Gabriel Biris partener fondator al casei de avocatura Biris Goran a discutat online despre proiectul de modificare al Codului Fiscal

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 24 mai 2012, 15:38 Economie | Finanţe & Bănci


Gabriel Biris
Foto: Hotnews
​​Finantele modifica Codul Fiscal, urcand pragul afacerilor peste care se plateste TVA la 220.000 lei si limitand dreptul de deducere a TVA la achizitia de vehicule. Despre plusurile si minusurile proiectului Finantelor si despre cum vor fi afectate companiile de noile prevederi, Gabriel Biris - partener fondator al casei de avocatura Biris Goran, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

Nota Redactiei:

    Puteti posta intrebari prin intermediul formularului de comentarii.
    Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2800 vizualizari

 • intrebare proiect cod fiscal (Joi, 24 mai 2012, 16:39)

  Carmen Soare [anonim]

  am doua intrebari:

  1. cum credeti ca se va proba caracterul exclusiv al folosirii vehiculelor doar pentru activitatea economica (foaie de parcurs, raport GPS)?
  2. credeti ca se poate contesta caracterul discriminatoriu al exprimarii "creantelor preluate de la institutiile de credit", astfel incat sa putem obtine deductibilitatea pentru toate creantele, indiferent de unde sunt preluate?

  multumesc
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:01)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carmen Soare

   1. Asa cum ati precizat si dvs, prin foaie de parcurs. Raportul GPS poate fi baza baza pentru foaie de parcurs.
   2. Cesiunea creantelor este o problema spinoasa, indelung discutata la MF. Asa cum se incearca acum reglementarea problemei, cred, ca si dvs, ca vorbim de discriminare.
 • 2 intrebari (Joi, 24 mai 2012, 17:37)

  Scit [anonim]

  1.care este rolul urcarii plafonului la TVA la 220.000.daca masura preconizata subtiaza baza de impozitare ar fi de inteles ca se mai taie din evaziune?
  2.daca s-ar reduce cotele de impozitare la salariat si firma (toate taxele si impozitele pe salarii) ar putea scadea evaziunea si s-ar putea mari baza de impozitare prin trecerea in zona alba a mai multor salariati care astazi sunt la negru sau gri?

  Multumesc
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:08)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Scit

   1. Se incearca reducerea numarului de platitori de TVA, atat in scopul reducerii costurilor de administrare, dar si in scopul reducerii fraudei de TVA. Masura nu subtiaza baza decat intr-o foarte mica masura. Cred ca masura trebuie salutata, readuce practic plafonul de scutire aproape de nivelul existent inainte de aderare.
   2. Cred ca problema contributiilor sociale este una complexa, si trebuie abordada din mai multe directii. Cat de mult s-ar putea reduce cotele? 2, 3, 5% nu ar rezolva mare in lucru in ceea ce priveste conformarea voluntara. Cred ca, in primul rand, baza de calcul a contributiilor sociale trebuie plafonata la un nivel rezonabil, largita baza de calcul, imbunatatita legislatia muncii, intarite controalele. Numai dupa aceea o sa vedem si rezultate notabile.
 • Cum ies din TVA? (Joi, 24 mai 2012, 18:11)

  Jojo [anonim]

  Avand in vedere ca s-a majorat plafonul, ce se intampla cu cei inregistrati? ma refer aici la "Mica intreprindere". Exista procedura de iesire din TVA? Daca da, care este aceasta. Multumesc.
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:51)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jojo

   Faceti cerere de deregistrare. Se poate, iar pana la sfarsitul anului sunt si avantaje (nu trebuie sa ajustati dreptul de deducere).
 • TVA autovehicule (Joi, 24 mai 2012, 23:25)

  CM [anonim]

  In ce fel va asigura reducerea deductibilitatii TVA pentru achizitia de autovehicule cresteri de venituri la bugetul de stat, in masura in care scaderea achizitiilor -in special la automobilele utilizate pentru vanzari, conduceri de companii si patroni de firme- va diminua incasarile importatorilor? S-a facut o balanta intre castigul din nedeductibilitate (cresteri estimate de incasari din impozite pe profit probabil, cred eu, e o logica a guvernului) si pierderile din scaderea profitabilitatii dealerilor? Eventual plus costurile legate de neincasarea unor sume din salariile celor care isi pot pierde locurile de munca in aceste intreprinderi comerciale?
  In ce masura catalogam un patron care utilizeaza un automobil scump ca evazionist deducand fiscal TVA aferent achizitiei masinii, cand in general antreprenorii muncesc in Romania cot la cot cu angajatii; ne intoarcem la un discurs fiscal anti-chiaburi?
  Multumesc,
  Calin
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:15)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui CM

   Dvs ridicati o problema pe care si eu am mai ridicat-o: care este scopul unor anumite modificari, ce problema vor sa rezolve si care este impactul solutiei. Nu avem asa ceva, deci este greu de estimat care va fi impactul. Nu s-a facut nici o analiza a impactului asupra dealerilor si nici a pierderilor de acolo -sau daca s-a facut nu a fost explicat rezultatul. Contractele de leasing au fost folosite atat pentru finantare cat si pentru a evita o bariera ridicata in 2009. efectul actualelelor modificari va fi probabil o reducere a apetitului companiilor de a isi innoi parcul auto.
   Continui sa sustin solutia propusa in 2008: introducerea unei limite in functie de pretul masinii (plafon de deductibilitate), pentru a limita deducerile cu masini de super-lux.
   In ceea ce priveste evaziunea, nu poate fi vorba de asa ceva.
   De acord cu observatia din final - tentatiile populiste sunt foarte periculoase.
 • exigibilitate TVA (Vineri, 25 mai 2012, 8:37)

  anonim [anonim]

  Buna ziua,
  A-si dori sa cunosc opinia dumneavoastra in ceea ce priveste exigibilitatea TVA-ului pentru avansurile incasate dupa data de 01.01.2012 de la parteneri intracomunitari (avansuri incasate pentru operatiuni scutite: de exemplu o livrare intracomunitara de bunuri ) tinand cont de modificarile aduse art.134.2 , lit.b) din Codul Fiscal incepand cu 01.01.2012 .
  Considerati ca se impune colectarea TVA pentru avansurile incasate de la parteneri intracomunitari iar daca da, atunci taxa datorata se va determina prin procedeul sutei marite? Multumesc.
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:19)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Sper ca am inteles intrebarea: exigibilitatea intervina la data incasarii avansului. Trebuie insa tinut cont de tratamentul aplicabil (taxare inversa sau nu) si in functie de acest lucru se aplica sau nu procedeul sutei marite.
 • intrebare (Vineri, 25 mai 2012, 8:56)

  anamaria [anonim]

  buna ziua.
  o asociatie din romania desfasoara proiecte culturale cu parteneri din afara tarii. plata partenerilor externi se face sub 2 forme: pe baza contractelor de drept de autor (catre persoane fizice) sau facturi (persoane fizice autorizate sau persoane juridice).
  1. ce impozite trebuie sa plateasca asociatia in romania, pentru aceste plati (onorarii)?
  2. ce sume trebuie sa apara pe contracte si in facturi?
  3. asociatia din ro este neplatitoare de tva. persoanele jurifice straine ii emit facturi cu tot cu tva?
  multumesc,
  anamaria
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:53)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui anamaria

   Intrebarea nu are legatura cu subiectul. Nu pot sa va dau raspunsuri specifice fara sa vad detaliile operatiunii.
 • pt dl Biris (Vineri, 25 mai 2012, 8:58)

  doc [anonim]

  sunt angajat cu cim la o pers jur (imi platesc contrib ca orice salariat),; independent de aceasta calitate, sunt si pfa (cu diverse ob de activ). noua modificare legislativa ma obliga sa platesc, in afara de 16% impoz pe venit, si alte contributii? si care? va multumesc.....
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:21)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui doc

   Nu s-a schimbat nimic. Si acum, si dupa 1 iulie trebuie platit CASS 5,5%.
 • nelamurire (Vineri, 25 mai 2012, 8:59)

  ioan [anonim]

  O firma din Romania face servicii de transport marfa pentru o companie din UE. Pentru aceste servicii clientul face plata in contul societatii pe baza CMR-urilor ,nu doreste factura. In aceasta situatie ce obligatii are societatea romaneasca? Sa emita factura fara TVA pentru a o inregistra in contabilitate? Este scutita cu drept de deducere?
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:22)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioan

   Factura trebuie emisa indiferent daca clientul o doreste sau nu.
 • intrebare (Vineri, 25 mai 2012, 8:59)

  marx si engels [anonim]

  Cum apreciati noile prevederi ale Codului Fiscal? Ajuta companiile sau mai degraba le incurca?
  Ce masuri similare au fost luate in tarile UE, daca aveti idee?
  Multumesc
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:23)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui marx si engels

   Nu ajuta, incurca. Nu am identificat decat o singura masura pozitiva: cresterea plafonului de scutire la TVA, dar si aceasta are implicatii doar pentru afaceri mici si foarte mici.
 • intreb (Vineri, 25 mai 2012, 9:00)

  marinescu [anonim]

  In cazul angajatilor cu CIM la un angajator roman, care vor fi detasati in strainatate, ce impozite se vor aplica asupra diurnei? Dar asupra sumei de bani acordata de angajator angajatului in scopul achitarii cheltuielilor pentru cazare pe perioada detasarii?
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:54)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui marinescu

   Ar trebui sa fie neimpozabile pentru angajat si deductibile pentru firma, in limitele prevazute de lege.
 • intrebare (Vineri, 25 mai 2012, 9:05)

  abonat [anonim]

  Potrivit prevederilor exprese ale art.4 din Codul Fiscal acesta se modifică şi se completează numai prin lege si ca orice modificare sau completare a codului intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege? Daca se poate deroga oricind, prin Ordonanţă de la prevederi care impun modificarea exclusiv prin lege, ce valoare au atunci orice prevederi legale sau constitutionale dacă guvernul poate deroga de la ele cand si cum vrea?
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:27)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui abonat

   Art. 4 este probabil cel mai criticat art din CF. Este complet inutil, a fost respectat doar in 2004 si, cred, 2006. In 2010 am avut 12 modificari, din care 3 intr-o saptamana. Se abuzeaza de ordonante. Asta e, ce putem face! In cartea scrisa de mine "Despre fiscalitate si competitivitate" am spus ca, in opinia mea, articolul este inutil si ar trebui eliminat. In lipsa vointei politice, el nu face decat sa insele asteptarile investitorilor.
 • plus si minus (Vineri, 25 mai 2012, 9:07)

  neagu ionela [anonim]

  Care sunt principalele 3 plusuri si respectiv minusuri (lipsuri) ale actualului proiect?
  Mu;tumesc
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:30)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui neagu ionela

   + cresterea la 220k a plafonului de scutire
   + reglementarile in ceea ce priveste comertul cu pacura (reducere evaziune)

   - prevederile cu privire la deductibilitatea cheltuielor cu autoturismelor, inclusiv in ceea ce priveste cheltuielile cu combustibilii si cu intretinerea.

   Restul sunt cam neutre.
 • examen (Vineri, 25 mai 2012, 9:11)

  examinator [anonim]

  Ce nota dati reglementarilor fiscale din ultima perioada?
 • intrebare off topic (Vineri, 25 mai 2012, 9:58)

  Tudor Bugetar [anonim]

  Buna ziua

  Imi dau seama ca intrebarea mea este in afara temei, dar daca nu poate fi pusa si va fi stearsa, rog totusi sa-i fie COMUNICATA d-lui Biris.

  Domnule Biris, apreciez in mod deosebit logica, rigoarea si bunul simt in toate exprimarile Dv. publice. Va rog sa-mi spuneti parerea Dv. in legatura cu cresterea salariilor bugetarilor. Nu Credeti ca dl. Boc a gresit cu +15% si de asemenea actualul guvern greseste cu +8% ? Ma refer la faptul ca, cred eu, se putea intra pe GRILA DE SALARIZARE etapizat, prin folosirea sintagmei "+15 (8) % DAR NU MAI MULT DECAT ... raportat la grila" ?

  Astfel se incepea un proces de "asezare" pe grila.

  Va mulumesc.
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:34)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor Bugetar

   Nu am raspuns la intrebari care nu aveau legatura cu tema. Dvs va raspund pentru ca intrebarea este de interes general: reducerea a fost o mare greseala. A taiat si de la cei performanti si de la cei care taie frunze la caini. A frustrat profesionistii din sistemul public, i-a demotivat. Noi avem nevoie de eficientizarea sectorului public, iar asa ceva nu s-a facut. A fost doar una din masurile axate pe cantitate si nu pe calitate (si nu numai in guvernele Boc).
 • deductibilitate TVA achizitii autoturisme (Vineri, 25 mai 2012, 10:42)

  fc [anonim]

  cum percepeti viitorul regim aplicat automobilelor achizitionate / utilizate de conduceri de companii?
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:37)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui fc

   Negativ. Inteleg foarte bine motivele din spatele masurilor (limitarea excesului), dar personal am fost impotriva genului acesta de masuri inca din 2009. In 2008 am propus alte solutii. Sunt descrise in cartea mentionata mai sus.
 • intrebare (Vineri, 25 mai 2012, 11:52)

  bursier [anonim]

  Guvernul renunţă la impozitul anticipat de 16% pe tranzacţiile profitabile de pe bursă. Joi seara Ministerul Finanţelor a publicat o nouă formă a ordonanţei de modificare a Codului fiscal, prin care se elimină reţinerea anticipată a unui impozit de 16% pe tranzacţiile profitabile de pe bursă. Investitorii vor plăti impozitul la finalul ficărui an, pe diferenţa dintre câştigurile şi pierderile înregistrate din tranzacţiile cu acţiuni şi din investiţiile în fonduri mutuale în anul respectiv.
  Renunţarea la de­cla­raţiile trimes­triale depuse la fisc de investi­torii în acţiuni şi în fonduri mu­tuale este un pas pozitiv în ve­derea re­du­cerii biro­cra­ţiei, însă pre­ţul plătit de piaţă ar putea fi im­po­zitarea la sursă cu 16% a tran­zac­ţiilor profitabile ar putea duce la dispa­riţia completă a investi­torilor activi de pe bursă, adică aceia care susţin în prezent tranzacţiile şi aşa reduse (ZF). E corect?
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:40)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui bursier

   Pe bursa nu sunt numai tranzactii profitabile si trebuie tinut cont de acest lucru. Era absurd sa se solicite plata integrala in avans a impozitului pe castig, fara sa se tina cont si de pierderi. Noua abordare este cea corecta, in opinia mea. In plus, bursa de la Bucuresti nu prea conteaza, rulajele sunt mici, iar din aceste rulaje doar o parte relativ mica este facuta de persoane fizice.
 • intrebare (Vineri, 25 mai 2012, 12:31)

  impozitul lui isar [anonim]

  uvernul vrea să introducă un "impozit zero" pentru diferenţa între profitul obţinut într-o anumită perioadă şi cel declarat într-un interval anterior, a declarat miercuri, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, care apreciază că măsura este una "mai stranie". "În următoarele şase luni nu există măsuri de reducere a taxelor, doar una mai stranie, la care lucrăm. Aceasta se referă la un impozit zero pentru profitul care depăşeşte ceea ce s-a produs într-o perioadă anterioară, 2011 sau trimestre din 2011. Practic, mediul privat să poată să producă mai mult decât a produs în 2011 sau dacă nu poate să producă măcar să arate un profit mai mare", a declarat Isar, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri.
  Ce stiti despre acest impozit? Daca de pilda eu am pierdere in perioada anterioara si un leu profit acum, mai platesc impozit in cazul aplicarii noilor reguli? Care ar fi avantajul/dezavantajul unui asemenea sistem de impunere?
  multumesc
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:43)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui impozitul lui isar

   Am fost in sala cand dl Isar a mentionat acest lucru. Sincer, la acel moment nu am inteles ce vrea sa spuna. Acum inteleg, dar nu inteleg cum ar putea fi aplicata fara sa dea nastere la tot felul de "optimizari". Parerea mea: sa nu reinventam apa calda, nu avem nevoie de experimente. Mai bine sa imbunatatim ce avem.
 • Intrebari (Vineri, 25 mai 2012, 12:47)

  dumitrescu violeta [anonim]

  Buna ziua,

  1.va supuna atentiei urmatoare speta:
  o companie dintr-o tara nonmembra UE are o relatie contractuala de furnizare de bunuri cu un partener din Romania, insa beneficiarul marfurilor este un alt tert dintr-o tara membre UE.
  Firma non UE emite factura catre partenerul din Romania, iar acesta la randul sau refactureaza catre clientul sau din CE.Marfa ajunge direct la beneficiar, fara a tranzita Romania.
  Va rog sa ne precizati tratamentul acestor operatiuni din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata.

  2.In lumina modificarilor aduse Codului Fiscal si normelor de aplicare, avantajele salariale (de genul bunuri oferite in natura etc) intra in baza de impozitare a contributiillor sociale?

  Va multumesc anticipat
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:47)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui dumitrescu violeta

   1. Tranzactie triunghilara, se aplica masuri de simplificare.
   2. Da, de la 1 ianuarie.
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 14:03)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui dumitrescu violeta

   1. Nu are legatura cu subiectul. Totusi: formalitatile de import se pot face de catre cea de a doua firma din UE, in numele primei firme din UE.
   2. Da, de la 1 ianuarie 2012.
 • cod fiscal (Vineri, 25 mai 2012, 13:17)

  Adrian [anonim]

  Doresc sa imi iau o masina in leasing si as vrea sa apuc sa dau avansul pana se aplica noul cod fiscal.

  Cat de repede ar putea introduce respectiva modificare?

  Multumesc,
  Adrian
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:45)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Cel mai probabil noile masuri se vor aplica incepand cu 1 iulie.
 • pt invitat (Vineri, 25 mai 2012, 13:28)

  ionescu [anonim]

  Spuneti mai sus: "Cred ca, in primul rand, baza de calcul a contributiilor sociale trebuie plafonata la un nivel rezonabil, largita baza de calcul, imbunatatita legislatia muncii, intarite controalele"

  Puteti detalia putin, va rog? Care ar fi nivelul rezonabil, ce ar trebui introdus/adaugat in baza de calcul, ce reforme ar fi nevoie pe piata muncii?
  Multumesc
  • R (Vineri, 25 mai 2012, 13:50)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescu

   - nivel rezonabil: 2, maxim 3 salarii medii pe economie;
   - baza de calcul a contributiilor (toate) sa fie plafonata la acest nivel;
   - calculul contributiilor sa nu mai fie in functie de tipul veniturilor, ci doar de cuantumul lor.
   prezint in detaliu solutia in "Despre fiscalitate si competitivitate", cartea lansata de mine in ianuarie.
 • Auto persoana conducere (Vineri, 25 mai 2012, 13:56)

  petre [anonim]

  Exista opinia printre contabili ca cheltuielile cu combustibilul si TVA aferenta sunt deductibile in limita unui singur autoturism pentru fiecare persoana din conducerea societatii (administrator, director tehnic, director productie, etc.). Este justificata legal aceasta practica?
  • R. (Vineri, 25 mai 2012, 14:05)

   Gabriel Biris [hotnews.ro] i-a raspuns lui petre

   Da, asa prevede Codul fiscal.
 • Cu multumiri (Vineri, 25 mai 2012, 16:48)

  petre [anonim]

  Asa cum prevad si contractele de consultanta ca orice raspuns complet(at) cu precizarea exacta a articolului din lege pe care se fundamenteaza, este posibil, dar costa. Oricum ne-ati luminat - mai ales pe partea de esee ati avea un succes remarcabil. Va multumim pentru lectura usoara, adecvata unei zile de vineri.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by