Bancile grecesti, care se confrunta cu lipsa de lichiditati de mai multe luni, asteapta "in urmatoarele zile" o injectie de capital de 18 miliarde de euro provenind de la Fondul European de Stabilitate Financiara, in vederea recapitalizarii lor, au declarat marti surse bancare grecesti, citate de AFP.

Injectia de lichiditati se va face "in urmatoarele zile, dupa indeplinirea formalitatilor prevazute", a precizat o sursa bancara, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Cele 18 miliarde de euro fac parte dintr-o suma totala de 25 de miliarde, varsata in aprilie de FESF in contul Fondului grec de stabilitate (Hellenic Financial stability fund), destinat recapitalizarii bancilor grecesti, care au suferit pierderi importante, de 28 de miliarde de euro, dupa operatiunea de restructurare a datoriei grecesti, in martie.

Prevazuta in al doilea plan international de sustinere a Greciei, aceasta operatiune, denumita PSI (private sector involvement) a antrenat stergerea a circa 107 miliarde de euro din obligatiunile detinute de creditorii privati.

Aceasta restructurare a costat creditorii - bancile, societatile de asigurari, hedge fund-uri - peste 70% din valoarea obligatiunilor pe care le detineau.

Si cum bancile grecesti erau cele mai expuse la obligatiunile "otravite" ale statului grec, acestea au o nevoie urgenta de lichiditati, cu atat mai mult cu cat sunt slabite de retragerile masive de depozite.