Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a precizat luni ca PIB-ul tarii se va contracta si in cel de-al doilea trimestru cu o amploare similara trimestrului intai, cand produsul intern brut a scazut cu 0,3%, ceea ce a marcat reintoarcerea Spaniei in recesiune, relateaza AFP. In acelasi timp, acesta a anuntat ca Spania nu are nevoie de ajutor financiar pentru a-si rezolva problemele din sectorul bancar.

"Cel de-al doilea trimestru va avea un comportament similar primului trimestru", a declarat ministrul, adaugand faptul ca se estimeaza un recul al PIB-ului de 1,7% pentru intregul an 2012.

"Spania trece printr-un moment dificil, insa Spania are un guvern care stie ce sa faca", a mentionat acesta, reiterand obiectivul de reducere a deficitului bugetar la care tara s-a angajat, in ciuda derapajului bugetar din 2011 mult mai puternic decat era prevazut (deficit de 8,9% fata de estimarea initiala de 8,51% din PIB).

"Planul de economisire adoptat compenseaza deja acest derapaj", a asigurat de Guinos, afirmand ca Madridul va atinge, asa cum este prevazut, un deficit public de 5,3% in 2012 si 3% in 2013.

Guvernul spaniol a aprobat un buget pentru anul 2012 care cuprinde cele mai dure masuri de austeritate din ultimele decenii, in intentia de a face economisiri de 27,3 miliarde de euro, si a cerut regiunilor sa isi reduca cheltuielile in sectoarele de sanatate si educatie cu aproximativ 10 miliarde pe an.

Totodata, ministrul Luis de Guinos a anuntat luni si faptul ca Spania nu are nevoie de nicio forma de ajutor extern pentru a-si rezolva problemele din sectorul bancar, care a devenit un punct vulnerabil al economiei spaniole dupa spargerea bulei imobiliare din anul 2008.

"Nicio forma de ajutor extern nu va fi necesara", a asigurat acesta, dupa ce guvernul a cerut bancilor sa constituie provizioane suplimentare de 30 de miliarde de euro si, "la nevoie, FROB (fondul public de ajutor destinat sectorului bancar) va putea injecta" fonduri.

Bancile fusesera deja obligate de guvern, printr-o reforma din luna februarie, sa isi majoreze provizioanele cu 53,8 miliarde de euro.

In plus, guvernul a anuntat recent ca doua societati de audit independente vor avea misiunea de a evalua sectorul bancar spaniol. De Guinos a subliniat ca acest lucru va permite "eliminarea incertitudinilor si va genera incredere".

"Am primit ofertele companiilor candidate si luni Ministerul Economiei va anunta care sunt societatile de audit alese."