Romania poate fi coplesita de ceea ce se intampla pe pietele financiare daca Grecia iese din zona euro, iar grupuri bancare europene ar avea pierderi efective. Declaratiile au fost facute intr-un interviu acordat RFI de profesorul Daniel Daianu, consilier de stat la cabinetul premierului Victor Ponta.

In opinia lui Daniel Daianu, "o iesire a Greciei din zona euro ar insemna de fapt declararea unui faliment efectiv. Grecia este intr-un faliment organizat al economiei, care este tinuta pe perfuzii. Declararea efectiva a falimentului ar insemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte tari membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective. (...) Pierderile devenite efective ar scoate la iveala o deteriorare puternica a bilanturilor".

Riscul contagiunii

Profesorul Daniel Daianu atrage atentia ca mai exista un risc, daca Grecia iese din zona euro: contagiunea. "Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu repercusiuni majore, intrucat Grecia este o parte mica a Uniunii Europene, a zonei euro, in timp ce daca procesul de contaminare ia amploare, este foarte complicat de a-l stavili, atunci cand se pune problema unei tari precum Spania. Nu mai vorbesc de Italia", spune el.

Riscul precedentului

"Dincolo de contaminare, este crearea precedentului", mai precizeaza Daniel Daianu. "Parintii fondatori ai zonei euro nu au vrut sa gandeasca la posibilitatea unei iesiri din zona euro, pentru ca de aceea nici aranjamentele nu au fost potrivite si pentru un asemenea scenariu. Iesirea Greciei ar crea un precedent. Nu putini se vor intreba ce se va intampla cu Portugalia", afirma analistul economic.

"Tratatele nu sunt ca Vechiul Testament"

Cum s-ar putea realiza o iesire a Greciei din zona euro, din moment ce tratatele europene nu prevad aceasta posibilitate? Daniel Daianu e de parere ca "tratatele nu sunt precum Vechiul sau Noul Testament, care si acelea pot fi interpretate. Tratatele nu sunt de nemiscat. (...) Tratatele nu sunt date pentru totdeauna. Viata bate un tratat! Finalmente, se modifica o legislatie europeana, tocmai pentru a tine cont de ceea ce te obliga realitatea sa faci".

Continuarea pe www.rfi.ro.