Finantarea sectorului corporativ evolueaza bine, insa este probabil ca o performanta diferentiata sa persiste intre diferitele tari. Aceasta este una dintre concluziile cheie ale unei recente analize desfasurate pe zona Corporate in Europa Centrala si de Est, realizata de departamentul de Planificare Strategica pentru Polonia & CEE al UniCredit. Economiile mai mari, precum Turcia si Rusia, au inregistrat o crestere puternica, de doua cifre, in ceea ce priveste cererea pentru imprumuturi comerciale pana in februarie 2012, in timp ce in tarile mai mici, precum cele Baltice, finantarea corporativa este slaba, cu volume aflate in scadere.

• Sectoarele ciclice, care s-au aflat in prim planul redresarii economice par a-si pierde punctele tari in 2012.

• Datele sondajelor releva o mai mare disponibilitate a bancilor de a oferi suficienta finantare pe parcursul anului 2011 in contextul unei cereri inca scazute.

• Disponibilitatea creditului ramane o pre-conditie esentiala pentru revenirea creditarii la niveluri sustenabile pe termen lung.

In prezent, finantarea sectorului corporativ in Europa Centrala si de Est evolueaza bine, insa o performanta diferentiata intre tari va persista probabil in decursul urmatoarelor luni. Aceasta este una dintre concluziile cheie ale unei recente analize desfasurate pe zona Corporate in Europa Centrala si de Est, realizata de departamentul de Planificare Strategica pentru Polonia & CEE al UniCredit. Economiile mai mari, precum Turcia si Rusia, au inregistrat o crestere puternica, de doua cifre, in ceea ce priveste cererea pentru imprumuturi comerciale pana in februarie 2012, in timp ce in tarile mai mici, precum cele Baltice, finantarea corporativa este slaba, cu volume aflate in scadere.

  • Mediu de afaceri imbunatatit, dar investitiile straine directe se redreseaza in ritm domol

„Dupa cum arata ultimele date despre climatul de afaceri, opinia companiilor in ceea ce priveste mediul de afaceri in viitor s-a imbunatatit. Cu toate acestea, evolutia acestui sector in Europa Centrala si de Est a fost usor negativa in primul trimestru al anului din cauza unei cereri externe mai reduse, spune Gianni Franco Papa, Director al Diviziei CEE UniCredit. Vor persista elemente importante de diferentiere, avand in vedere ca indicatorii pe termen scurt arata o crestere fragila in special in SEE. In afara de acest lucru, sectoarele ciclice si-au pierdut din elan de la inceputul lunii ianuarie. Singura exceptie este reprezentata de sectorul masinilor si echipamentelor, care beneficiaza de o cerere constanta pe piata din China. „Privit in ansamblu, mediul de afaceri s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani, dar reglementarea, sistemul juridic, taxele si factorii de natura politica sunt considerati obstacole suficient de importante pentru mediul de afaceri din CEE”, explica Papa.

Ca urmare a crizei din 2008, regiunea ECE a trecut printr-o mare schimbare in structura fluxurilor de capital. Investitiile de portofoliu sunt acum dominante in ECE, in vreme ce fluxurile de investitii straine au fost doar partial recuperate in comparatie cu alte piete emergente, precum cele din America Latina sau Asia si raman sub nivelul pre-criza. In general, tendinta se indreapta mai mult spre atragerea unui capital pe termen scurt, mai degraba decat a unuia pe termen mediu si lung. Promovarea competitivitatii ramane o provocare cheie pentru regiunea ECE, care pe o parte inca profita de costurile de productie mai favorabile decat cele ale Uniunii Europene 15, in contextul unei productivitati medii inca scazute.

  • Costul creditarii si garantiile, percepute drept obstacole majore pentru disponibilitatea creditului

Datele firmelor sugereaza o relatie pozitiva puternica intre creditul bancar si investitii, in special in faza de redresare, confirmand ca disponibilitatea creditului este o pre-conditie esentiala pentru revigorarea creditarii pe termen lung. In acelasi timp, nu trebuie neglijat rolul important al factorilor de cerere. Dovezile empirice indica de asemenea faptul ca reducerea activitatilor de investitii a fost mai ampla in cazul sectoarelor care au inregistrat o dinamica accelerata sau un boom al creditarii, cum a fost cazul in tari precum Bulgaria si Romania in perioada de dinaintea crizei.

“Reducerea disponibilitatii creditelor in momentele de criza a condus la o substitutie vizibila in ceea ce priveste resursele de finantare si implementarea unor masuri de reducere a costurilor”, declara Fabio Mucci, Director de Planificare Strategica Polonia & CEE la UniCredit. Astfel, multe companii au inlocuit creditele bancare cu refinantarile de la societatile-mama si, intr-o mai mica masura, cu emisiunile de obligatiuni. Companiile care au experimentat o reducere masiva privind acordarea creditelor pe perioada crizei sunt aceleasi care au inregistrat o ajustare puternica a costurilor de personal pentru a-si depasi problemele de lichiditate. In urma crizei, activitatile de investitii in sectoarele cu cel mai mare leverage au ramas substantial in urma celor mai putin dependente.

„Conform unui sondaj UniCredit, efectuat pe mai mult de 12.000 de companii din 16 tari din ECE, disponibilitatea bancilor de a oferi o finantare suficienta s-a imbunatatit pe parcursul anului 2011 in contextul unei cereri scazute”, declara Fabio Mucci, „Pe o scara de la 1 la 5, unde 5 este nota maxima, subiectii au cotat banca cu o nota medie de 3.77 in 2011, comparativ cu 3.67 in anul anterior. In orice caz, intr-un sondaj complementar, majoritatea intreprinderilor au raportat o inasprire a conditiilor pentru acordarea de credite in 2011, costul de credit si cerintele de colateral fiind considerate obstacolele principale pentru accesul la credit. Factorii cu privire la cerere joaca de asemenea un rol important, intrucat 44 % din companii au declarat "nu am nevoie" printre principalele motive de a nu aplica pentru un credit.

Segmentul corporativ ramane cel mai atractiv segment de afaceri in ECE intrucat nivelul de indatorare este sub media tarilor din Europa Occidentala, cu un potential neexploatat in special in domeniul afacerilor transfrontaliere. Creditele corporative reprezinta in EMU aproximativ 50% din PIB-ul regional, in vreme ce in Turcia insumeaza 32 de procente, in Rusia 28 de procente, iar in Republica Ceha 21 de procente.