- Argumente externe: confuzia din Europa nu face bine monedei euro
- Pe plan intern, schimbarea cursului modifica negativ consumul si investitiile si afecteaza bilanturile bancare
Miscarile din piata valutara par sa fi determinat o crestere a ratelor de dobanda. Desi ratele de dobanda pe termen foarte scurt au continuat sa scada, pierzand 25 de puncte de baza intr-o scadere la 1,25%, cele cu scadenta intre o luna si trei luni au revenit la 5-4,85% dupa o scadere la 4,4% in ultimele doua sedinte. Cresteri suplimentare par probabile in conditiile in care moneda nationala va fi probabil supusa unor presiuni de depreciere.
Cursul de schimb influenteaza, pe langa competitivitatea externa a economiei romanesti si avutia gospodariilor si valoarea firmelor. Averea gospodariilor si valoarea firmelor sunt date de resursele de care acestea dispun sub forma de bunuri, bani si alte active financiare. Dar nu toate bunurile detinute reprezinta avere sau valoare proprie a firmei, o parte din acestea fiind contrapartida unor imprumuturi care inca nu au fost rambursate. Astfel, averea unei gospodarii sau valoarea neta a unei firme este data de valoarea bunurilor detinute din care se scade valoarea datoriilor. Modificarea cursului de schimb influenteaza valoarea in moneda nationala a imprumuturilor contractate in valuta, afectand astfel averea gospodariilor si valoarea neta a firmelor.
Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb se manifesta prin modificarea resurselor ce pot fi alocate, pe de o parte, consumului si investitiilor, iar pe de alta parte acordarii, respectiv rambursarii creditelor.
Efectul de avutie al cursului de schimb exprima influenta cursului de schimb asupra consumului si investitiilor prin impactul sau asupra avutiei si valorii nete. Efectul de avutie sau de bilant este important in special in cazul in care creditele in valuta au o pondere importanta in datoriile gospodariilor si ale firmelor. In cazul imprumuturilor contractate in valuta, deprecierea cursului de schimb determina o diminuare a valorii actualizate, evaluate in euro, o crestere a obligatiilor de plata (principal si dobanzi). In acest fel, are loc o scadere a posibilitatilor de a consuma si investi.
Efectul de bilant reprezinta influenta cursului de schimb asupra deviatiei PIB generata de efectul modificarii avutiei si valorii nete asupra disponibilitatii creditului bancar. In general, este dificil si costisitor pentru o banca sa evalueze in mod direct, analitic, capacitatea viitoare de rambursare a creditului. Ca urmare, un factor important in decizia de acordare a creditului il reprezinta indicatorul sintetic reprezentat de averea gospodariilor si valoarea neta actuala a firmelor, care reflecta capacitatea de garantare a creditului. Aprecierea leului creste averea gospodariei sau valoarea neta a firmei. In plus, diminuarea valorii actualizate in lei a imprumuturilor contractate in valuta duce la cresterea capacitatii de rambursare a creditelor contractate. Aceste efecte reduc riscul de nerambursare si creeaza posibilitatea contractarii mai facile a creditelor. Ca urmare, creste si disponibilitatea bancilor de a acorda credite, ceea ce conduce la majorarea cheltuielilor destinate consumului sau investitiilor.
Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb actioneaza in sens contrar celui care afecteaza competitivitatea externa. Efectul cumulat al cursului prin intermediul acestor canale depinde de importanta lor relativa.
De exemplu: Sa luam o gospodarie sau o firma care detine active in lei (in valoare de 10.800 lei in exemplu) si are contractat un credit in valuta (1.500 euro in exemplu).
Situatia initiala, la un curs de 4,00 lei/euro. Valoare ipotetica, aleasa aleator. O depreciere a leului pana la nivelul de 4,60 lei/euro urca valoarea in lei a datoriei de la 6.000 (1.500 euro x 4,00) la 6.900 (1.500 euro x 4,60), scazand averea/valoarea neta in lei de la 4.800 la 3.900 lei. Efectul tine evident de accesul la finantare bancara, precum si de capacitatea celor cu datorii de a-si mai plati ratele la timp.
Situatia initiala - curs 4,00 lei/euro RON
Active 10 800
Bunuri imobiliare 9 000
Alte bunuri si sume de bani 1 800
Datorii (1 500 x 4 =) 6 000
Avere/Capital propriu (10 800 - 6 000 =) 4 800
Situatia finala - curs 4,60 lei/euro RON
Active 10 800
Bunuri imobiliare 9 000
Alte bunuri si sume de bani 1 800
Datorii (1 500 x 4,6 =) 6 900
Avere/Capital propriu (10 800 - 6 900 =) 3 900
- Nici bancile nu se simt mai bine cu leul depreciat
"Un curs de 4,4 lei pentru un euro ne-ar duce intr-o zona dificila. Ar impune o recapitalizare a bancilor pentru ca avand un bilant in care activele in euro detine o pondere importanta, o crestere a bilantului ne-ar obliga la recapitalizare. Nu mai zic ca daca euro ar ajunge la 4,5 lei, i-ar pune si pe acestia in situatii dificile", a explicat Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) la o conferinta. La ora declaratiei, euro era cotat la 4,1-4,2 lei. Raspunzand unei remarci facute de prof. Daianu, care spunea ca traderii iubesc volatilitatea pentru ca pe asta isi bazeaza profiturile, Pascariu a spus: "Traderii iubesc volatilitatea. Presedintii de banci insa, nu".
De castigat din depreciere castiga cei care incaseaza in euro, adica exportatorii. Ei obtin pentru aceeasi cantitate de euro mai multi lei, ceea ce le permite angajarea unor cheltuieli mai mari.
- Cand intervine BNR in piata?
Niciodata "in mijlocul furtunii", cand leul atinge praguri extreme. Ar costa-o scump si oricati bani ar dispune ca banca centrala, isi calculeaza cu atentie eficienta interventiei. Interventiile BNR au loc cand piata e short si cand, cu bani relativ putini, ii faci pe jocatori sa intervina cu ordine stop loss si obtii efectul scontat. BNR nu apara un anumit nivel de curs, dar deprecierea leului o afecteaza pe canalul preturilor de import si a celor denominate in euro, in tintirea inflatiei.
"Sunt 40 de banci pe piata si fiecare are vreo 15 dealeri. La BNR sunt vreo 4-5. Nu vad cum acestia pot sa fie agresivi cu sute de dealeri in acelasi timp. Interventiile se fac printr-o banca, maxim doua. Vanzarile se fac in loturi mici, 1-2 milioane. Cate loturi ar trebui sa faci ca sa ajungi la suma de un miliard care se vehicula la un moment dat ca nivel al interventiei noastre? Cantitativ noi nu puteam sa fim agresivi", a declarat recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
23 mai, 13:32. Marian,cersetorul de voturi
Va rog cu respect sa va adresati premierului-TV Victor Ponta pentru eventualele diferente din buzunarele voastre datorate scaderii puterii de cumparare a leului! El va va acoperi paguba, stiind ca el da fara numar in dreapta si in stanga...cu precadere in stanga, unde sunt majoritatea prostilor...
Apropo, s-a intamplat ceva in Grecia azi si noi nu stim, domnule premer-TV, Victor Ponta?
Daca vreti sa aratati premierului Ponta si USL ca ii urati din toata inima, votati-ma!!!
Lasa/i sa se bucure!
Va dura putin sau PUTIN, apoi vor plange!
MUUUULT!
Pentru asta au murit Coposu, Bratianu...
Ca sa vina comunistii iar!
Prost popor, romanii!
vezi postacule ca asta se contabilizeaza ca o singura postare deci iei tot 5 lei, nu 10!!!!
PS: macar pe EVZ recunosti ca esti cersetor.
Si crezi ca pe noi ne intereseaza tarifele USListe pentru postacii fara minte?
Uite ai un articol in fata ochilor: comenteaza pe el si arata-ne ca intre sustinatorii si postacii USL sunt si oameni capabili sa inteleaga ce se spune in articol (orice: critica, corectie, solutie, inmprovizatie etc. , dar pe articol) .
Acum tu ai venit si ai dat cu bata in cap unuia care si-a sustinut o parere impotriva USL, dar cu argumente inteligibile. Eu am venit si am reactionat la lipsa ta de rationament, dar pot sa iti spun ca aceasta devalorizare a Euro este instrumentul preferat al PSD - le dam 8% la salarii, dar crestem si inflatia ca sa ne luam 10% inapoi.. USL sunt niste chiori in tara orbilor, iar tu, "marius", esti si surd pe langa faptul ca esti orb.
articolul cuprinde stirea seaca a cotatiei monedei europene de astazi cand s-a stabilit un nou minim istoric. ulterior este prezentat un raport al ING in care se dau explicatii cu privire la starea financiara a europei si la efectele deprecierii pe plan intern.
in nici o fraza din articol nu se indentifica ca si cauza probabila guvernarea actuala sau masurile anuntate (atentie, anuntate nu luate!) de catre actualul premier. se arata in articol ca bursele se duc naibii, euro se duce naibii asa ca nu stiu de ce ai impresia ca sub o alta guvernare leul s-ar duce in rai?! cauzele acestei situatii dificile sunt in afara puterii noastre de decizie. Europa se duce dracului, iar noi ca niste cetateni silitori ai maretei uniuni, deschidem cortegiul.
si acum sa revenim la argumentele inteligibile proferate (sa cauti in DEX!) de catre amicul postac. amicul ne trimite la Ponta sa ii cerem diferentele cauzate de scaderea leului?!! apoi face o referire la Grecia care nu are nici un sens si termina apoteotic cu clasica cersire de voturi.
ai reactionat la "lipsa mea de rationament" ca un disperat care probabil este sufocat de catre credite (deh, trebuia sa te gandesti inainte sa iti iei plasma). iar explicatia halucinanta ca PSD devalorizeaza Euro ca sa le iasa LOR ceva imi demonstreaza ca ma cert cu un imbecil care nu intelege mecanismul de functionare a unei piete monetare.
iar mama m-a invatat sa nu ma cert cu imbecili, pentru ca trebuie sa fim blanzi cu oamenii neajutorati. pentru ca altfel s-ar putea sa procreeze.
cred ca esti si prea prost ca sa fii postac :)
Imi amintesc cum "talibanii" usl-isti urlau la guvernul Boc pentru deprecierea leului din trecut...acum a venit randul portocaliilor sa traga evolutia cursului spre sfera politica, desi nu are (inca) nici o legatura.
Poate ne explici de ce se depreciaza leul in raport cu euro?
Oare nu pentru ca politica fiscala a Romaniei e perceputa ca mult mai riscanta decat cea din zona Euro - care la ora asta e deja un standard foarte modest ?
Cat despre o depreciere de 12% in 3-4 ani, asta inseamna o rata a inflatiei sub 3%, adica aflata sub control.
Daca extrapolezi performanta din ultimele doua saptamani ajungi la o rata anuala in 3 cifre.
Poate ne explici ceva si despre fotbal...
Referitor la statistica, de unde stii ca in urmatorii 3-4 ani ritmul de depreciere a cursului nu va fi deasemenea controlabil? Am vrut doar sa evidentiez ca o crestere abrupta in cateva zile nu inseamna nimic daca inglobandu-se intr-o perioada mai lunga variatia este normala.
Prin politica fiscala a guvernului Ponta ma refer la toate masurile populiste anuntate deja:
- subminarea cotei unice (planuri pentru unele trepte mai mici de taxare)
- mariri de salarii pentru bugetari
- mariri de pensii
- mariri de alocatii pentru maternitate etc
Toate astea inseamna mai multi bani in piata, adica o masa monetara mai mare la acelasi Produs Intern Brut.
Cu alte cuvinte cresterea deficitelor bugetare, cresterea deficitelor comerciale, cresterea banilor fara acoperire in economie si deci cresterea INFLATIEI.
Toate masurile astea aduc voturi pe termen scurt, dar inflatie pe termen mediu si lung.
Iar investitorii isi muta banii in instrumente financiare care le aduc mai mult profit, si mai putine pierderi prin inflatie. Cu alte cuvinte in bonuri de trezorerie germane, care la dobanda zero le produc pierderi egale cu inflatia Euro, pe care ei evident o considera mai mica decat inflatia in RON.
Deci Romania a ajuns mai riscanta si decat zona Euro!
"Pleaca doar banii, afacerile raman" - cu alte cuvinte Ponta ne transforma intr-o tara bananiera, cu modeda slaba, si munca in lohn pe bani putini.
Te las pe tine sa aplauzi performanta asta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fiscal_policy
Pe scurt se refera atat la venituri (taxe) cat si la cheltuieli bugetare (salarii, pensii etc).
Poate ar trebui sa mai studiezi inainte de a da lectii altora.
Dar nu la Cantemir sau Spiru Haret.
Mi/e greu sa urmez "invataturile" tale izvorate dintre cele ale lui ilici!
Hai, explica/mi!
Nu te grabi, spune cu cuvintele tale!
@florin: tu poti cere si o recalificare in gramatica. Nu poti stii niciodata cand iti prinde bine.
mai citeste gramatica inainte sa dai lectii altora.
Acum, dau vina pe greaua mostenire si pe criza internationala.
Cine vrea sa vada realitatea, nu trebuie decat sa intre pe site-ul BNR si sa vada graficul Eu / Ron.
http://www.cursbnr.ro/grafic-valute
Leul s-a dus in balarii exact la schimbarea guvernului MRU !
Concluziile sa le traga fiecare (dupa puterile si mintea din dotare...)
De asemenea, "exact" la ratarea formarii unui nou guvern in Grecia si tot "exact" la destramarea cuplului zis Merkozy, care dadea o oarecare impresie de stabilitate europeana.
O tot plimbati pe conditiile externe, cand va mai aduceti aminte, o mai zguduiti cu greaua mostenire, ...
Da, tontu, tontu cand e de vina?
Ochi-de-peste-fiert, cand e de vina?
Mai, oameni buni (e o expresie, nu ca ati fi oameni!!!!), voi judecati vreodata?!
Evident ca nu!
Veti plange, curand!
Si nu veti mai avea pe cine sa dati vina; sunteti atat de prosti incat n/o sa puteti da vina pe voi!
Imi pare rau ca trebuie sa ma repet: usl-a nu doreste sa guverneze ci doreste PUTEREA ABSOLUTA. Tot ceea ce face de 2 saptamani e indreptat numai in aceasta directie.
Imediat dupa instalare nu intelegeam graba cu care la ISC (Inspectoratul de stat in constructii) a fost demisa conducerea si schimbata subordonarea la guvern.
Azi am inteles: ISC a spus in instanta ca nu a fost prejudiciat de bombonel. PUNCT!
Iata, dragi postaci USListi, cum lucreaza noua alianta USL!!!
Oricum, mentalitatea comunista nu dispare asa usor intr-o generatie, doua.. o sa mai avem evolutii dintr-acestea ale RON, dar cat o sa reziste Economia Romaneasca la aceste trepidatii?
absolvent al fac. de comert exterior, director al institutului de economie mondial (conjunctura), post in nomenclatura cc al pcr si secu.
biografiile sale, romantate(!) incep dupa lovirutie.
intr'un singur loc se vorbeste de...cercetator la institutul de economie mondiala.
de faptul a ajuns director, acolo. nimic.
este notorie subordonarea acestui institut, pe langa ice terra, (la care se pare ca a ...lucart si bonbonel) la ordinele secu.
experienta lui mugurel in finante si banci ?!
de unde, mai draga ?
deci, mai draga l'a numit pe criteriile proprii fesene.
adica, parte din intreg. putea foarte bine sa'l fi numit pe adrian severin :)
hahahaha !
comunist, nomenclaturist, securist ramura die.
ca daianu, alt mare economist, creierul usl.
dar. ce mai conteaza, ei conduc !
Concluzia: BNR nu este chiar lipsita de vina pentru actualul curs valutar!
"2003: războiul încununat de succes purtat împotriva inflaţiei nu a adus şi „dividende ale păcii” atât de mari pe cât s-a sperat iniţial -->frontul de luptă împotriva instabilităţii financiare nu trebuie neglijat"
Eu inteleg ca prin inflatie permiti economiiilor rigide ( inca in dezvoltare, ca a Romaniei) sa faca fata la socurile politice(interne/externe), economiiilor externe etc. Atunci cand ai o economie cat de cat pusa la punct, inflatia are evolutie lenta si e aparent constanta -ai iesit din turbulente, sau sunt turbulente prea mici ca sa fie periculaose si ai un zbor lin si fara probleme ; in acest moment, ai o economie stabila in care vor sa se implice tot mai multi parteneri(alte economii, investitori etc.).. -ai mai multi pasageri in avion. Daca tu vrei, din motive politice, sa modifici unul din parametrii stabilitatii economice(de ex: marirea pensiilor si salariilor cu 8% - viraj brusc pe un alt culoar -USL- de zbor), va trebui sa cresti si nivelul inflatiei, ca sa faci fata unui nou val de turbulente economice -nu degeaba Isarescu compara evolutia economica cu un zbor cu avionul...- ,dar cu prima ocazie(pentru partenerii economici), o sa pierzi parteneri importanti tocmai din cauza ca ai facut manevre economice prea riscante.
USL e constient de acest lucru, dar nu realizeaza efectul asupra economiei... care va fi evident in luna care urmeaza. BNR o sa faca fata un timp la aceste jocuri politice(mariri de salarii si pensii de ex), dar la un moment dat o sa fie pusa intr-o situatie foarte dificila si va trebui sa creasca si mai mult inflatia: in acel moment orice marire in sectorul bugetar, va fi insesizabila, iar in economia ta, risti sa ai doar investitori din Asia, Africa si America de Sud..
Parca am fi pe vremea lui Vacaroiu, cand tot poporul nu facea proteste, era foarte linistit, dar nu putea cumpara nimic cu banii! Iar o sa ajungem la preturi cu multe zerouri in coada si toti investitorii straini o sa fuga! Vai de marirea de 8% a bugetarilor!
Si BNR cat credeti ca o sa mai tina in frau deprecierea leului???? Cu siguranta au fost facute eforturi uriase pentru asta. A mai ramas ceva din fondul de rezerva??????? Cand il vad pe Blanculescu si Vasilescu care tot o dau dupa deget linistind populatia, mi se face sila.