Impactul crizei din Zona Euro in Europa emergenta si provocarile politice din Africa de Nord sunt principalele subiecte de pe agenda reuniunii de la Londra a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in timpul careia urmeaza sa fie ales si un nou presedinte al institutiei.

BERD, infiintata in 1991 pentru a permite economiilor tarilor foste comuniste ale Uniunii Sovietice sa treaca la economia de piata, are vineri si sambata intalnirea anuala la care vor participa reprezentanti ai celor 65 de tari membre, scrie Reuters.

Pe langa alegerea presedintelui din cinci candidati, actionarii trebuie sa voteze un fond de un miliard de euro pentru tarile din nordul Africii, unul dintre primele proiecte ale bancii in aceasta regiune marcata de tensiuni politice.

"Intrebarea ce se poate face pentru a diminua riscurile de contagiune a crizei din zona euro, va fi in centrul discutiilor", a spus saptamana aceasta actualul presedinte Thomas Mirow.

Mirow si alti oficiali ai BERD sunt ingrijorati de amenintarea reducerii expunerii bancilor din Vest in Europa emergenta si au inceput sa lucreze la un program nou, cunoscut sub numele de Viena 2.0, pentru a ajuta la stabilitatea sistemului bancar. Unii analisti spun ca banca ar putea fi in pericol sa se extinda prea mult.

Reuniunea marcheaza sfarsitul mandatului de patru ani al presedintelui german Thomas Mirow.

El candideaza din nou, cu sprijinul Rusiei si Bulgariei, dar nu mai este sustinut de Germania. Ceilalti patru candidati sunt din Marea Britanie, Franta, Polonia si Serbia. Ministrii de Finante din UE nu au reusit sa ajunga la o propunere comuna.