De La Rue, firma specializata in tiparirea de bani si documente securizate, a elaborat planuri de interventie pentru a printa drahme grecesti in cazul in care statul elen va iesi din zona euro, a declarat vineri o sursa din industrie pentru Reuters.

Aceasta stire vine in ziua in care comisarul pentru comert al UE, Karel de Gucht, a afirmat ca Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana lucreaza la un scenariu de urgenta in cazul in care Grecia va intra in incetare de plati.

Sursa, care a dorit sa ramana anonima, a precizat ca firma De La Rue trebuie sa fie atenta la posibilitatea iesirii Greciei din zona euro si sa se pregateasca in consecinta.

Grecia va fi condusa de un guvern interimar spre noile alegeri din 17 iunie, cele care vor determina in cele din urma daca tara va parasi zona euro - eveniment care ar putea propaga un dezastru financiar pe intregul continent.

O renuntare la moneda unica europeana ar duce la o cerere puternica pentru intoarcerea la drahma si, pana cand companiile nationale isi vor gestiona productia, firme globale precum De La Rue pot fi chemate pentru a oferi ajutorul.

Investitorii de pe piata de capital, care cautau o pauza de la criza greaca, au cumparat anticipativ actiuni la De La Rue, ceea ce a impins in ultima luna preturile actiunilor cu 11%.

De La Rue, cel mai mare producator mondial de bancnote, care tipareste peste 150 de devize nationale, a comunicat pentru Reuters in noiembrie ca schimbarile de regim si criza din zona euro pot alimenta dezvoltarea grupului.