Banca Centrală Europeană este din ce în ce mai greu de convins sa acorde lichiditati bancilor grecesti, facandu-le astfel dependente de sprijinul bancii lor centrale, scrie cotidianul financiar olandez Het Financieele Dagblad citand rapoarte de miercuri ale unor "surse din Bruxelles", scrie E-Kathimerini. La sfârşitul lunii ianuarie, băncile greceşti au primit 73 de miliarde de euro de la BCE, dar in prezent sumele au scăzut cu mai mult de 50%, potrivit ziarului.

Argumentele BCE, perfect valide, sunt ca Grecia nu si-a recapitalizat bancile, desi a primit 25 de miliarde de euro în acest scop, potrivit rapoartelor citate.

Aceasta criza de lichiditati se manifesta si pe pietele din regiune (inclusiv in Romania), unde bancile straine refuza sa imprumute bancile cu capital elen din cauza lipsei generalizate de incredere. Cu toate acestea, potrivit Guvernatorului Isarescu, o eventuala criza de lichiditate in sistemul bancar ar fi acoperita imediat de catre Banca centrala, extrem de sensibila la asemenea miscari.

Apropiati ai BNR mai spun ca de regula cand o banca sau mai multe au probleme de lichiditate apar asemenea zvonuri in piata pentru a slabi pozitiile bancilor "atacate" in vederea unor preluari mai ieftine. "Nu cred ca BCE ar pune in pericol un sistem bancar doar pentru a demonstra ca isi impune vointa intr-o chestiune punctuala. Mai degraba este o speculatie a crizei de lichiditate a unor banci, nu ale unui intreg sistem bancar. Dealtfel, si in Romania exista banci cu exces de lichiditate care nu le imprumuta pe cele cu deficit de lichiditate, dar pe ansamblu Banca Nationala intra si regleaza la nivelul pietei acest indicator", au spus pentru HotNews.ro sursele citate.