Cuvinte cheie: TVR, ANAF, blocare conturi

de DP     HotNews.ro
Marţi, 22 mai 2012, 11:51 Economie | Finanţe & Bănci


Mai intai, cateva observatii. TVR nu are pentru prima oara conturile blocate de catre ANAF. A doua, operatiunea Fiscului era de tip “care pe care”. Daca nu treceau la blocarea conturilor intervenea termenul de prescriptie si TVR era exonerata, dar in schimb se trezeau cei de la Fisc probleme cu Curtea de Conturi care i-ar fi intrebat direct: “Bine mai musiu, dar ce-ai facut tu sa recuperezi cele 272 de milioane de lei (fara penalitati) datorie?”. ANAF le mai blocase conturile, cum spuneam, dar pe scadente. Cate un milion de euro, cate 10 milioane de lei samd. Fara succes insa. Pentru cei care au nevoie de un reminder, aici aveti stenograma discutiilor din CA al TVR (29 nov. 2011). Alta observatie. Dupa ce li se blocase conturile, teveristii deschisesera doua conturi la alte banci, potrivit dosarului fiscal de la ANAF. Fiscul s-a facut ca nu vede, lasandu-i in continuare sa opereze in speranta ca se va da o Ordonanta de stergere a datoriilor (la fel ca la CFR) sau se vor lua masuri in directia achitarii datoriilor, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.

In plus, deschiderea de alte conturi era problema TVR si a Curtii de Conturi, la o adica. Numai ca nici OUG nu s-a dat si nici datoriile nu au fost achitate. Cum prescriptia se apropia cu pasi repezi, fiecare tabara a incercat sa isi salveze pielea. ANAF s-a spalat pe maini blocand conturile, iar TVR a izbucnit demn in plans.

Pentru cei care nu si-au luat medicamentele de memorie, aici aveti stenograma discutiilor din CA al TVR ( 29 nov. 2011)

“Doamna Mihaela Voicu: Sunt blocate, avem poprire de la ANAF.
Domnul Alexandru Mihai Lăzescu: Asta înseamnă că acolo nu se pot face plăţi decât de salarii şi la bugetul de stat. Singura bancă prin care relaţionăm cu terţii, este RBS. De asta ei, având în spate, cum am explicat, un risc destul de mare, legat de faptul că au o scrisoare de garanţie, care acum a rămas la un sold cam de 19 milioane de Euro, pentru care nu au colateral, nu au alte garanţii. Garanţiile pe care noi le-am dat lor se leagă de o linie de credit de 14 milioane de lei din care operăm, asta este tot. Ori chestiunea asta este vitală pentru noi. Noi vrem să dezamorsăm puţin tensiunea asta de acolo, de aia vrem un alt cont. În principiu, oricum, trebuie să gestionăm relaţia asta cu grijă pentru că, ei având expunerea asta, se şi agită mai mult. Atunci, noi am negociat anumite garanţii. Cu unele bănci suntem în următoarea situaţie. Istoric, unele bănci au garanţii în exces, de exemplu, ING-ul. Noi cu ce garantăm, noi, neavând clădiri şi alte bunuri imobiliare, noi garantăm cu încasările din taxă şi, eventual, cu încasările din publicitate, astea sunt zonele cu care garantăm.

Ceea ce este OK, dar în diferite momente istorice au venit diferite aranjamente cu diferite bănci. De exemplu, ING-ul are o supragaranţie, ca să spun aşa, în timp ce RBS-ul este la polul opus, de asta sunt şi cei mai agitaţi. Dorinţa lor este ca anumite, sigur că n-o să facă chiar ce vor ei, dar pe măsură ce se mai eliberează nişte garanţii, mai întregim garanţiile către ei, nu putem decât să le mutăm dintr-o parte în alta. Şi încercăm şi noi să facem chestiunea asta, le-am mai dat garanţii legate de alte încasări pe care le mai avem şi noi din contracte cu celelalte lucruri ca într-un fel să mai liniştim situaţia în relaţia cu ei. La asta se referă, astea sunt termenele şi condiţiile. Am discutat, au mai umblat ei şi la un comision pe acolo, costul banilor a crescut pe piaţa europeană, dar nu sunt ajustări majore, acolo nu sunt probleme mari. Problemele mari erau legate de nivelul minim de credit, pe care ei voiau să-l ducă în jos şi după o discuţie de vreo patru ore şi ceva am reuşit să-l păstrăm, dar condiţia este să facem aceste garanţii. Deci, asta este chestiunea concretă”.

Dintr-o nota de control a TVR intocmita de catre Curtea de Conturi:

“Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv), cu modificările şi completările ulterioare, nu a definit clar statutul juridic al celor două entităţi, iar unele reglementări privind activitatea desfăşurată nu sunt îndeajuns de clar formulate ori nu sunt complete sau actualizate, respectiv armonizate cu alte prevederi legale, pentru a fi aplicabile fără dubii, confuzii sau interpretări subiective.


Nereglementarea statutului juridic al SRTv şi SRR, necorelarea unor prevederi din Legea nr. 41/1994,  au făcut posibilă şi apariţia unor nereguli în ce priveşte modul de stabilire a drepturilor de natură salarială cuvenite directorului general, dar şi cu referire la modul de negociere a drepturilor salariale ale celorlalte categorii de personal din entitate, ajungându-se, paradoxal, ca acestea din urmă să depăşească plafonul maximal aferent prin asimilare indemnizaţiei unice pentru funcţia de ministru, respectiv nivelul salariului brut lunar la care era îndreptăţit preşedintele – director general în conformitate cu legea.

Astfel, directorul general a fost salarizat prin negociere şi indexare potrivit contractelor colectiv şi individual de muncă, posibilitate stipulată în lege la art. 36 pentru salariaţii SRTv şi SRR, şi nu în baza art. 23 (2) care prevede că directorul general primeşte un salariu brut lunar, asimilat funcţiei de ministru, care, în fapt, ar fi fost cu mult mai mic decât cel negociat. Spre exemplu, salariul brut negociat al directorului general al SRR în anul 2009 a fost în medie de 16 mii lei, faţă de cca 7 mii lei cât reprezenta indemnizaţia de ministru, iar la SRTv salariul brut negociat a  fost de cca 15 mii lei. S-a reţinut şi aspectul corelativ că, potrivit art. 23 (3) din lege, ceilalţi membri ai Consiliului de administraţie au primit, lunar, o indemnizaţie reprezentând 25% din salariul brut lunar al directorului general al entităţii.


În acelaşi context, în ce priveşte salariaţii entităţilor, în forma iniţială a Legii nr. 41/1994 era prevăzut la art. 38 că drepturile salariale se stabilesc, în limita veniturilor proprii, prin contracte colective de muncă, încheiate în condiţiile legii, însă prin Legea nr. 124/22.06.1998 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 41/1994 a fost eliminată sintagma „în limita veniturilor proprii”.

Ca urmare, drepturile salariale nu au fost ulterior nici plafonate la nivelul salariului directorului general şi nici negociate funcţie de eventuali indicatori de performanţă în ce priveşte realizarea volumului estimat de venituri proprii, dar nici afectate de măsurile recente de austeritate sau diminuate în vreun fel în condiţiile în care SRTv înregistrează pierderi. Totodată, astfel de lacune normative au făcut şi fac posibil arbitrariul în loc de aplicare strictă a reglementărilor legale în domeniu.

De precizat că, în prezent, aceste două entităţi au o formă de organizare atipică: nici instituţii publice, nici societăţi comerciale, nici regii autonome”, noteaza inspectorii Curtii de Conturi.

Din cate stiu, au existat discutii directe intre conducerea ANAF si cea a TVR, ramase fara rezultate concrete (achitarea datoriilor).

Pe de alta parte, mai e si Parlamentul care a acceptat ca an de an TVR sa mearga pe deficit. Nimeni nu le spunea ca TVR e o Grecie a audiovizualului. Cat sa o tot salvam de la faliment ?

In concluzie, nu stiu daca e mai degraba presiune politica pentru schimbarea sefilor sau pur si simplu o chestiune de seriozitate financiara.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2198 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  TVR necesar (Marţi, 22 mai 2012, 15:59)

  Marian Stoica [anonim]

  TVR ar putea fi la fel de buna ca BBC ca are resurse de toate felurile. Din pacate este victima politicii dambovitene.TVR e singura de partea ei de baricada.De cealalta sunt toate televiziunile particulare care o musca mai mult sau mai putin. Dar ceea ce romanii ar trebui sa nu uite e ca TVR e inainte de toate un simbol. La TVR au facut romanii Revolutia si acolo au murit oameni. De ce? Ca sa ajunga unii sa o falimenteze ? Raspundeti voi. Ar trebui sa isi revizuiasca schema de personal si felul in care evolueaza fiecare manager ca performanta. O televiziune publica trebuie in tara asta pentru ca inafara de chiloti si politicieni care se injura, particularii nu ofera mai nimic altceva. Lasa intr-o zi televizorul sa mearga pe unul din canalele TVR si ai sa te simti intr-o tara normala.
 • 0 (0 voturi)    
  desfintata (Marţi, 22 mai 2012, 16:28)

  ion [anonim]

  Televiziunea publica trebuie desfintata.
  Este ceva aberant si aceasta se datoreaza incompetentei manegeriale si a inmixtiunii politice .
  In acesta tara avem numai gauri negre si relatii de cumetrie.
  Si culmea ridicolului: vor prime de vacanta .
  Stimabililor mergeti voi la privat sa vedeti acolo cum se castiga painea.
  • 0 (0 voturi)    
   tvr, singura televiziune care nu indobitoceste (Marţi, 22 mai 2012, 19:23)

   oli [anonim] i-a raspuns lui ion

   Din pacate orbim despre managementul prost. TVR ar trebui restructurata din temelii. BBC e un bun exemplu. Probabil un "copy & paste" ar fi suficient.
   Decat sa vad tiganiile de la "Antene" prefer o diversitate destul de slaba realizata tehnic.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa faca bine sa nu ne ia TVR-ul! (Marţi, 22 mai 2012, 20:34)

   Silviu Stan [anonim] i-a raspuns lui ion

   Petrolul ni l-au luat, bancile ni le-au luat, vor sa ne ia si TVR-ul? Daca s-ar desfiinta TVR , chiar ni s-ar potrivi asta "ca la noi la nimeni". Pana si in USA este televiziune publica pe care cica republicanii sunt cei care tot vor sa o desfiinteze dar nu reusesc. Ce sa mai vorbim in Europa? BBC, ORF TF1.., RAI. Sunt televiziuni foarte bune. Deci nu ca e de stat e cauza falimentului. Managementul prost, ca pestele de la cap se impute, ce mai! Majoritatea oamenilor din tara asta apreciaza TVR. TVR inseamna normalitate, mai ales cu ce transmite acum. Au ajuns ca sunt chiar buni, numai ca eu cred ca audientele sunt masluite. Au audienta ma mare decat se spune. Iar daca lumea se uita numai la posturile care au manelizat Romania , cauza este in educatia tot mai precara a poporului. Invata sa se bata la scoala, sa asculte muzica proasta in cam toate locurile publice iar la tv-uri e numai violenta si incultura promovata ca si cum e ceva bun. Ai vazut vreo televiziune particulara sa raspunda pentru prostiile pe care le varsa pe ecran si pipitele promovate ca mari vedete numai pentru ca isi arata ...nurii? Nu. Deci asta e educatia care se face in extraordinara media tv privata. Sa ni se ia si alternativa asta care e TVR? Nu sunt deloc de acord.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by