"Nu am niciun depozit, nicio datorie si niciun raport cu nicio banca cu capital grecesc de pe teritoriul Uniunii Europene.Daca Grecia va iesi din zona euro, moneda europeana va fi puternic devalorizata fata de dolar. Daca si alte tari din zona sudului Europei vor iesi din moneda euro, aceasta va ramane o moneda pentru tarile din Nord si se va aprecia puternic atat fata de dolar cat si fata de celelalte monede", a explicat Cristian Sima, PDG al Bursei sibiene la intalnirea online de joi cu cititorii HotNews.ro. Sima considera ca Estul Europei va fi afectat prin ricoseu de defaultul Greciei si ca, implicit, monedele din Estul Europei se vor deprecia fata de euro." Evident, leul va pierde mai mult fata de dolar, lira sterlina, franc etc. ", mai spune Sima. Tot el atrage insa atentia: "Urmati cat mai putine sfaturi din cele pe care le veti citi pe net. Ignorati inclusiv sfaturile mele"

Cristian SimaFoto: HotNews.ro

"Cresterea puternica a dolarului va duce la o scumpire a energiei, care va afecta inflatia din Romania. Sa speram ca BNR are mult mai multi dolari si titluri de stat americane decat euro si titluri de stat europene. Din nefericire, a doua zi dupa downgradarea SUA, BNR a vandut o mare parte din titlurile de stat americane pe care le detinea. De atunci, dobanda pe dolar a scazut si aceste titluri valoreaza astazi mult mai mult", arata presedintele -director general al Sibex.

Despre bancile cu capital grecesc din Romania:

  • Filialele bancilor grecesti in Romania sunt entitati juridice romane. Sunt banci stabile si pot fi investitii atractive pentru alte banci din UE. Din nefericire, panica ce ar putea interveni (daca ar exista o astfel de panica) le-ar putea pune in fata unei mari crize de lichiditati. Cred ca BNR este pregatita sa faca fata unui volum mare de retrageri avand resurse mai mari decat masa monetara Mo de pe teritoriul Romaniei.
  • Ceea ce lipseste este un plan coerent care sa intre in vigoare in momentul crearii panicii.
  • Varianta ca Statul sa nationalizeze bancile grecesti intr-o prima faza (pana cand se va gasi un cumparator) nu mi se pare o idee rea. Dar sunt oare guvernantii si BNR pregatiti pentru o astfel de miscare profund neliberala si anti-concurentiala?
  • Eu sunt adeptul selectiei naturale dar trebuie sa recunosc ca in cazul acestei crize este de preferat sa apasam pe orice parghie chiar si ne-democratica, numai pentru a stopa panica.

Despre efectele unei intoarceri la drahma a Greciei:

  • Daca Grecia se reintoarce la drahme titlurile de stat grecesti-actualmente denominate in euro- vor fi denominate in drahme si prin masiva devalorizare a drahmei, datoria Greciei se va imparti la 5. Problema majora va fi ca putina lume va mai imprumuta de acum incolo Statul grec. Iar economiile populatiei grecesti vor avea masiv de suferit.
  • Daca Grecia va iesi din euro zona multi se vor gandi ca Spania, Italia si Portugalia vor fi urmatoarele pe lista si atunci ne vom indrepta catre o idee mai veche de a infiinta doua monede euro: Euro de Nord si Euro de Sud. In aceasta situatie, tarile nordice isi vor exporta cu greu propriile produse datorita faptului ca euro de nord va creste spectaculos.
  • Raman la parerea personala mai veche ca la acest moment, singura solutie generala pentru criza europeana este o inflatie masiva care insa va fi greu de controlat. Prin inflatie Germania va plati cea mai mare parte din daune. O astfel de solutie nu se poate adopta decat politic. Cred ca oamenii politici trebuie sa fie rationali inainte de a fi patrioti si acest lucru este foarte greu de conceput mai ales din punctul de vedere al doamnei Merkel.

Despre datoriile Greciei:

  • Daca maine toti am pune mana de la mana si am plati cele 360 de miliarde ale Greciei, italienii, spaniolii si portughezii vor zburda de fericire si nu vor mai respecta niciun program de austeritate.
  • Daca vom alunga Grecia necontrolat din zona euro, pierderile suferite de banci si populatia din Europa vor depasi cu mult un trilion de euro iar criza de lichiditati nu se va rezolva decat prin tiparirea de moneda fara acoperire. Ceea ce va determina o crestere galopanta a inflatiei.
  • A treia varianta ar fi ca banca centrala europeana sa cumpere activele toxice grecesti, spaniole, italiene si portugheze la o dobanda fixa de 4-5% si sa incerce sa supravegheze inflatia pentru a nu ajunge la doua cifre, solutie care e respinsa total de Germania.

(N.R. Cristian Sima este actionar HotNews.ro)

Vezi toate raspunsurile pe care Cristian Sima le-a dat in cadrul intalnirii online cu cititorii HotNews.ro