Gabriel Biris partener fondator al casei de avocatura Biris Goran a discutat online despre proiectul de modificare al Codului Fiscal
Nota Redactiei:
Puteti posta intrebari prin intermediul formularului de comentarii.
Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
1. cum credeti ca se va proba caracterul exclusiv al folosirii vehiculelor doar pentru activitatea economica (foaie de parcurs, raport GPS)?
2. credeti ca se poate contesta caracterul discriminatoriu al exprimarii "creantelor preluate de la institutiile de credit", astfel incat sa putem obtine deductibilitatea pentru toate creantele, indiferent de unde sunt preluate?
multumesc
2. Cesiunea creantelor este o problema spinoasa, indelung discutata la MF. Asa cum se incearca acum reglementarea problemei, cred, ca si dvs, ca vorbim de discriminare.
2.daca s-ar reduce cotele de impozitare la salariat si firma (toate taxele si impozitele pe salarii) ar putea scadea evaziunea si s-ar putea mari baza de impozitare prin trecerea in zona alba a mai multor salariati care astazi sunt la negru sau gri?
Multumesc
2. Cred ca problema contributiilor sociale este una complexa, si trebuie abordada din mai multe directii. Cat de mult s-ar putea reduce cotele? 2, 3, 5% nu ar rezolva mare in lucru in ceea ce priveste conformarea voluntara. Cred ca, in primul rand, baza de calcul a contributiilor sociale trebuie plafonata la un nivel rezonabil, largita baza de calcul, imbunatatita legislatia muncii, intarite controalele. Numai dupa aceea o sa vedem si rezultate notabile.
In ce masura catalogam un patron care utilizeaza un automobil scump ca evazionist deducand fiscal TVA aferent achizitiei masinii, cand in general antreprenorii muncesc in Romania cot la cot cu angajatii; ne intoarcem la un discurs fiscal anti-chiaburi?
Multumesc,
Calin
Continui sa sustin solutia propusa in 2008: introducerea unei limite in functie de pretul masinii (plafon de deductibilitate), pentru a limita deducerile cu masini de super-lux.
In ceea ce priveste evaziunea, nu poate fi vorba de asa ceva.
De acord cu observatia din final - tentatiile populiste sunt foarte periculoase.
A-si dori sa cunosc opinia dumneavoastra in ceea ce priveste exigibilitatea TVA-ului pentru avansurile incasate dupa data de 01.01.2012 de la parteneri intracomunitari (avansuri incasate pentru operatiuni scutite: de exemplu o livrare intracomunitara de bunuri ) tinand cont de modificarile aduse art.134.2 , lit.b) din Codul Fiscal incepand cu 01.01.2012 .
Considerati ca se impune colectarea TVA pentru avansurile incasate de la parteneri intracomunitari iar daca da, atunci taxa datorata se va determina prin procedeul sutei marite? Multumesc.
o asociatie din romania desfasoara proiecte culturale cu parteneri din afara tarii. plata partenerilor externi se face sub 2 forme: pe baza contractelor de drept de autor (catre persoane fizice) sau facturi (persoane fizice autorizate sau persoane juridice).
1. ce impozite trebuie sa plateasca asociatia in romania, pentru aceste plati (onorarii)?
2. ce sume trebuie sa apara pe contracte si in facturi?
3. asociatia din ro este neplatitoare de tva. persoanele jurifice straine ii emit facturi cu tot cu tva?
multumesc,
anamaria
Ce masuri similare au fost luate in tarile UE, daca aveti idee?
Multumesc
Mu;tumesc
+ reglementarile in ceea ce priveste comertul cu pacura (reducere evaziune)
- prevederile cu privire la deductibilitatea cheltuielor cu autoturismelor, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile cu combustibilii si cu intretinerea.
Restul sunt cam neutre.
Imi dau seama ca intrebarea mea este in afara temei, dar daca nu poate fi pusa si va fi stearsa, rog totusi sa-i fie COMUNICATA d-lui Biris.
Domnule Biris, apreciez in mod deosebit logica, rigoarea si bunul simt in toate exprimarile Dv. publice. Va rog sa-mi spuneti parerea Dv. in legatura cu cresterea salariilor bugetarilor. Nu Credeti ca dl. Boc a gresit cu +15% si de asemenea actualul guvern greseste cu +8% ? Ma refer la faptul ca, cred eu, se putea intra pe GRILA DE SALARIZARE etapizat, prin folosirea sintagmei "+15 (8) % DAR NU MAI MULT DECAT ... raportat la grila" ?
Astfel se incepea un proces de "asezare" pe grila.
Va mulumesc.
Renunţarea la declaraţiile trimestriale depuse la fisc de investitorii în acţiuni şi în fonduri mutuale este un pas pozitiv în vederea reducerii birocraţiei, însă preţul plătit de piaţă ar putea fi impozitarea la sursă cu 16% a tranzacţiilor profitabile ar putea duce la dispariţia completă a investitorilor activi de pe bursă, adică aceia care susţin în prezent tranzacţiile şi aşa reduse (ZF). E corect?
Ce stiti despre acest impozit? Daca de pilda eu am pierdere in perioada anterioara si un leu profit acum, mai platesc impozit in cazul aplicarii noilor reguli? Care ar fi avantajul/dezavantajul unui asemenea sistem de impunere?
multumesc
1.va supuna atentiei urmatoare speta:
o companie dintr-o tara nonmembra UE are o relatie contractuala de furnizare de bunuri cu un partener din Romania, insa beneficiarul marfurilor este un alt tert dintr-o tara membre UE.
Firma non UE emite factura catre partenerul din Romania, iar acesta la randul sau refactureaza catre clientul sau din CE.Marfa ajunge direct la beneficiar, fara a tranzita Romania.
Va rog sa ne precizati tratamentul acestor operatiuni din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata.
2.In lumina modificarilor aduse Codului Fiscal si normelor de aplicare, avantajele salariale (de genul bunuri oferite in natura etc) intra in baza de impozitare a contributiillor sociale?
Va multumesc anticipat
2. Da, de la 1 ianuarie.
2. Da, de la 1 ianuarie 2012.
Cat de repede ar putea introduce respectiva modificare?
Multumesc,
Adrian
Puteti detalia putin, va rog? Care ar fi nivelul rezonabil, ce ar trebui introdus/adaugat in baza de calcul, ce reforme ar fi nevoie pe piata muncii?
Multumesc
- baza de calcul a contributiilor (toate) sa fie plafonata la acest nivel;
- calculul contributiilor sa nu mai fie in functie de tipul veniturilor, ci doar de cuantumul lor.
prezint in detaliu solutia in "Despre fiscalitate si competitivitate", cartea lansata de mine in ianuarie.