Irlanda, considerata "elevul model" in implementarea masurilor de austeritate, ar putea avea nevoie de un al doilea pachet de salvare, au avertizat economistii de la Deutsche Bank, citati de The Telegraph.

In contextul in care populatia are dificultati in plata ipotecilor, bancile salvate de stat ar putea avea nevoie de inca patru miliarde de euro pentru a acoperi pierderile din imprumuturi, au spus analistii de la Deutsche Bank.

Acest lucru poate afecta finantele guvernului irlandez, care a injectat deja in jur de 63 de miliarde de euro in sectorul bancar, in ultimii trei ani.

"O noua, chiar si modesta, crestere a cerintelor privind capitalul bancilor poate descuraja participarea investitorilor suverani si poate inclina balanta in favoarea necesitatii unui al doilea program de salvare", a precizat echipa de la Deutsche Bank.

Irlanda a fost considerata pana acum un exemplu pentru modul in care o tara poate respecta un program de austeritate, care presupune cresterea taxelor si reducerea cheltuielilor.

Alan McQuaid, economist sef la Bloxhan, in Dublin, a declarat ca Irlanda va dori sa se intoarca pe piata obligatiunilor anul viitor, cand imprumutul din prezent se va termina, insa poate face acest lucru doar daca randamentele, sau ratele de dobanda, coboara sub nivelul curent de peste 7 procente la titlurile pe 10 ani.

"Nu te poti intoarce daca ratele dobanzii sunt foarte, foarte ridicate si poti obtine un acord mai bun de la FMI sau UE. Este o chestiune de a astepta si a vedea", a spus acesta.

Pe de alta parte, Bank of Ireland convenit o schema de reducere voluntara cu angajatii, al caror sindicat a acceptat o scadere suplimentara de 1.000 de locuri de munca. Banca a fost singurul creditor irlandez care a evitat nationalizarea, dupa ce un grup de investitori americani a venit in ajutorul sau.

"Irlanda a facut progrese uriase pe parcursul anului trecut. Este un pacat ceea ce se intampla in Grecia si strica tot" (ce a facut Irlanda), a precizat Lorenzo Bini Smaghi, un fost decident de la Banca Centrala Europeana, pentru un post de radio.

"Fara evenimentele din Grecia, cred ca Irlanda ar fi putut reveni pe pietele de obligatiuni", a adaugat el.