Grecii au retras luni cel putin 700 de milioane de euro din banci, iar presedintele tarii, Carolos Papoulias, a avertizat ca "teama se poate transforma in panica", informeaza Reuters.

Grecii isi retrag banii din depozitele in euro de teama perspectivei de depreciere rapida in cazul in care tara va renunta la moneda unica, arata procesele verbale ale intalnirii dintre presedintele Carolos Papoulias si liderii politici.

"Provopoulos mi-a spus ca nu exista panica, insa este o teama mare care se poate transforma in panica", a precizat presedintele statului elen.

"Retragerile si iesirile de capital la ora 4:00 pm, cand l-am sunat, depasisera 600 de milioane de euro si au ajuns la 700 de milioane. Se asteapta ca iesirile totale sa fie in jur de 800 de milioane de euro, inclusiv conversii in titluri germane si alte asemenea lucruri", afirma presedintele Greciei, conform sursei citate.

Ideea iesirii Greciei din zona euro a dus actiunile de pe bursele europene la cel mai mic nivel din ultimele patru luni miercuri si a crescut sensibil randamentele obligatiunilor guvernamentale ale Spaniei si Italiei, reflectand riscul de contagiune.

Surse din doua banci grecesti au precizat pentru Reuters ca retragerile de marti s-au situat la aproximativ acelasi nivel ca cel inregistrat luni, iar cifrele prezentate de presedinte par foarte corecte.

Grecii au inceput sa-si retraga fondurile din banci de mai multi ani, si pana acum nu a existat vreun semn de cozi la bancile din Atena, insa ritmul retragerilor din ultimele doua zile a fost neobisnuit.

Un director executiv al unei banci a spus ca s-au inregistrat retrageri insa nu exista semnele unei panici, asa cum a fost in aprilie 2010, cand 8 miliarde de euro au fost retrase chiar inainte ca Grecia sa obtina primul ajutor financiar.

Conform statisticilor bancii centrale, oamenii de afaceri si gospodariile grecesti aveau depozite la finalul lunii martie in valoare de 165 de miliarde de euro, iar incepand cu ianuarie 2010 au fost retrase din banci 72 de miliarde de euro.

Expertii spun ca acest lucru a fost cauzat de migratia capitalurilor si de criza economica si financiara, care a facut ca grecii sa isi reduca economisirea in conditiile in care criza le-a erodat veniturile.