Guvernul grec a aprobat recapitalizarea celor mai mari patru banci elene (National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus) cu o suma totala de 18 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

Aceasta infuzie de capital a fost necesara pentru ca bancile sa aiba acces la operatiunile de finantare ale Bancii Centrale Europene, care saptamana trecuta oprise tranzactiile cu unii creditori greci, considerand ca acestia nu au capital suficient pentru a fi solvabili.

In urma procesului de restructurare a datoriei publice a Greciei, din luna martie, bancile elene au avut pierderi importante si autoritatile se grabesc sa finalizeze recapitalizarea prin intermediul fondului grec de stabilitate bancara.

Fondul elen de Stabilitate financiara a comunicat ca a aprobat distribuirea fondurilor sub forma de titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara, precizeaza sursa citata.

Procesul de recapitalizare a bancilor elene este o parte importanta a ajutorului financiar acordat Greciei de FMI si UE, in valoare de 130 de miliarde de euro.

Principalii creditori grecesti prezenti in Romania sunt Alpha Bank, Piraeus Bank, EFG Eurobank (care controleaza Bancpost), ATEBank, National Bank of Greece (prin subsidiara Banca Romaneasca), Emporiki Bank.