Euro atinge 4,4587 lei. Leul se depreciaza si in fata dolarului si a francului elvetian. Pare probabil ca leul sa se indrepte catre noul nivel de rezistenta, probabil 4,50/EUR, arata un raport bancar. Cand intervine BNR in piata?

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2012, 13:13 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Un euro a fost cotat miercuri la 4,4587 lei de catre banca de emisiune, usor mai depreciata fata de marti, cand cotatia fusese stabilita la 4,44 lei. Dolarul a ajuns la 3,52 de lei iar francul elvetian la 3,71 lei. "Moneda nationala a depasit nivelul record de 4,46/EUR, setand astfel un nou minim de 4,4650/EUR. Se poate sa fi fost sustinuta de catre banca nationala (aceasta este indicata de distributia volumelor tranzactionate) insa, inca o data, sustinerea a parut limitata. Lipsa unei interventii valutare agresive ar trebui sa mentina presiunea de depreciere si, presupunand ca apetitul pentru risc la nivel international nu va inregistra o modificare majora, pare probabil ca leul sa se indrepte catre nou nivel de rezistenta, probabil 4,50/EUR", se arata intr-un Raport al ING Bank.

 • Argumente externe: confuzia din Europa nu face bine monedei euro
Cu doar cateva ore inaintea summit-ului informal al Uniunii Europene de la Bruxelles, frica unei posibile iesiri a Greciei din zona euro a provocat o contractie a burselor si un recul al monedei euro in fata monedei americane. Declaratiile facute de fostul prim-ministru al Greciei Lucas Papademos care a confirmat ca riscul ca Grecia sa paraseasca moneda europeana este cat se poate de real nu este de natura a ajuta la intarirea euro. Investitorii par a pune tot mai mult la indoiala gasirea unor solutii concrete pentru rezolvarea crizei europene, mai ales ca diferenta de pozitii dintre Germania si Franta cu privire la emiterea de eurobonduri se adanceste. Riscul unei dezamagiri la sfarsitul acestui summit este semnificativ. O alta temere a investitorilor este legata de riscul retragerii depozitelor bancare din tari ca Portugalia, Spania, Italia, bancile europene avand imprumutati acestor tari peste 1,19 trilioane de dolari. Nici pragul dintre euro si francul elvetian nu mai e sigur: de la 1,2 el ar putea fi ridicat pana la sfarsitul anului la 1,25, spun traderii citati de agentiile de presa straine.

 • Pe plan intern, schimbarea cursului modifica negativ consumul si investitiile si afecteaza bilanturile bancare
"Dupa ce nu a reusit sa beneficieze de recenta imbunatatire a apetitului pentru risc, leul s-a miscat in directia opusa in sesiunea de astazi, alaturi de multe alte active cu risc relativ ridicat. Moneda nationala a depasit nivelul record de 4,46/EUR, setand astfel un nou minim de 4,4650/EUR. Se poate sa fi fost sustinuta de catre banca nationala (aceasta este indicata de distributia volumelor tranzactionate) insa, inca o data, sustinerea a parut limitata. Lipsa unei interventii valutare agresive ar trebui sa mentina presiunea de depreciere si, presupunand ca apetitul pentru risc la nivel international nu va inregistra o modificare majora, pare probabil ca leul sa se indrepte catre noul nivel de rezistenta, probabil 4,50/EUR", se arata intr-un Raport al ING Bank.

Miscarile din piata valutara par sa fi determinat o crestere a ratelor de dobanda. Desi ratele de dobanda pe termen foarte scurt au continuat sa scada, pierzand 25 de puncte de baza intr-o scadere la 1,25%, cele cu scadenta intre o luna si trei luni au revenit la 5-4,85% dupa o scadere la 4,4% in ultimele doua sedinte. Cresteri suplimentare par probabile in conditiile in care moneda nationala va fi probabil supusa unor presiuni de depreciere.

Cursul de schimb influenteaza, pe langa competitivitatea externa a economiei romanesti si avutia gospodariilor si valoarea firmelor. Averea gospodariilor si valoarea firmelor sunt date de resursele de care acestea dispun sub forma de bunuri, bani si alte active financiare. Dar nu toate bunurile detinute reprezinta avere sau valoare proprie a firmei, o parte din acestea fiind contrapartida unor imprumuturi care inca nu au fost rambursate. Astfel, averea unei gospodarii sau valoarea neta a unei firme este data de valoarea bunurilor detinute din care se scade valoarea datoriilor. Modificarea cursului de schimb influenteaza valoarea in moneda nationala a imprumuturilor contractate in valuta, afectand astfel averea gospodariilor si valoarea neta a firmelor.

Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb se manifesta prin modificarea resurselor ce pot fi alocate, pe de o parte, consumului si investitiilor, iar pe de alta parte acordarii, respectiv rambursarii creditelor.

Efectul de avutie al cursului de schimb exprima influenta cursului de schimb asupra consumului si investitiilor prin impactul sau asupra avutiei si valorii nete. Efectul de avutie sau de bilant este important in special in cazul in care creditele in valuta au o pondere importanta in datoriile gospodariilor si ale firmelor. In cazul imprumuturilor contractate in valuta, deprecierea cursului de schimb determina o diminuare a valorii actualizate, evaluate in euro, o crestere a obligatiilor de plata (principal si dobanzi). In acest fel, are loc o scadere a posibilitatilor de a consuma si investi.

Efectul de bilant reprezinta influenta cursului de schimb asupra deviatiei PIB generata de efectul modificarii avutiei si valorii nete asupra disponibilitatii creditului bancar. In general, este dificil si costisitor pentru o banca sa evalueze in mod direct, analitic, capacitatea viitoare de rambursare a creditului. Ca urmare, un factor important in decizia de acordare a creditului il reprezinta indicatorul sintetic reprezentat de averea gospodariilor si valoarea neta actuala a firmelor, care reflecta capacitatea de garantare a creditului. Aprecierea leului creste averea gospodariei sau valoarea neta a firmei. In plus, diminuarea valorii actualizate in lei a imprumuturilor contractate in valuta duce la cresterea capacitatii de rambursare a creditelor contractate. Aceste efecte reduc riscul de nerambursare si creeaza posibilitatea contractarii mai facile a creditelor. Ca urmare, creste si disponibilitatea bancilor de a acorda credite, ceea ce conduce la majorarea cheltuielilor destinate consumului sau investitiilor.

Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb actioneaza in sens contrar celui care afecteaza competitivitatea externa. Efectul cumulat al cursului prin intermediul acestor canale depinde de importanta lor relativa.

De exemplu: Sa luam o gospodarie sau o firma care detine active in lei (in valoare de 10.800 lei in exemplu) si are contractat un credit in valuta (1.500 euro in exemplu).

Situatia initiala, la un curs de 4,00 lei/euro. Valoare ipotetica, aleasa aleator. O depreciere a leului pana la nivelul de 4,60 lei/euro urca valoarea in lei a datoriei de la 6.000 (1.500 euro x 4,00) la 6.900 (1.500 euro x 4,60), scazand averea/valoarea neta in lei de la 4.800 la 3.900 lei. Efectul tine evident de accesul la finantare bancara, precum si de capacitatea celor cu datorii de a-si mai plati ratele la timp.

Situatia initiala - curs 4,00 lei/euro        RON
Active                                                      10 800
Bunuri imobiliare                                          9 000
Alte bunuri si sume de bani                           1 800
Datorii (1 500 x 4 =)                                    6 000
Avere/Capital propriu (10 800 - 6 000 =)         4 800

Situatia finala - curs 4,60 lei/euro          RON
Active                                                       10 800
Bunuri imobiliare                                           9 000
Alte bunuri si sume de bani                           1 800
Datorii (1 500 x 4,6 =)                                 6 900
Avere/Capital propriu (10 800 - 6 900 =)         3 900

 • Nici bancile nu se simt mai bine cu leul depreciat

"Un curs de 4,4 lei pentru un euro ne-ar duce intr-o zona dificila. Ar impune o recapitalizare a bancilor pentru ca avand un bilant in care activele in euro detine o pondere importanta, o crestere a bilantului ne-ar obliga la recapitalizare. Nu mai zic ca daca euro ar ajunge la 4,5 lei, i-ar pune si pe acestia in situatii dificile", a explicat Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) la o conferinta. La ora declaratiei, euro era cotat la 4,1-4,2 lei. Raspunzand unei remarci facute de prof. Daianu, care spunea ca traderii iubesc volatilitatea pentru ca pe asta isi bazeaza profiturile, Pascariu a spus: "Traderii iubesc volatilitatea. Presedintii de banci insa, nu".

De castigat din depreciere castiga cei care incaseaza in euro, adica exportatorii. Ei obtin pentru aceeasi cantitate de euro mai multi lei, ceea ce le permite angajarea unor cheltuieli mai mari.

 • Cand intervine BNR in piata?

Niciodata "in mijlocul furtunii", cand leul atinge praguri extreme. Ar costa-o scump si oricati bani ar dispune ca banca centrala, isi calculeaza cu atentie eficienta interventiei. Interventiile BNR au loc cand piata e short si cand, cu bani relativ putini, ii faci pe jocatori sa intervina cu ordine stop loss si obtii efectul scontat. BNR nu apara un anumit nivel de curs, dar deprecierea leului o afecteaza pe canalul preturilor de import si a celor denominate in euro, in tintirea inflatiei.

"Sunt 40 de banci pe piata si fiecare are vreo 15 dealeri. La BNR sunt vreo 4-5. Nu vad cum acestia pot sa fie agresivi cu sute de dealeri in acelasi timp. Interventiile se fac printr-o banca, maxim doua. Vanzarile se fac in loturi mici, 1-2 milioane. Cate loturi ar trebui sa faci ca sa ajungi la suma de un miliard care se vehicula la un moment dat ca nivel al interventiei noastre? Cantitativ noi nu puteam sa fim agresivi", a declarat recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu.









Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





5684 vizualizari

 • +22 (34 voturi)    
  traiasca Ponta si G (Miercuri, 23 mai 2012, 13:22)

  florin [anonim]

  dada, sa traeasca, defapt era de asteptat aceasta depreciere. V-om mari salariile cu 15% numai ca va creste inflatia cu 100%, si ... Jale de ce-i care au datorii in €, sunt pedepsitii inratiuni USliste.
  • +19 (27 voturi)    
   Multumiri si de la mine (Miercuri, 23 mai 2012, 13:46)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Multumim USL
  • +28 (30 voturi)    
   Spre Grecia birjar, spre Grecia...! (Miercuri, 23 mai 2012, 14:03)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui florin

   0 răspunsuri, 1 vot
   23 mai, 13:32. Marian,cersetorul de voturi
   Va rog cu respect sa va adresati premierului-TV Victor Ponta pentru eventualele diferente din buzunarele voastre datorate scaderii puterii de cumparare a leului! El va va acoperi paguba, stiind ca el da fara numar in dreapta si in stanga...cu precadere in stanga, unde sunt majoritatea prostilor...
   Apropo, s-a intamplat ceva in Grecia azi si noi nu stim, domnule premer-TV, Victor Ponta?
   Daca vreti sa aratati premierului Ponta si USL ca ii urati din toata inima, votati-ma!!!
   • +13 (15 voturi)    
    ??? (Miercuri, 23 mai 2012, 14:59)

    drivex [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    Traiasca Uniunea Socialista-Liberalista!!!
    • +8 (8 voturi)    
     Hip, hip! (Miercuri, 23 mai 2012, 15:40)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui drivex

     Uraaaaaaa!
     Lasa/i sa se bucure!
     Va dura putin sau PUTIN, apoi vor plange!
     MUUUULT!
     Pentru asta au murit Coposu, Bratianu...
     Ca sa vina comunistii iar!
     Prost popor, romanii!
   • -1 (11 voturi)    
    sa inteleg ca dai copy/paste dupa EVZ??!! (Miercuri, 23 mai 2012, 15:00)

    marius [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/nou-minim-istoric-pentru-leu-cursul-a-spart-pragul-445-leieuro-pe-care-il-apara-bnr-982910.html

    vezi postacule ca asta se contabilizeaza ca o singura postare deci iei tot 5 lei, nu 10!!!!

    PS: macar pe EVZ recunosti ca esti cersetor.
    • +6 (12 voturi)    
     Postacule.. (Miercuri, 23 mai 2012, 15:50)

     aki [anonim] i-a raspuns lui marius

     ..postacule, mai lasa-ne si du-te la partidul tau de inconstienti: ne baga in kkt USListii si tu cauti postaci pe net - apoi, tu nu ai nimic de facut si faci pe politistul Internetului.
     Si crezi ca pe noi ne intereseaza tarifele USListe pentru postacii fara minte?
     Uite ai un articol in fata ochilor: comenteaza pe el si arata-ne ca intre sustinatorii si postacii USL sunt si oameni capabili sa inteleaga ce se spune in articol (orice: critica, corectie, solutie, inmprovizatie etc. , dar pe articol) .

     Acum tu ai venit si ai dat cu bata in cap unuia care si-a sustinut o parere impotriva USL, dar cu argumente inteligibile. Eu am venit si am reactionat la lipsa ta de rationament, dar pot sa iti spun ca aceasta devalorizare a Euro este instrumentul preferat al PSD - le dam 8% la salarii, dar crestem si inflatia ca sa ne luam 10% inapoi.. USL sunt niste chiori in tara orbilor, iar tu, "marius", esti si surd pe langa faptul ca esti orb.
     • +1 (3 voturi)    
      sa nu faci apoplexie.... (Miercuri, 23 mai 2012, 19:02)

      marius [anonim] i-a raspuns lui aki

      sa comentam articolulul si sa vedem argumentele inteligibile (probabil ca ai vrut sa zici inteligente, dar nu ti-a iesit din prima) pe care amicul postac de meserie le-a adus:

      articolul cuprinde stirea seaca a cotatiei monedei europene de astazi cand s-a stabilit un nou minim istoric. ulterior este prezentat un raport al ING in care se dau explicatii cu privire la starea financiara a europei si la efectele deprecierii pe plan intern.
      in nici o fraza din articol nu se indentifica ca si cauza probabila guvernarea actuala sau masurile anuntate (atentie, anuntate nu luate!) de catre actualul premier. se arata in articol ca bursele se duc naibii, euro se duce naibii asa ca nu stiu de ce ai impresia ca sub o alta guvernare leul s-ar duce in rai?! cauzele acestei situatii dificile sunt in afara puterii noastre de decizie. Europa se duce dracului, iar noi ca niste cetateni silitori ai maretei uniuni, deschidem cortegiul.

      si acum sa revenim la argumentele inteligibile proferate (sa cauti in DEX!) de catre amicul postac. amicul ne trimite la Ponta sa ii cerem diferentele cauzate de scaderea leului?!! apoi face o referire la Grecia care nu are nici un sens si termina apoteotic cu clasica cersire de voturi.

      ai reactionat la "lipsa mea de rationament" ca un disperat care probabil este sufocat de catre credite (deh, trebuia sa te gandesti inainte sa iti iei plasma). iar explicatia halucinanta ca PSD devalorizeaza Euro ca sa le iasa LOR ceva imi demonstreaza ca ma cert cu un imbecil care nu intelege mecanismul de functionare a unei piete monetare.

      iar mama m-a invatat sa nu ma cert cu imbecili, pentru ca trebuie sa fim blanzi cu oamenii neajutorati. pentru ca altfel s-ar putea sa procreeze.

      cred ca esti si prea prost ca sa fii postac :)
      • 0 (0 voturi)    
       absolut fabulos (Joi, 24 mai 2012, 11:56)

       loves_divine [utilizator] i-a raspuns lui marius

       raspunsul tau...mi-ai luminat ziua!!
   • -3 (11 voturi)    
    romanii se pricep... (Miercuri, 23 mai 2012, 15:07)

    geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    la fotbal si la economie...numai analisti pe site-ul asta. Leul s-a depreciat masiv intrucat investitorii nu au incredere ca liderii UE vor lua decizii importante la summitul de azi pentru a combate criza datoriilor. De regula, în momente mai tensionate, jucatorii se retrag spre active mai sigure. Cand sentimentul fata de risc se va mai imbunatati, atunci si deprecierea leului se va opri.
    Imi amintesc cum "talibanii" usl-isti urlau la guvernul Boc pentru deprecierea leului din trecut...acum a venit randul portocaliilor sa traga evolutia cursului spre sfera politica, desi nu are (inca) nici o legatura.
    • 0 (8 voturi)    
     Incredere (Miercuri, 23 mai 2012, 15:39)

     Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui geo12

     Si de ce acum 2 saptamani increderea era un pic altfel? Nu crezi ca are legatura cu incompetentii care sunt acum la guvernare?
     • +3 (7 voturi)    
      nu (Miercuri, 23 mai 2012, 16:20)

      geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

      De 2 saptamani se discuta despre iesirea Greciei din zona euro, bancile italiene au fost retrogradate, Japonia a fost retrogradata, bursele s-au prabusit... asta e contextul care genereaza frica si neincrederea. Dar daca tot o trageti cu politica, intru si eu in argumentatia asta absurda de care va tot legati si va amintesc ca in timpul guvernelor anterioare (2009 -2012), leul s-a depreciat cu 12%. De ce?
      • -1 (3 voturi)    
       economie si fotbal (Miercuri, 23 mai 2012, 17:59)

       Socrates [anonim] i-a raspuns lui geo12

       Vad ca te pricepi mult la economie.
       Poate ne explici de ce se depreciaza leul in raport cu euro?
       Oare nu pentru ca politica fiscala a Romaniei e perceputa ca mult mai riscanta decat cea din zona Euro - care la ora asta e deja un standard foarte modest ?

       Cat despre o depreciere de 12% in 3-4 ani, asta inseamna o rata a inflatiei sub 3%, adica aflata sub control.
       Daca extrapolezi performanta din ultimele doua saptamani ajungi la o rata anuala in 3 cifre.

       Poate ne explici ceva si despre fotbal...
       • 0 (2 voturi)    
        ti-am spus de ce... (Miercuri, 23 mai 2012, 18:54)

        geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Socrates

        si de 2 saptamani o tot spun toti specialistii neimplicati politic...argumentele insa nu au valoare pentru cei care au in cap doar politica. Politica fiscala ? Cea pe care a construit-o Boc schimband-o de la o zi la alta? Sau cea de relaxare fiscala pe care a anuntat-o guvernul actual, prin care investitorii straini cu afaceri in romania ar avea de castigat? Cursul nu este daramat de investitori prin mutarea afacerilor! Cursul este afectat de mutarea lichiditatilor acestora pe monede sau active (actiuni, obligatiuni, titluri de stat) mai putin riscante (de exemplu in ultimul timp s-au cumparat foarte multe obligatiuni germane chiar cu dobanda zero). Pleaca doar banii, afacerile raman, asa ca vrajeala cu fiscalitatea nu-si are locul printre argumente.
        Referitor la statistica, de unde stii ca in urmatorii 3-4 ani ritmul de depreciere a cursului nu va fi deasemenea controlabil? Am vrut doar sa evidentiez ca o crestere abrupta in cateva zile nu inseamna nimic daca inglobandu-se intr-o perioada mai lunga variatia este normala.
        • 0 (2 voturi)    
         multumesc pentru minus... (Miercuri, 23 mai 2012, 19:46)

         Socrates [anonim] i-a raspuns lui geo12

         ...dar sa revenim la discutie.

         Prin politica fiscala a guvernului Ponta ma refer la toate masurile populiste anuntate deja:
         - subminarea cotei unice (planuri pentru unele trepte mai mici de taxare)
         - mariri de salarii pentru bugetari
         - mariri de pensii
         - mariri de alocatii pentru maternitate etc

         Toate astea inseamna mai multi bani in piata, adica o masa monetara mai mare la acelasi Produs Intern Brut.
         Cu alte cuvinte cresterea deficitelor bugetare, cresterea deficitelor comerciale, cresterea banilor fara acoperire in economie si deci cresterea INFLATIEI.
         Toate masurile astea aduc voturi pe termen scurt, dar inflatie pe termen mediu si lung.

         Iar investitorii isi muta banii in instrumente financiare care le aduc mai mult profit, si mai putine pierderi prin inflatie. Cu alte cuvinte in bonuri de trezorerie germane, care la dobanda zero le produc pierderi egale cu inflatia Euro, pe care ei evident o considera mai mica decat inflatia in RON.
         Deci Romania a ajuns mai riscanta si decat zona Euro!

         "Pleaca doar banii, afacerile raman" - cu alte cuvinte Ponta ne transforma intr-o tara bananiera, cu modeda slaba, si munca in lohn pe bani putini.

         Te las pe tine sa aplauzi performanta asta.
         • -1 (1 vot)    
          politica fiscala (Miercuri, 23 mai 2012, 20:00)

          geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Socrates

          remarc doar ca nu stii ce inseamna sintagma "politica fiscala" avand in vedere ca vorbesti de mariri de salarii si pensii... si ma retrag din aceasta discutie fara sfarsit urandu-ti sa te detasezi de mizeria reprezentata de politica romaneasca si sa privesti lucrurile obiectiv macar o secunda. Bafta!
          • 0 (2 voturi)    
           link (Miercuri, 23 mai 2012, 21:28)

           Socrates [anonim] i-a raspuns lui geo12

           Uite aici o explicatie la indemana despre ce inseamna politica fiscala:
           http://en.wikipedia.org/wiki/Fiscal_policy

           Pe scurt se refera atat la venituri (taxe) cat si la cheltuieli bugetare (salarii, pensii etc).

           Poate ar trebui sa mai studiezi inainte de a da lectii altora.
           Dar nu la Cantemir sau Spiru Haret.
     • -2 (2 voturi)    
      nu are legatura (Miercuri, 23 mai 2012, 21:57)

      mihaizzz [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

      O declaratie in plus sau in minus a lui Ponta sau Basescu nu influenteaza economia si nici cursul. Faptele sunt importante si acestea tin cont de situatia globala. Numai ca noi nu putem sa vedem mai departe de Basescu si Ponta...
  • -7 (9 voturi)    
   mai treci pe la scoala (Miercuri, 23 mai 2012, 14:45)

   nu conteaza [anonim] i-a raspuns lui florin

   inainte sa-ti faci datorii in euro
  • -1 (5 voturi)    
   Si totusi (Miercuri, 23 mai 2012, 15:31)

   LauraBalaura [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Ai putea scrie corect romaneste: "vom mari salariile", "jale de cei care"... of, of!
   • 0 (0 voturi)    
    scrie ce? (Joi, 24 mai 2012, 7:14)

    florin_f [utilizator] i-a raspuns lui LauraBalaura

    fi si tu obiectiv si nu subiectiv!
  • +1 (1 vot)    
   lasa deprecieze-se (Miercuri, 23 mai 2012, 18:30)

   Trebonius [utilizator] i-a raspuns lui florin

   Poate o sa se ajunga iar ca in vremurile bune, sa fim cu totii milionari :D
 • +24 (32 voturi)    
  Mai bagati niste pomeni ca mai e pana la 5lei/euro (Miercuri, 23 mai 2012, 13:29)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Hai, inca putin si cei 8% reintregire de salarii se duce in inflatie. Hai, Ponta, hai Georgescu, hai ca puteti !
  • -13 (27 voturi)    
   noroc cu.. (Miercuri, 23 mai 2012, 13:55)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   noroc cu Boc si Ungureanu ca au lasat pe hartie o economie sanatoasa.. noroc ca avem rata de absortie pt fonduri structurale de 99.99% caci au fost cei mai straluciti manageri... bine ca ne aflam cu parlament de scursuri care tin cu dintii de scaune..
   • +13 (15 voturi)    
    Asa, traiasca usl si conducatorii (Miercuri, 23 mai 2012, 14:24)

    eu [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

    Nu te acoperi cu vorbe aruncate in/de vant/u. Cursul nu a avut asa o crestere de mult, foarte mult timp. Lasa glumele proaste deoparte si treci la lucruri serioase, daca poti.
    • -4 (8 voturi)    
     dadada (Miercuri, 23 mai 2012, 15:11)

     ivan [anonim] i-a raspuns lui eu

     in polonia zlotul s-a devalorizat mai tare. in conditiile in care polonezii sunt campioni la absorbtie de fonduri. sa fim seriosi, cursul nu se depreciaza numai din motive interne.
     • +2 (2 voturi)    
      Turbinca, (Miercuri, 23 mai 2012, 17:33)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui ivan

      poti sa/mi spui care este legatura intre una si alta?
      Mi/e greu sa urmez "invataturile" tale izvorate dintre cele ale lui ilici!
      Hai, explica/mi!
      Nu te grabi, spune cu cuvintele tale!
 • -14 (22 voturi)    
  stahanovistii (Miercuri, 23 mai 2012, 13:47)

  dom [anonim]

  @florin & @Ritzi Pitzi: cereti-le sefilor sa va mai scada norma, ca sa aveti timp, pe langa comentarii, sa si cititi articolele comentate.
  @florin: tu poti cere si o recalificare in gramatica. Nu poti stii niciodata cand iti prinde bine.
  • +13 (15 voturi)    
   LOL (Miercuri, 23 mai 2012, 14:08)

   Floorin [utilizator] i-a raspuns lui dom

   "nu poti stii" ?!??
   mai citeste gramatica inainte sa dai lectii altora.
   • 0 (4 voturi)    
    haha... (Miercuri, 23 mai 2012, 14:34)

    dom [anonim] i-a raspuns lui Floorin

    corect! touché! am comis-o si eu :)
  • +11 (11 voturi)    
   Bun, ai si alte argumente? (Miercuri, 23 mai 2012, 14:19)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui dom

   Obsesia cu gramatica e pentru fraieri, eu gresesc deobicei pentru ca nu ma uit cand scriu un comentariu. Tu te uiti, nu-i asa? Asa ca asteptam argumente, nu invective sau barnele din ochi ale altora...
   • +2 (8 voturi)    
    argumente (Miercuri, 23 mai 2012, 15:09)

    dom [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

    nu ma mai leg de partea cu gramatica, avand in vedere ca, la repezeala, am gresit si eu, asa cum a si semnalat cineva. In rest, iti spun drept ca m-am saturat de comentarii legate doar de titlul articolului si care denota faptul ca respectivul comentator nu si-a obosit ochii si cu citirea continutului. Dan Popa are un paragraf intreg in care arata cauzele EXTERNE ale deprecierii de azi, depreciere care a lovit cam toata zona europeana. Asta-i motivul pentru care consider stupid un comentariu de genul "Bravo, Ponta, ca ai omorat leul ca sa anulezi efectul recuperarilor de salarii"
    • +2 (4 voturi)    
     Argumente sustinute de adevar nu baliverne (Miercuri, 23 mai 2012, 15:42)

     eu [anonim] i-a raspuns lui dom

     Textul Cauze Externe pentru cresterea cursului se putea aplica si din momentul in care Grecia a avut primele semne de instabilitate, dar nu s-a aplicat. Da, da, nu era acelasi guvern, am uitat. Iar deprecierea zlotului are cu totul si cu totul alte cauze. Oricum rusine politicii actuale a guvernului si mai ales celui care nu-si mai incape in piele de bucurie, radiaza din toti porii de fericit ce este. E extraordinar sa fii prim ministru, sa inteleg, cu toate ca ultimii primi ministrii nu erau asa exuberant, ci mai degraba preocupati.
  • +12 (16 voturi)    
   oare? (Miercuri, 23 mai 2012, 14:23)

   curios [anonim] i-a raspuns lui dom

   cand acum un an scadea leul cu 1/4 bani titlurile de la latrine: SE PRABUSESTE LEUL! BOC ii saraceste pe romanii cu rate! Acum, in doua saptamani a scazut cu 5 bani, si e pace si liniste!
   • +9 (9 voturi)    
    daca (Miercuri, 23 mai 2012, 15:22)

    gelu [anonim] i-a raspuns lui curios

    era acum la guvernare Boc sau MRU, valeu ce mai strigate la lupta pe la Irealitati si Latrine !
    Acum, dau vina pe greaua mostenire si pe criza internationala.
    Cine vrea sa vada realitatea, nu trebuie decat sa intre pe site-ul BNR si sa vada graficul Eu / Ron.
    http://www.cursbnr.ro/grafic-valute
    Leul s-a dus in balarii exact la schimbarea guvernului MRU !
    Concluziile sa le traga fiecare (dupa puterile si mintea din dotare...)
    • -2 (6 voturi)    
     exact... (Miercuri, 23 mai 2012, 15:52)

     dom [anonim] i-a raspuns lui gelu

     "Leul s-a dus in balarii exact la schimbarea guvernului MRU !"
     De asemenea, "exact" la ratarea formarii unui nou guvern in Grecia si tot "exact" la destramarea cuplului zis Merkozy, care dadea o oarecare impresie de stabilitate europeana.
     • +4 (4 voturi)    
      Exact ce spunea si Gelu! (Miercuri, 23 mai 2012, 18:18)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui dom

      Prostul nu recunoaste niciodata cand greseste; ba chiar e de vina celalalt ca el este prost.
      O tot plimbati pe conditiile externe, cand va mai aduceti aminte, o mai zguduiti cu greaua mostenire, ...
      Da, tontu, tontu cand e de vina?
      Ochi-de-peste-fiert, cand e de vina?
      Mai, oameni buni (e o expresie, nu ca ati fi oameni!!!!), voi judecati vreodata?!
      Evident ca nu!
      Veti plange, curand!
      Si nu veti mai avea pe cine sa dati vina; sunteti atat de prosti incat n/o sa puteti da vina pe voi!
  • +10 (12 voturi)    
   voi (Miercuri, 23 mai 2012, 14:53)

   mandea [anonim] i-a raspuns lui dom

   voi astia care ati iesit in ianuarie sa i dati jos pe boc si pe base , pentru ca duceati o viata grea , acum ca o duceti mai bine si sperantele sunt de a dreptul grandioase , ar trebui sa iesiti din nou sa va exprimati de data asta solidaritatea si dragostea fata de noul guvern si nu in ultimul rand de viata buna pe care o duceti acum. se intrevad vremuri glorioase cu astia buni si corecti ...
 • +20 (22 voturi)    
  Ura, ura, ura (Miercuri, 23 mai 2012, 13:54)

  mitic [anonim]

  Ce nevoie mai aveti de euro cand rubla va zambeste de dupa colt...???
  Imi pare rau ca trebuie sa ma repet: usl-a nu doreste sa guverneze ci doreste PUTEREA ABSOLUTA. Tot ceea ce face de 2 saptamani e indreptat numai in aceasta directie.
  Imediat dupa instalare nu intelegeam graba cu care la ISC (Inspectoratul de stat in constructii) a fost demisa conducerea si schimbata subordonarea la guvern.
  Azi am inteles: ISC a spus in instanta ca nu a fost prejudiciat de bombonel. PUNCT!
  • -5 (9 voturi)    
   ceilalti nu doresc puterea (Miercuri, 23 mai 2012, 14:24)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui mitic

   isi doresc o tara civiolizata....mai lasati barbile. toate paetidele noastre doresc numai si numai puterea
  • +1 (1 vot)    
   Touche.. (Miercuri, 23 mai 2012, 15:58)

   aki [anonim] i-a raspuns lui mitic

   .. mon, capitaine!!!

   Iata, dragi postaci USListi, cum lucreaza noua alianta USL!!!

   Oricum, mentalitatea comunista nu dispare asa usor intr-o generatie, doua.. o sa mai avem evolutii dintr-acestea ale RON, dar cat o sa reziste Economia Romaneasca la aceste trepidatii?
 • -7 (7 voturi)    
  reconstructia (Miercuri, 23 mai 2012, 14:13)

  ginel [anonim]

  s'a facut cu oameni ca mugurel.

  absolvent al fac. de comert exterior, director al institutului de economie mondial (conjunctura), post in nomenclatura cc al pcr si secu.

  biografiile sale, romantate(!) incep dupa lovirutie.
  intr'un singur loc se vorbeste de...cercetator la institutul de economie mondiala.
  de faptul a ajuns director, acolo. nimic.
  este notorie subordonarea acestui institut, pe langa ice terra, (la care se pare ca a ...lucart si bonbonel) la ordinele secu.

  experienta lui mugurel in finante si banci ?!
  de unde, mai draga ?
  deci, mai draga l'a numit pe criteriile proprii fesene.
  adica, parte din intreg. putea foarte bine sa'l fi numit pe adrian severin :)
  • +6 (6 voturi)    
   dai in mugurel (Miercuri, 23 mai 2012, 15:10)

   turturel [anonim] i-a raspuns lui ginel

   jignesti natiunea !

   hahahaha !

   comunist, nomenclaturist, securist ramura die.

   ca daianu, alt mare economist, creierul usl.

   dar. ce mai conteaza, ei conduc !
 • +5 (9 voturi)    
  zaleilah (Miercuri, 23 mai 2012, 14:18)

  mandinga [anonim]

  pai tataia isarescu nu mai are bani de aruncat pe sustinerea leutului ca asa a zis Ponti ca banii trebe sa mearga la reintregire de salarii si alte gogosi care o' sa vina, da' s-ar putea ca sefii lui Ponti sa se supere ca mafia pierde prea mult si uite asa o sa ne mai invartim in lanturi pana o sa ni se aplece.
  • +4 (4 voturi)    
   senzatie (Miercuri, 23 mai 2012, 16:00)

   skyradio [anonim] i-a raspuns lui mandinga

   nush de ce am senzatia ca ultimul spion din BNR, Olteanu, ala habarnistul, va primi o functie cool in viitorul guvern PoAnta 2! Isarescu se pare ca stie cum sa joace cu populistii astia de la USL mai bine decat tot PDL-ul la un loc. Insa victima colaterala va fi poporul roman, nu ala de-a dansat ca pinguinu' in piata. restul, cu ceva minte si cultura.
 • -7 (11 voturi)    
  De dimineata... (Miercuri, 23 mai 2012, 14:19)

  geo 6101 [anonim]

  ...aceeasi poza zambareata a lui Mugur Isarescu era pe un alt articol in care, printre altele, spunea: "Fluxul masiv de euro a dus la o apreciere puternica a leului si, daca nu interveneam, s-ar fi ajuns la o paritate de 2 - 2,5 lei/euro. In perioada 2006 - 2008, am cumparat intre 10 si 12 miliarde euro, am triplat masa monetara si, evident, a crescut inflatia. (...). Criza a izbucnit intr-un mediu economic caracterizat prin niveluri reduse ale inflatiei, demonstrand ca stabilitatea preturilor nu garanteaza si stabilitate financiara!"
  Concluzia: BNR nu este chiar lipsita de vina pentru actualul curs valutar!
  • +2 (2 voturi)    
   Daca tot dai citate.. (Miercuri, 23 mai 2012, 16:35)

   aki [anonim] i-a raspuns lui geo 6101

   .. da citate si din prezentarea lui Isarescu, atasata articolului din care l-ai citat pe Isarescu(scuze pentru exprimarea alambicata):

   "2003: războiul încununat de succes purtat împotriva inflaţiei nu a adus şi „dividende ale păcii” atât de mari pe cât s-a sperat iniţial -->frontul de luptă împotriva instabilităţii financiare nu trebuie neglijat"

   Eu inteleg ca prin inflatie permiti economiiilor rigide ( inca in dezvoltare, ca a Romaniei) sa faca fata la socurile politice(interne/externe), economiiilor externe etc. Atunci cand ai o economie cat de cat pusa la punct, inflatia are evolutie lenta si e aparent constanta -ai iesit din turbulente, sau sunt turbulente prea mici ca sa fie periculaose si ai un zbor lin si fara probleme ; in acest moment, ai o economie stabila in care vor sa se implice tot mai multi parteneri(alte economii, investitori etc.).. -ai mai multi pasageri in avion. Daca tu vrei, din motive politice, sa modifici unul din parametrii stabilitatii economice(de ex: marirea pensiilor si salariilor cu 8% - viraj brusc pe un alt culoar -USL- de zbor), va trebui sa cresti si nivelul inflatiei, ca sa faci fata unui nou val de turbulente economice -nu degeaba Isarescu compara evolutia economica cu un zbor cu avionul...- ,dar cu prima ocazie(pentru partenerii economici), o sa pierzi parteneri importanti tocmai din cauza ca ai facut manevre economice prea riscante.

   USL e constient de acest lucru, dar nu realizeaza efectul asupra economiei... care va fi evident in luna care urmeaza. BNR o sa faca fata un timp la aceste jocuri politice(mariri de salarii si pensii de ex), dar la un moment dat o sa fie pusa intr-o situatie foarte dificila si va trebui sa creasca si mai mult inflatia: in acel moment orice marire in sectorul bugetar, va fi insesizabila, iar in economia ta, risti sa ai doar investitori din Asia, Africa si America de Sud..
 • -4 (6 voturi)    
  bun asa (Miercuri, 23 mai 2012, 15:00)

  un roman [anonim]

  imi place ce a scris geo 6101,dar vina nu o are numai bnr,cred ca vina apartine celor ce au guvernat din 2004 incoace,pnl si in speta pd ce s-a dovedit un killer nation prin masurile mai mult decat incompetente si o clientela nesatula,dupa care au venit la putere hamesitii ceilalti care cu riscul unei afundari si mai mari in mocirla au promis marea cu sarea si ia de aici nene inflatie din curs cat cuprinde plus o situatie ce pare ca nu are sfarsit cu grecia care pur si simplu arata constructia dezastruoasa a unei monede profund anacronice,nu poti sa ii dai grecului aceiasi moneda ca si nematului.....
 • +5 (5 voturi)    
  curs (Miercuri, 23 mai 2012, 15:49)

  ion [anonim]

  ieri a fost ultima rata a unui credit in euro ,pe care am si platito.De maine sper sa ajunga euro la 10 lei. Stiu ca ma va afecta in traiul de zi cu zi ,dar sunt sigur ca si pe usl-asi .imi pare rau ca am ajuns sa doresc raul acestui popor care nu vrea decat "pensii,ajutoare sociale si salarii bugetare ,dar il merita.
 • +4 (4 voturi)    
  ura! (Miercuri, 23 mai 2012, 15:53)

  bors cu miere [utilizator]

  se ieftinesc masinile si casele, mai ales ale celor alungati ca nu isi platesc ratele !
 • +1 (3 voturi)    
  NU MAI CRED IN NIMIC! (Miercuri, 23 mai 2012, 18:07)

  mincinosii [anonim]

  Sa nu ne mai miram ca leul se depreciaza, doar suntem sub guvernul Ponta! Nu mai cred deloc in explicatiile cu criza din Grecia si problemele din Europa. Toate astea erau si inainte de de a cadea guvernul MRU si Boc, dar leul nu cadea in halul asta. Atunci nesimtitii astia de la USl nici nu bagau in seama criza din Grecia.

  Parca am fi pe vremea lui Vacaroiu, cand tot poporul nu facea proteste, era foarte linistit, dar nu putea cumpara nimic cu banii! Iar o sa ajungem la preturi cu multe zerouri in coada si toti investitorii straini o sa fuga! Vai de marirea de 8% a bugetarilor!

  Si BNR cat credeti ca o sa mai tina in frau deprecierea leului???? Cu siguranta au fost facute eforturi uriase pentru asta. A mai ramas ceva din fondul de rezerva??????? Cand il vad pe Blanculescu si Vasilescu care tot o dau dupa deget linistind populatia, mi se face sila.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by