Uniunea Europeana ar putea face concesii asupra "ritmului" planului de austeritate impus Greciei in schimbul ajutorului financiar, in conditiile in care tara se indreapta spre noi alegeri, in 17 iunie, a declarat miercuri, pentru AFP, un diplomat european de rang inalt, care a preferat insa sa-si pastreze anonimatul.

Aceasta problema va fi in centrul summitului european informal prevazut pentru data de 23 mai la Bruxelles. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizase miercuri ca nu exista "modalitati de schimbare" a planului de austeritate negociat intre Grecia si creditorii sau, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, subliniase aceeasi idee, ca programul convenit cu UE, BCE si FMi "nu poate fi negociat".

In cadrul acestui summit, singura veritabila "marja de manevra este legata de ritmul (consolidarii bugatare)", a precizat acest diplomat. In schimb, "asteptam de la Grecia sa stim unde suntem".

"Nu este vorba de pus in discutie consolidarea bugetara in sine, ci ritmul sau", a explicat acesta.

"Nimeni nu ia calcul cu inima usoara o iesire a Greciei" din Zona Euro si din Uniunea Europeana, "dar cum sa nu o iei in calcul?", s-a intrebat acesta.

Daca un nou guvern grec preia puterea afirmand ca doreste cu siguranta sa ramana in zona euro dar nu vrea sa plateasca si pretul, nu vrea sa-si indeplineasca obligatiile, "nimeni nu va putea sa-l expulzeze dar va exista o puternica presiune pentru a-l forta sa aleaga", a comentat diplomatul european.

Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a subliniat miercuri ca alegerile din 17 iunie vor fi "un vot asupra viitorului Greciei impreuna cu euro" si a cerut cetatenilor acestei tari sa-si asume responsabilitatile ce le revin.