 1,1%, in timp ce PIB-ul Lithuaniei a crescut cu 0,8%. Desi Eurostat nu precizeaza evolutia PIB-ul Greciei, agentia AFP relateaza ca oficialii greci estimeaza o scadere de 6,2% in primul trimestru din 2012.

Iesirea Greciei din zona euro va costa Franta 50 de miliarde de euro - ministrul francez al Economiei si Finantelor

Ministrul francez al Economiei si Finantelor a declarat, marti, ca o eventuala iesire a Greciei din zona euro ar costa Franta 50 de miliarde de euro, plus "titlurile care sunt detinute de banci sau de companiile de asigurari in portofoliile lor". Oficialul francez s-a declarat insa ingrijorat si de pericolul de "contagiune exceptionala pe care l-ar reprezenta iesirea unui membru din zona euro". Grecia ar trebui sa ramana in zona euro, insa aceasta trebuie sa aiba un "guvern stabil" si "sa-si respecte angajamentele", a mai spus ministrul francez.