Moneda euro a recuperat o parte din pierderile in fata dolarului din ultimele zile, joi dimineata tranzactiile facandu-se la un nivel al cursului de 1.274 fata de 1.271 dolari. Dealerii spun ca pe termen lung tendinta euro este de depreciere dar ca in ultimele zile vanzarile de euro au fost "prea mari". In fata francului elvetian euro a ramas stabil. Lira sterlina era pe un trend de depreciere usoara in fata monedei europene. In privinta leului, economistii ING au publicat joi dimineata un raport in care isi ajusteaza prognoza pentru evolutia monedei nationale, asteptandu-se la o depreciere usor mai pronuntata care sa dureze o perioada usor mai extinsa decat estimarile anterioare. E drept, o presiune consistenta pe curs o pun si retragerea depozitelor nerezidentilor- 500 milioane euro in 3 luni.

Fara intrarea de valuta (investitii straine, incasari din export s.a.), leul nu are cum sa se intareasca decat prin efortul BNR.

"Dupa deschiderea de la 4,4515/EUR, moneda nationala s-a apreciat in sedinta de ieri, in linie cu monedele din regiune insa probabil sustinuta si de catre banca centrala. Leul a inchis sesiunea de ieri la 4,43/EUR si, pe fondul

deschiderii in crestere a burselor europene, e posibil sa asistam la o continuare a corectiei insa probabil aceasta se va dovedi limitata datorita incertitudinii deosebite", se arata in raportul Ing.

O corectie a fost vizibila si pe piata monetara insa aceasta a fost mult mai subtila, mai spun economistii bancii citate. "Ratele de dobanda pe termen scurt au coborat sub pragul de 5% in timp ce cele cu scadenta intre o luna si trei luni au ramas la 4,5%. Estimarea rezultatului licitatiei de astazi pentru titluri de stat cu scadenta peste 5 ani in valoare de 0,65 miliarde lei este ceva mai dificila dupa cresterea randamentului permisa in cadrul ultimei licitatii pentru titluri de stat.

Luna trecuta aceste instrumente au fost emise la 6,14% insa multe s-au schimbat de atunci. Preferam un scenariu in care suma emisa este redusa si randamentul se situeaza in apropierea pragului de 6,25% - marcand o crestere similara ca cea vizibila in cadrul ultimei licatii pentru titluri de stat. Aceasta este prima redeschidere a licitatiei pentru aceste instrumente deci rezultatele vor indica ce alti cumparatori s-au alaturat grupului original format din cele trei banci cu capital romanesc ce au dovedit un apetit deosebit pentru titluri de stat in ultimele luni. Daca numarul noilor cumparatori se va dovedi redus este posibil ca presiunea ascendenta asupra randamentelor sa continue".