Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Lucian Isar, ministru delegat pentru mediul de afaceri: Lucram la un proiect prin care firmele sa plateasca zero impozit pe diferenta dintre profitul dintr-o anumita perioada si cel din perioada anterioara

Guvernul lucreaza la un proiect prin care firmele sa plateasca zero impozit pe diferenta dintre profitul dintr-o anumita perioada si cel din perioada anterioara, a anuntat ministrul delegat pentru relatia cu Mediul de Afaceri, Lucian Isar. Practic, o astfel de masura ar da posibilitatea firmelor sa plateasca impozit zero pe diferenta dintre profitul pe anul 2012 si cel pe 2011. In acest fel, mediul privat va putea "să producă mai mult decât a produs în 2011 sau dacă nu poate să producă măcar să arate un profit mai mare", a aratat ministrul Lucian Isar. El a mai precizat ca, in urmatoarele 6 luni, nu sunt prevazute masuri de reducere a taxelor. Lucian Isar s-a intors recent dintr-o vizita in Coreea de Sud, urmand sa plece peste doua zile intr-o alta delegatie in China, unde va discuta cu reprezentantii companiilor interesate de investitii in Romania.

Ministrul german de externe: Berlinul propune sase piste pentru a relansa cresterea economica in Europa

Germania propune sase piste pentru a relansa cresterea economica in Europa fara a suporta cheltuieli bugetare suplimentare, inclusiv finantarea marilor proiecte de infrastructura prin "mijloace inovative", a declarat ministrul german de Externe. "UE nu trebuie sa cheltuiasca mai mult, ci trebuie sa investeasca mai bine resursele sale", este de parere oficialul german. Dintre acesti sase piloni descrisi de seful diplomatiei germane, unii sunt deja cunoscuti si au fost discutati la diferite niveluri ale dezbaterii europene, iar discutiile au continuat miercuri seara la Bruxelles, in cadrul summit-ului informal al sefilor de stat si de guvern. Seful diplomatiei germane a avansat si posibilitatea lansarii unor mari proiecte de infrastructura, idee sustinuta si de noul presedinte francez, Francois Hollande. "Referitor la dezvoltarea transfrontaliera a infrastructurii europene, trebuie sa mobilizam capitalurile private si sa exploatam metodele inovative ale parteneriatelor public-private", a precizat ministrul german. Celelalte cinci piste prezentate de ministrul german de Externe sunt: reorientarea bugetului UE spre crestere, angajarea fondurilor europene structurale neutilizate (in jur de 80 de miliarde de euro), imbunatatirea accesului la finantare pentru intreprinderi printr-o crestere a rolului Bancii Europene pentru Investitii, completarea pietei interne cu "oportunitati mai mari" in domeniul energetic si cel al economiei digitale si intarirea liberului schimb intre state.

Bloomberg: Bancile europene nu sunt pregatite pentru o iesire a Greciei din zona euro

Bancile europene, care detin impreuna 1.190 de miliarde de euro din datoria Spaniei, Portugaliei, Italiei si Irlandei, se vor confrunta cu un val de pierderi in cazul in care Grecia va abandona moneda euro, scrie Bloomberg. "Acesta este un dezastru care poate lasa usa deschisa spre alte dezastre. Credibilitatea euro va fi slabita si va stabili un precedent: De ce n-ar putea avea loc o iesire pentru Spania, Italia sau chiar pentru Franta?" sunt de parere economistii. Riscul imediat pentru bancile europene si pentru zona euro va fi o retragere a depozitelor din tarile indatorate precum Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, pe fondul speculatiilor ca si aceste tari pot renunta la moneda euro. In cazul in care Grecia va parazi eurozona, noua sa moneda va suferi probabil o devalorizare imediata de cel mult 75% in raport cu euro, fortand persoanele fizice si companiile sa isi declare falimentul imprumuturilor in moneda straina, sustin economistii de la UBS. "Cu cat decidentii politici continua sa discute deschis despre iesire, cu atat este de asteptat ca oamenii din Spania, Irlanda si Portugalia sa isi retraga banii din bancile locale", spun economistii. Bancile din Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania au inregistrat un declin al depozitelor populatiei si firmelor de 80,6 miliarde de euro, sau 3,2%, de la finalul lunii martie 2010 pana in luna martie a anului curent, arata cifrele Bancii Centrale Europene. In aceeasi perioada, creditorii din Germania si Franta au avut o crestere a depozitelor de 217,4 miliarde de euro, sau 6,3 procente.