Un euro a fost cotat miercuri la 4,4587 lei de catre banca de emisiune, usor mai depreciata fata de marti, cand cotatia fusese stabilita la 4,44 lei. Dolarul a ajuns la 3,52 de lei iar francul elvetian la 3,71 lei. "Moneda nationala a depasit nivelul record de 4,46/EUR, setand astfel un nou minim de 4,4650/EUR. Se poate sa fi fost sustinuta de catre banca nationala (aceasta este indicata de distributia volumelor tranzactionate) insa, inca o data, sustinerea a parut limitata. Lipsa unei interventii valutare agresive ar trebui sa mentina presiunea de depreciere si, presupunand ca apetitul pentru risc la nivel international nu va inregistra o modificare majora, pare probabil ca leul sa se indrepte catre nou nivel de rezistenta, probabil 4,50/EUR", se arata intr-un Raport al ING Bank.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNRFoto: Agerpres
  • Argumente externe: confuzia din Europa nu face bine monedei euro

Cu doar cateva ore inaintea summit-ului informal al Uniunii Europene de la Bruxelles, frica unei posibile iesiri a Greciei din zona euro a provocat o contractie a burselor si un recul al monedei euro in fata monedei americane. Declaratiile facute de fostul prim-ministru al Greciei Lucas Papademos care a confirmat ca riscul ca Grecia sa paraseasca moneda europeana este cat se poate de real nu este de natura a ajuta la intarirea euro. Investitorii par a pune tot mai mult la indoiala gasirea unor solutii concrete pentru rezolvarea crizei europene, mai ales ca diferenta de pozitii dintre Germania si Franta cu privire la emiterea de eurobonduri se adanceste. Riscul unei dezamagiri la sfarsitul acestui summit este semnificativ. O alta temere a investitorilor este legata de riscul retragerii depozitelor bancare din tari ca Portugalia, Spania, Italia, bancile europene avand imprumutati acestor tari peste 1,19 trilioane de dolari. Nici pragul dintre euro si francul elvetian nu mai e sigur: de la 1,2 el ar putea fi ridicat pana la sfarsitul anului la 1,25, spun traderii citati de agentiile de presa straine.

  • Pe plan intern, schimbarea cursului modifica negativ consumul si investitiile si afecteaza bilanturile bancare

"Dupa ce nu a reusit sa beneficieze de recenta imbunatatire a apetitului pentru risc, leul s-a miscat in directia opusa in sesiunea de astazi, alaturi de multe alte active cu risc relativ ridicat. Moneda nationala a depasit nivelul record de 4,46/EUR, setand astfel un nou minim de 4,4650/EUR. Se poate sa fi fost sustinuta de catre banca nationala (aceasta este indicata de distributia volumelor tranzactionate) insa, inca o data, sustinerea a parut limitata. Lipsa unei interventii valutare agresive ar trebui sa mentina presiunea de depreciere si, presupunand ca apetitul pentru risc la nivel international nu va inregistra o modificare majora, pare probabil ca leul sa se indrepte catre noul nivel de rezistenta, probabil 4,50/EUR", se arata intr-un Raport al ING Bank.

Miscarile din piata valutara par sa fi determinat o crestere a ratelor de dobanda. Desi ratele de dobanda pe termen foarte scurt au continuat sa scada, pierzand 25 de puncte de baza intr-o scadere la 1,25%, cele cu scadenta intre o luna si trei luni au revenit la 5-4,85% dupa o scadere la 4,4% in ultimele doua sedinte. Cresteri suplimentare par probabile in conditiile in care moneda nationala va fi probabil supusa unor presiuni de depreciere.

Cursul de schimb influenteaza, pe langa competitivitatea externa a economiei romanesti si avutia gospodariilor si valoarea firmelor. Averea gospodariilor si valoarea firmelor sunt date de resursele de care acestea dispun sub forma de bunuri, bani si alte active financiare. Dar nu toate bunurile detinute reprezinta avere sau valoare proprie a firmei, o parte din acestea fiind contrapartida unor imprumuturi care inca nu au fost rambursate. Astfel, averea unei gospodarii sau valoarea neta a unei firme este data de valoarea bunurilor detinute din care se scade valoarea datoriilor. Modificarea cursului de schimb influenteaza valoarea in moneda nationala a imprumuturilor contractate in valuta, afectand astfel averea gospodariilor si valoarea neta a firmelor.

Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb se manifesta prin modificarea resurselor ce pot fi alocate, pe de o parte, consumului si investitiilor, iar pe de alta parte acordarii, respectiv rambursarii creditelor.

Efectul de avutie al cursului de schimb exprima influenta cursului de schimb asupra consumului si investitiilor prin impactul sau asupra avutiei si valorii nete. Efectul de avutie sau de bilant este important in special in cazul in care creditele in valuta au o pondere importanta in datoriile gospodariilor si ale firmelor. In cazul imprumuturilor contractate in valuta, deprecierea cursului de schimb determina o diminuare a valorii actualizate, evaluate in euro, o crestere a obligatiilor de plata (principal si dobanzi). In acest fel, are loc o scadere a posibilitatilor de a consuma si investi.

Efectul de bilant reprezinta influenta cursului de schimb asupra deviatiei PIB generata de efectul modificarii avutiei si valorii nete asupra disponibilitatii creditului bancar. In general, este dificil si costisitor pentru o banca sa evalueze in mod direct, analitic, capacitatea viitoare de rambursare a creditului. Ca urmare, un factor important in decizia de acordare a creditului il reprezinta indicatorul sintetic reprezentat de averea gospodariilor si valoarea neta actuala a firmelor, care reflecta capacitatea de garantare a creditului. Aprecierea leului creste averea gospodariei sau valoarea neta a firmei. In plus, diminuarea valorii actualizate in lei a imprumuturilor contractate in valuta duce la cresterea capacitatii de rambursare a creditelor contractate. Aceste efecte reduc riscul de nerambursare si creeaza posibilitatea contractarii mai facile a creditelor. Ca urmare, creste si disponibilitatea bancilor de a acorda credite, ceea ce conduce la majorarea cheltuielilor destinate consumului sau investitiilor.

Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb actioneaza in sens contrar celui care afecteaza competitivitatea externa. Efectul cumulat al cursului prin intermediul acestor canale depinde de importanta lor relativa.

De exemplu: Sa luam o gospodarie sau o firma care detine active in lei (in valoare de 10.800 lei in exemplu) si are contractat un credit in valuta (1.500 euro in exemplu).

Situatia initiala, la un curs de 4,00 lei/euro. Valoare ipotetica, aleasa aleator. O depreciere a leului pana la nivelul de 4,60 lei/euro urca valoarea in lei a datoriei de la 6.000 (1.500 euro x 4,00) la 6.900 (1.500 euro x 4,60), scazand averea/valoarea neta in lei de la 4.800 la 3.900 lei. Efectul tine evident de accesul la finantare bancara, precum si de capacitatea celor cu datorii de a-si mai plati ratele la timp.

Situatia initiala - curs 4,00 lei/euroRON

Active 10 800

Bunuri imobiliare 9 000

Alte bunuri si sume de bani 1 800

Datorii (1 500 x 4 =) 6 000

Avere/Capital propriu (10 800 - 6 000 =) 4 800

Situatia finala - curs 4,60 lei/euroRON

Active 10 800

Bunuri imobiliare 9 000

Alte bunuri si sume de bani 1 800

Datorii (1 500 x 4,6 =) 6 900

Avere/Capital propriu (10 800 - 6 900 =) 3 900

  • Nici bancile nu se simt mai bine cu leul depreciat

"Un curs de 4,4 lei pentru un euro ne-ar duce intr-o zona dificila. Ar impune o recapitalizare a bancilor pentru ca avand un bilant in care activele in euro detine o pondere importanta, o crestere a bilantului ne-ar obliga la recapitalizare. Nu mai zic ca daca euro ar ajunge la 4,5 lei, i-ar pune si pe acestia in situatii dificile", a explicat Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) la o conferinta. La ora declaratiei, euro era cotat la 4,1-4,2 lei. Raspunzand unei remarci facute de prof. Daianu, care spunea ca traderii iubesc volatilitatea pentru ca pe asta isi bazeaza profiturile, Pascariu a spus: "Traderii iubesc volatilitatea. Presedintii de banci insa, nu".

De castigat din depreciere castiga cei care incaseaza in euro, adica exportatorii. Ei obtin pentru aceeasi cantitate de euro mai multi lei, ceea ce le permite angajarea unor cheltuieli mai mari.

  • Cand intervine BNR in piata?

Niciodata "in mijlocul furtunii", cand leul atinge praguri extreme. Ar costa-o scump si oricati bani ar dispune ca banca centrala, isi calculeaza cu atentie eficienta interventiei. Interventiile BNR au loc cand piata e short si cand, cu bani relativ putini, ii faci pe jocatori sa intervina cu ordine stop loss si obtii efectul scontat. BNR nu apara un anumit nivel de curs, dar deprecierea leului o afecteaza pe canalul preturilor de import si a celor denominate in euro, in tintirea inflatiei.

"Sunt 40 de banci pe piata si fiecare are vreo 15 dealeri. La BNR sunt vreo 4-5. Nu vad cum acestia pot sa fie agresivi cu sute de dealeri in acelasi timp. Interventiile se fac printr-o banca, maxim doua. Vanzarile se fac in loturi mici, 1-2 milioane. Cate loturi ar trebui sa faci ca sa ajungi la suma de un miliard care se vehicula la un moment dat ca nivel al interventiei noastre? Cantitativ noi nu puteam sa fim agresivi", a declarat recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu.