Agentia Fitch a redus marti cu doua trepte ratingul Japoniei, tara a carei datorie depaseste de departe, ca procent, povara financiara a Greciei, Italiei sau Spaniei, scrie AFP.

Fitch a redus la "A+" ratingul gradului de indatorare a celei de-a treia puteri economice mondiale.

Ratingul corespunde "unui emitent solid dar susceptibil de a fi afectat de schimbarile situatiei economice".

Agentia a mentinut perspectiva "negativa" a ratingului Japoniei, stabilita in mai 2011, ceea ce inseamna ca ar putea, intr-un interval de un an sau doi, sa o degradeze din nou.

"Reducerea si perspectiva negativa reflecta riscurile in crestere care apasa pe profilul de imprumutator al Japoniei, din cauza importantei in crestere a datoriei sale", a explicat Andrew Colquhoun, responsabil al Fitch pentru ratingul statelor din Asia-Pacific.

Fitch a reamintit ca datoria publica va ajunge la "239% din produsul intern brut al tarii pana la finele lui 2012, cel mai ridicat procent din toate natiunile pe care le cotam", potrivit sursei citate.

Aceasta cifra depaseste net cea inregistrata de economiile europene afectate de criza datoriilor suverane, precum Spania (80,9%), Italia (123,5%) sau Grecia (160,6%).

In plus, proportia datoriei creste rapid. Fitch noteaza ca datoria a crescut cu 61 de puncte procentuale de la criza financiara din 2008-2009.

Pentru a-si majora veniturile, guvernul nipon a depus la Parlament un proiect de lege care prevede dublarea taxelor asupra consumului.

In ciuda datoriei sale colosale, Japonia ramane pana in prezent la adapost de atacurile pietelor care au zguduit tarile europene puternic indatorate. Vineri, randamentul obligatiunilor japoneze a scazut chiar la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, 0,815%.

Japonia este pusa la adapost de situatii similare Greciei, Spaniei si Italiei de un cumul de factori: absenta inflatiei, 95% din obligatiunile publice sunt detinute de investitori niponi, yenul este o deviza internationala de rezerva iar japonezii dispun de economii abundente, pe care autoritatile pot conta pentru imprumuturi.