Guvernul de la Atena a hotarat marti sa plateasca obligatiunile detinute de unii dintre investitorii care au refuzat sa participe la schimbul de datorie de la inceputul acestui an, relateaza BBC.

Acest lucru va completa cea mai mare restructurare a unei datorii guvernamentale din istorie, cand bancile si fondurile de investitii au agreat sa schimbe majoritatea titlurilor detinute cu alte titluri, care valorau insa mult mai putin.

Detinatorii a aproape 6,4 miliarde de euro au refuzat sa participe la acest schimb.

Marti, site-ul ministerului de finante grec a comunicat ca Grecia va face la timp plata obligatiunilor cu scandenta la 15 mai 2012, in valoare de 435 milioane de euro.

Ramane insa deschisa o intrebare: va fi Grecia capabila sa plateasca diferenta pana la 6,4 miliarde de euro, exista vointa politica in acest sens?

Investitorii spera ca Grecia va considera ca suma este atat de mica incat nu va alege intrarea in faliment, insa acest lucru poate conduce la probleme de ordin legal din partea celor care au acceptat intelegerea.

"Decizia a analizat cu atentia toti factorii relevanti si implicatiile, precum si contextul prezent", precizeaza ministerul grec de Finante.

"Hotararea nu va prejudicia deciziile viitoare privind tratamentul titlurilor ramase in afara intelegerii de schimb a datoriei."

Schimbul datoriei a implicat titluri in valoare de 172 miliarde de euro, conform site-ul guvernul grec, aproape jumatate din datoria publica a Greciei, investitorii acceptand in urma acestei intelegeri pierderi totale de 74%. Scopul a fost reducerea datoriei statului elen de la 160% din PIB la putin peste 120% pana in 2020.