Franta si Belgia solicita Comisiei Europene o extindere a garantiilor provizorii de 45 de miliarde de euro pe care banca franco-belgiana Dexia le-a obtinut la finalul anului 2011 pentru a-si putea continua operatiunile, precizeaza cotidianul francez Les Echos miercuri, citat de AFP.

Aceste garantii, care au permis actionariatului sa reorganizeze activitatea bancii, aveau scadenta pe 31 mai, a mentionat jurnalul economic, citand surse anonime apropiate cazului.

Executivul european este asteptat sa ia o decizie saptamana urmatoare, oferind putin timp serviciilor sale pentru a se pronunta asupra planului definitiv de salvare a bancii. Discutiile au fost pana acum intarziate de numirea noului guvern de la Paris.

Franta si Belgia au elaborat un plan de restructurare in valoare de 90 de miliarde de euro, reprezentand garantii de stat acordate Dexia. Din suma totala cea mai mare parte era suportata de Belgia (60,5%), insa au existat zvonuri ca aceasta doreste o revizuire a acestei poveri financiare.