Leul s-a depreciat si miercuri, Banca Centrala afisand un curs de 4,446 lei pentru un euro, insa deprecierea este de anvergura mai mica decat cea a monedelor din jur. Francul valoreaza 3,7 lei, iar dolarul american 3,49 de lei. "Volumele tranzactionate in aceasta dimineata sugereaza ca moneda natioanla a fost ajutata de catre BNR. Totusi, deprecierea semnificativa a monedelor regionale si scaderea indicilor burselorinternationale ne fac sa credem ca leul ar putea continua sa se deprecieze", noteaza analistii ING intr-un raport intocmit miercuri.

O alta cauza posibila a presiunilor pe curs poate fi si situatia precara din Grecia si mai ales faptul ca intr-o singura zi au fost retrase depozite bancare in valoare de 700 de milioane de euro din bancile elene, potrivit unor informatii furnizate de presedintele tarii si citate de Wall Street Journal.

Grecii nu mai au incredere in bancile locale si prefera sa isi pastreze economiile sub forma de lichiditati, explica sursa citata. Intr-un discurs adresat liderilor politici ai Greciei, presedintele Karolos Papoulias a afirmat ca grecii au retras in cursul zilei de luni aproape 800 de milioane de euro din banci, prin inchiderea depozitelor.

"Bancile sunt in acest moment foarte slabite", a spus Papoulias, adresandu-se guvernatorului bancii centrale, George Provopoulos.

Inca din 2009, anul in care Grecia a intrat in criza datoriilor, bancile locale au intrat in declin din cauza retragerilor masive de depozite. Grecii au preferat sa-si scoata banii din tara si sa-i transfere in conturi ale bancilor de peste hotare.

  • In ultimii doi ani, sumele retrase din conturile bancilor din Grecia au fost, in medie, intre doua si trei miliarde de euro pe luna. In luna ianuarie s-a inregistrat un nivel maxim de cinci miliarde de euro. Valoarea depozitelor bancare detinute de clientii bancilor din Grecia era de 165,36 miliarde de euro. 

Cea mai agresiva depreciere a inregistrat-o zlotul polonez, dealerii suspectand interventia Bancii Nationale a Poloniei in apararea monedei atacata speculativ. "La ora 11,15 lucrurile pareau ca se calmeaza", a declarat pentru HotNews dealerul unei banci comerciale. In tranzactiile cu moneda noastra nationala, ordinele sunt de volume usor mai mari decat de obicei, dar prezenta BNR in piata inca nu a fost sesizata de dealeri. "Cele mai multe ordine sunt locale, nu din strainatate", au mai spus dealerii citati.

"Nu raspundem temerilor legate de cursul euro/leu. BNR nu apara niciun nivel de curs. Leul este intr-o zona de echilibru", declara Guvernatorul Isarescu in martie, cand euro se tranzactiona la 4,37 lei.

Pe pietele internationale euro a sazut in fata dolarului SUA dupa eşecul discuţiilor care vizează formarea unui nou guvern în Grecia, alimentand temerile ca aceasta va parasi in cele din urma zona euro. In jurul orei 11,30 perechea EUR/USD se tranzactiona la 1.2684.

Moneda unică a fost aproape de un minim al ultimilor trei ani şi jumătate si faţă de lira sterlină, EUR/GBP ajungand la 0.7953. In zona euro se va publica miercuri cresterea preţurilor de consum, dupa care Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, va sustine o conferinta de presa.

"Prim-ministrul a anuntat ieri ca o linie de finantare de la Banca Mondiala invaloare de 1 miliard de euro va fi disponibila in curand. Vestea unei asemenea cresteri a rezervei de lichiditate a statului este favorabila, chiar daca administratorii datoriei publice au atras deja valuta necesara acoperirii titlurilor destat in valuta ce ajung la scadenta anul acesta, insa probabil nu este determinanta pentru dinamica pietei avand in vedere ca planul accesarii unei asemenea linii a fost prezentat la inceputul anului de catre fostul ministru definante", se mai arata in documentul citat.

"Ratele de dobanda continua sa fie supuse unor presiuni ascendente, cele pe termen scurt urcand la 5% iar cele pentru o luna la 4,5% - ambele marcand o crestere de 50 de puncte de baza. Avand in vedere ca ratele cu

scadenta la trei luni se tranzactioneaza la 4,5% se pare ca majoritateaparticipantilor la piata considera ca tensiunea de la nivelul ratelor de dobanda pe termen foarte scurt este temporara insa aceasta perspectiva se poate modifica in cazul in care presiunile de depreciere persista. Pentru moment pare putinprobabil ca participantii la piata sa ajunga sa creada ca ratele de dobanda vor depasi pragul ratei de dobanda de politica monetara de 5,25% avand in vedere ca BNR a organizat constant operatiunii de piata monetara prin care injecteaza lichiditate inca din octombrie. Totusi, in cazul in care presiunea asupra cursuluide schimb s-ar intensifica semnificativ (de exemplu, daca leul ar fi impins rapid catre 4,60/EUR) nu este exclus ca participantii la piata sa considere ca sirul predictibil al operatiunilor de injectii de lichiditate s-ar putea apropia de final iarratele ar putea depasi pragul ratei cheie de 5,25%", mai spun analistii ING.