Romania intentioneaza sa emita obligatiuni pe pietele internationale in trimestrul al treilea al acestui an si sa reduca finantarea de pe piata locala dupa recordul inregistrat in primele trei luni, in conditiile in care temerile legate de iesirea Greciei din zona euro sunt in crestere, a declarat pentru Bloomberg Cristian Sporis, secretar de stat in Ministerul Finantelor. Potrivit lui Sporis, valoarea obligatiunilor astfel plasate se ridica la circa 2,5 miliarde de euro.

"Vrem sa fim un emitent cu o prezenta constanta pe pietele internationale. Am spus ca vom emite 2,5 miliarde euro, anul acesta, asa ca vom incerca sa plasam aceasta suma", a spus Sporis, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Potrivit lui Sporis, Romania nu este constransa sa se imprumute de pe pietele internationale, deoarece are rezerve de aproximativ patru miliarde euro si este pe cale sa obtina o linie de finantare de un miliard de euro de la Banca Mondiala. "Avem o rezerva tampon, nu suntem prinsi la colt, nu trebuie sa ne imprumutam cu orice pret, spre deosebire de alte tari", a afirmat oficialul roman.

Pe plan intern, oficialul roman a mai spus ca finantele vor continua sa plaseze titluri de trezorerie cu maturitati de pana la 15 ani.

"Vom reduce emisiunile si mentinem planul de a prelungi maturitatile, deoarece vrem sa evitam varfuri ale sumelor de rambursat in urmatorii trei-patru ani. Daca nu vom gasi suficient interes pe piata locala, putem apela la pietele straine daca vor aparea oportunitati", a mai spus Cristian Sporis.

Emisiunile de obligatiuni si titluri de stat au crescut in primul trimestru al acestui an cu 50%, dupa ce reducerile salariale si cresterea taxelor in vederea reducerii deficitului bugetar, au impulsionat entuziasmul investitorilor cu privire la Romania.

Pe 23 aprilie, randamentul obligatiunilor in dolari emise de Romania, a atins pe pietele secundare un minim de 4,4625%, iar de atunci a urcat la 5,119%, ca urmare a iesirii investitorilor de pe active legate de pietele emergente pe fondul speculatiilor privind revenirea Greciei la drahma.

Costul asigurarii datoriilor Romaniei cu scadenta la cinci ani fata de posibilitatea intrarii in incapacitate de plata, a urcat vineri la 431 puncte de baza, de la un minim de 295 puncte de baza, inregistrat pe 14 martie.