Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BERD: Romania va rezista unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro. Trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei

Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, afirma oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. In jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei trebuie insa construit un "inel de aparare" pentru a le ajuta sa faca fata situatiei. Declaratiile economistului sef al BERD, precum si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele; unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene. Oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare au afirmat, la reuniunea anuala a institutiei, ca Romania are o economie mai mare fata de Bulgaria si Serbia, astfel ca va putea rezista eventualei crize. Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc. "Credem ca exista inca multa vointa in Europa, si speranta, ca se va gasi o solutie pentru Grecia", a declarat economistul sef al BERD. Intrebat ce masuri ar trebui sa ia Romania pentru a se proteja de posibilele efecte ale crizei elene, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a facut referire la rata de solvabilitate si la masuri prudentiale. Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar din Romania este de peste 14%, iar, potrivi BNR, subsidiarele locale ale bancilor grecesti sunt bine capitalizate.

G8 este pregatit sa actioneze pentru aprovizionarea pietei mondiale cu petrol - comunicat final

G8 este pregatit sa actioneze pentru aprovizionarea pietei mondiale cu petrol. Liderii celor mai puternice state ale lumii au anuntat ca sunt decisi sa ia masuri, in conditiile in care sanctiunile impotriva exporturilor de petrol ale Iranului vor intra in vigoare in luna iulie. "Avand in vedere probabilitatea unor intreruperi in aprovizionarea cu petrol si cresterea cererii, asteptata in urmatoarele luni, supraveghem cu atentie situatia si suntem pregatiti sa cerem Agentiei Internationale a Energiei sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca piata este corect aprovizionata", se arata in comunicatul final al summitului G8. Acest comunicat nu face nicio referire la un eventual recurs la rezervele strategice de petrol ale tarilor membre; pare insa destinat sa demonstreze Iranului ca sanctiunile impotriva sectorului sau petrolier vor fi aplicate strict, se arata intr-o analiza realizata de Agentia France Presse.

Turistii germani renunta la vacantele in Grecia - Thomas Cook

Turistii germani renunta la vacantele in Grecia, anunta tur-operatorul britanic Thomas Cook, numarul doi in turismul european. Un responsabil al institutiei a declarat ca rezervarile turistilor germani pentru vacantele din Grecia sunt in cadere libera inaintea sezonului estival. Intr-un interviu acordat presei germane, reprezentantul Thomas Cook a precizat ca, “in zona germana, cifrele de rezervari pentru vacante in Grecia sunt sub 30% in raport cu anul trecut. Pana la alegerile legislative de la inceputul lunii mai, rezervarile se relansasera. Insa o data cu discutiile despre noi alegeri si o eventuala iesire a tarii din Zona Euro, turistii germani au redevenit ingrijorati, in ciuda ofertelor promotionale, a explicat acesta. Imaginile cu manifestatii violente in orasele grecesti impotriva planurilor de austeritate au speriat turistii, chiar daca situatia este linistita in insule precum Creta si Rhodos. Numarul turistilor germani in Grecia a atins anul trecut 2,5 milioane, constituind astfel principala sursa de venituri pentru sectorul turistic, care reprezinta 15,7% din PIB-ul tarii si are aproape 800.000 de angajati.