Producatorii de medicamente lucreaza cu autoritatile europene la un plan de urgenta pentru mentinerea fluxurilor de medicamente spre Grecia in cazul in care tara va decide sa paraseasca zona euro, relateaza Reuters.

Conform surselor din industrie, discutiile s-au intensificat in ultimele zile si producatorii privesc cu atentie la experienta colapsului Argentinei din anul 2002, cand unele firme au acceptat sa continue furnizarea medicamentelor, desi acestea nu au fost platite pentru o perioada de timp.

Directorii principalelor companii - in particular cele ai caror lideri sunt europeni - sunt sub presiunea evitarii unei catastrofe medicale, care poate aparea daca importurile Greciei vor fi stopate de o potentiala devalorizare puternica a drahmei.

Desi planurile sunt in curs de discutie, ideea este de a avea pregatita o schema care sa umple decalajul prin furnizarea medicamentelor importante timp de cateva luni, conform unei persoane apropiata discutiilor.

Richard Bergstrom, director general al Federatiei Europene a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice, a confirmat ca grupul sau discuta situatia Greciei, insa a refuzat sa ofere detalii.

Grecia reprezinta doar sub 1 procent din piata la nivel mondial de medicamente, insa situatia din aceasta tara are un impact cu potential larg pentru ca este membra a Uniunii Europene.

Drept urmare, o reducere de preturi in Grecia poate declansa in mod automat scaderi de preturi in tarile mai bogate, prin practica "pretului de referinta" la alte tari, ceea ce industria medicamentelor incearca sa evite cu orice pret.