Zona Euro va inregistra un an "fara crestere", in timp ce economia Statelor Unite va creste cu 2,4%, peste estimarea din noiembrie 2011, afirma OCDE, in previziunile semestriale publicate marti si citate de AFP.

Criza din Zona Euro ramane "cea mai importanta sursa de riscuri pentru economia mondiala", crede Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica. Potrivit sursei citate, activitatea economica din Zona Euro va scadea usor, cu 0,1%, in 2012, dar la nivel mondial se va inregistra un avans economic de 3,4%.

In 2013, Zona Euro va reveni la un plus de 0,9% in timp ce la nivel mondial cresterea economica va inregistra 4,2%.

"Economia mondiala incearca inca o data sa revina la crestere, ajutata de o modesta apreciere a comertului si de imbunatatirea increderii. Acest lucru se face insa in ritm diferit, Statele Unite si Japonia crescand mai robust decat Zona Euro in timp ce marile tari emergente cunosc o relansare ciclica moderata", a rezumat presedintele acestei organizatii, Pier Carlo Padoan.

OCDE a revizuit pozitiv previziunea de crestere pentru Statele Unite, de la 2,0% in noiembrie la 2,4%, si apreciaza ca activitatea primei economii mondiale va creste cu 2,6% in 2013.

Cresterea ar urma sa atinga 2,0% in acest an in Japonia, dar se va contracta la 1,5% anul viitor.

Padoan subliniaza disparitatile de pe piata muncii, cu o lenta scadere a somajului in Statele Unite, in timp ce in zona euro acesta continua sa creasca.