Cea mai mare parte a activitatii bancilor grecesti se desfasoara in tarile emergente ale Europei, acestea avand o expunere agregata de 80,7 miliarde de dolari, in timp ce in tarile dezvoltate din Europa aveau o expunere in jur de 51 de miliarde de dolari. Datele sunt furnizate de Banca Internationala a Reglementelor (BIS).

Intre trimestrul IV din 2008 si trimestrul IV din 2011 ponderea activelor bancilor grecesti s-a restrans semnificativ insa, scazand cu aproape 50% in tarile dezvoltate ale Europei și cu 28% in tarile emergente europene.

In ultimul trimestru din anul 2011, tarile din Europa Centrala si de Est cu cea mai mare expunere la bancile grecesti erau Macedonia, Bulgaria, Cipru, Albania, Serbia, Romania si Turcia. (Vezi figura de mai jos)

In termeni absoluti tarile cu cea mai mare expunere conform metodologiei BIS la bancile grecesti sunt Turcia (28,2 miliarde de dolari), Cipru (putin peste 19 miliarde de dolari), Romania (18,8 miliarde) si Bulgaria (aproximativ 13 miliarde de dolari).

Alte state: Polonia - 8 miliarde de dolari, Serbia - 6,4 miliarde, Albania - 1,95 miliarde, Macedonia - 1,6 miliarde.

Totodata, activitatea acestora a fost diferita intre 2008-2011 in statele din regiune. In ultimul trimestru din 2011 tarile care si-au crescut expunerea (ca pondere a activelor bancilor grecesti in totalul activelor bancare) fata de trimestrul similar din 2008 au fost Bulgaria, Cipru, Romania, Serbia, Turcia, Ucraina, in timp ce in Macedonia, tara cu cea mai mare expunere, ponderea bancilor grecesti a scazut in 2011 la aproximativ 50%, de la 70% la sfarsitul anului 2008. O scadere a fost observata si in Belarus si Croatia.

Romania avea in ultimul trimestru din 2011 o expunere de 18,8 miliarde de dolari. Aceasta valoare a crescut in ultimii doi ani. In ultimul trimestru din 2009 bancile grecesti aveau active totale de 25,11 miliarde, iar in trimestrul IV al anului 2010 de 21,14.

Per ansamblu, expunerea Europei emergente a crescut intre trimestrul IV 2008 si trimestrul IV 2011, de la 58,5 miliarde de dolari la 80,7 miliarde.

Principalii creditori grecesti care sunt prezenti in Romania sunt Alpha Bank, Piraeus Bank, EFG Eurobank (care controleaza Bancpost), ATEBank, National Bank of Greece (prin subsidiara Banca Romaneasca), Emporiki Bank.

Ponderea activelor bancilor grecesti in totalul activelor bancare nationale (sursa: BIS)

NOTA: In calculul acestor valori, BIS ia in considerare valoarea totala a activelor subsidiarelor locale ale grupurilor straine, desi exista subsidiare care sunt finantate local si nu prin intermediul bancilor-mama. Astfel, indicatorul arata activele financiare agregate din bilant (depozite, pozitii fata de alte banci, credite si avansuri catre entitati bancare si nebancare, detineri de obligatiuni de stat, etc.).