Banca Mondiala a sfatuit joi Europa sa adopte concomitent atat masuri de austeritate, cat si de crestere, pentru a-si restabili sanatatea economica, potrivit modelului care a fost aplicat in timpul crizei din Asia, de la finele anilor '90, relateaza AFP.

Sri Mulyani Indrawati, directoarea generala a Bancii si fost ministru indonezian de Finante, a declarat ca este "eronata" incercarea de a gasi un raspuns la intrebarea care dintre cele doua abordari este mai potrivita pentru rezolvarea crizei economice din Europa.

"Recentele alegeri din Europa au relansat dezbaterea intre austeritate sau crestere. Este o dezbatere gresita. Una este necesara pentru cealalta", a spus ea, in cadrul unui forum dedicat economiilor din Asia.

"Vorbesc din experienta", a adaugat Sri Mulyani Indrawati, reamintind ca Indonezia a aplicat reforme dureroase pentru a iesi din criza financiara regionala.

Majoritatea tarilor asiatice au fost puternic afectate la sfarsitul anilor '90 dupa prabusirea pietelor bursiere si a devalorizarii monedelor nationale, pe fondul unor datorii suverane foarte mari.

In Europa, alegatorii francezi si greci au alungat de la putere guvernele conservatoare care pledau pentru masuri de austeritate pentru reducerea deficitelor, aducand la guvernare partizanii masurilor de crestere.

Raspunsul este combinarea celor doua abordari, a sustinut Indrawati.

Guvernele din Europa si din restul lumii se confrunta cu dilema de a raspunde in fata cerintelor opiniei publice concomitent cu rezolvarea problemelor economice care au deja implicatii globale, a explicat aceasta.

"Mondializarea aduce cu siguranta multe avantaje. Dar recunoastem ca ea restrange si complica procesul de guvernare si creste de asemenea riscurile", a concluzionat ea.